Festivalul naţional de debut în regie „DbutanT”, organizat la Sfântu Gheorghe de Teatrul „Andrei Mureşanu”, a început luni seară cu lansarea volumului „Trollywood” al artistei Lorena Lupu, originară din judeţul Covasna.
„Întâlnirea cu publicul din Sfântu Gheorghe a fost foarte încărcată de emoţie, pentru că e, practic, publicul meu de acasă. Aici m-am născut, aici m-am format, aici voi fi întotdeauna acasă. De aceea e, poate, cea mai personală şi cea mai sensibilă întâlnire din câte pot fi. Şi cartea aceasta este cea mai personală pentru mine, pentru că este, cumva, aniversarea a zece ani de blog. Eu am un blog relativ popular, lorenalupu.com sau trollywood, iar cele mai bune, mai amuzante, mai intrigante, mai captivante, mai incitante texte au fost prezente pe acest blog şi colecţia lor a fost publicată în această toamnă. Vă invit să o citiţi. Promit hohote de râs, cel puţin”, a declarat, pentru AGERPRES, Lorena Lupu.
În cadrul festivalului, care se va desfăşura pe parcursul acestei săptămâni, vor putea fi văzute, gratuit, zece spectacole, semnate de regizori aflaţi la început de drum.
„Festivalul (…) este gândit ca un motor de căutare, este reacţia teatrului nostru de a da o şansă tinerei generaţii. Şi pentru că vrem să acoperim o paletă cât mai largă, schimbăm în fiecare an aria de expertiză. Am început anul trecut cu debut în actorie, anul acesta este debut în regie, iar anul viitor, debut în scenografie”, a declarat, pentru AGERPRES, Directoarea Teatrului „Andrei Mureşanu”, Anna Maria Popa.
În prima seară a festivalului au fost prezentate spectacolele „Hotel Europa”, în regia lui Andrei Raicu şi „7”, în regia lui Sebastian Marina, urmate de vizionarea filmului „Octav”, de Serge Ioan Celebidachi, primul dintre cele patru producţii româneşti oferite spectatorilor de către Cinema Arta în cadrul acestui eveniment.
Marţi, sunt programate spectacolele „Fetiţa soldat”, în regia Silviei Roman şi „Norway today”, în regia Claudiei Machedon, miercuri, spectacolele „Noaptea Ursului”, în regia lui Mădălin Hîncu şi „Oneghin”, regia Nagy Botond, precum şi filmul „Un pas în urma serafimilor”.
Joi vor putea fi văzute „AND”, un spectacol în regia Ruxandrei Bălaşu, „Pena” în regia Adinei Lazăr şi filmul „Capace” iar vineri, spectacolele „Via negativa”, regia Raul Coldea şi „Reacting Chernobyl”, regia Cosmin Matei, precum şi filmul „Mariţa”.
Festivalul se va încheia sâmbătă cu decernarea premiilor iar câştigătorul va obţine un contract pentru montarea unui spectacol cu trupa din Sfântu Gheorghe.
Ediţia de anul trecut, dedicată actorilor debutanţi, a fost câştigată de actriţa Paula Rotar, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, care a obţinut drept premiu un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureşanu” pe durata unui an, cu posibilitate de prelungire.
Festivalul „DbutanT”, organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Covasna, Asociaţia Şpraiţ şi autorităţile locale, este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES