La Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) au început repetițiile pentru spectacolul inspirat de orașul Sfântu Gheorghe și dedicat acestuia, spectacol cuprins în cadrul proiectului „Despre România, numai de bine”, inițiat de regizoarea Ana Mărgineanu și dramaturgul Ștefan Peca.

Proiectul „Despre România, numai de bine” constă într-o serie de spectacole inspirate de câteva dintre orașele din țară, spectacole ce încearcă să surprindă „spiritul” locului. Proiectul s-a derulat deja la Baia Mare, Piatra Neamţ şi Târgovişte. Pentru fiecare dintre aceste orașe, dramaturgul Ștefan Peca și regizoarea Ana Mărgineanu au realizat spectacole speciale, în care au încercat să surprindă farmecul acelor locuri și modul în care se desfășoară viața locală.

„O poveste despre generozitate și despre bunătate…”

Repetițiile pentru spectacolul dedicat municipiului Sfântu Gheorghe au început deja. Despre stadiul pregătirilor și detalii despre piesa dedicată orașului nostru, dramaturgul Ștefan Peca și regizoarea Ana Mărgineanu ne-au spus mai multe ieri, în cadrul unei conferințe de presă: Am văzut multe lucruri frumoase aici. Încă totul este în lucru (…). Aș putea să vă spun că ne-am dorit să fie o poveste despre generozitate și despre bunătate. Ne dorim asta și datorită faptului că un lucru pe care l-am regăsit cel mai des în ceea ce spuneau oamenii (…) era că e un oraș cu oameni cumsecade, un oraș cu oameni liniștiți, un oraș cu oameni buni, un oraș sigur.Practic, nouă ni s-a părut extrem de interesant acest lucru, fiindcă despre răutate tot auzim peste tot, dar mai rar despre bunătate. Și atunci, ne-am propus să explorăm cam ce ar însemna asta. Textul, varianta de repetiții este gata, am început deja repetițiile”, a explicat regizoarea Ana Mărgineanu.

Potrivit dramaturgului Ștefan Peca, aceia care vor dori, vor putea să se implice în spectacol: ” Ne-am propus să fie o experiență prin care spectatorii să fie participanți, să participe la această poveste chiar fizic…la modul cel mai direct. Adică, vor fi mai multe alegeri pe care le fac spectatorii și în funcție de asta, vor vedea ceva sau altceva în piesă (…). Pot să se implice sau să nu se implice”, a spus dramaturgul Ștefan Peca.

Acesta a precizat că deși povestea va fi în mare parte pur ficțională, va fi presărată cu imaginea oamenilor din Sfântu Gheorghe.  Fotografii cu aceștia ar putea fi folosite în spectacol. Cei interesați  sunt așteptați la TAM pentru a fi fotografiați: ” Noi vrem să demarăm un fel de campanie prin care să cerem oamenilor din Sfântu Gheorghe să vină să pozeze pentru noi…să le facem portrete”, a precizat Ștefan Peca. Potrivit acestuia, o parte dintre fotografii vor fi folosite pentru afiș sau se vor regăsi în spectacol.

„Noi îi vom și întreba câteva lucruri și parte din poveștile lor absolut reale pe care vor să ni le dezvăluie se vor regăsi în spectacol. În clipa aceasta, practic, spectacolul este deschis celor din Sfântu Gheorghe care își doresc să fie în el, și asta și pentru că noi credem că ceea ce face ca un loc să fie special sunt oamenii care trăiesc acolo. Despre asta este până la urmă și spectacolul”, a completat regizoarea Ana Mărgineanu.

Dramaturgul Ștefan Peca a menționat că în spectacol vor exista trei personaje majore: unul de etnie română, unul de etnie maghiară și unul de etnie romă, iar spectacolul va vorbi despre relația dintre acestea. Personajele maghiare vor  vorbi în limba română, iar personajele române vor vorbi limba maghiară.

Premiera spectacolului, de Ziua Internațională a Teatrului

Spectacolul inspirat din viața comunității din Sfântu Gheorghe va avea premiera la sfârșitul lunii viitoare, pe 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului și în ziua în care va avea loc la Sfântu Gheorghe deschiderea oficială a  „Anului Jocului”. Tot atunci ar putea fi lansat un volum cu textul bilingv al piesei, dar și cu fotografii din timpul spectacolului.

Conducerea Teatrului „Andrei Mureșanu” dorește ca spectacolul să fie inclus seria evenimentelor cuprinse în”Anul Jocului”, proiect lansat de autoritățile locale. ”Noi am făcut un demers către administrație ca acest spectacol să fie inclus în proiectul mare al orașului (…) Cred că merită să facă parte dintr-un proiect mai mare, pe  lângă celelalte proiecte pe care Teatrul „Andrei Mureșanu” le are. Eu îi spun proiect de suflet…”, a  declarat managerul TAM, domnul Dan Țopa.

Acesta consideră că spectacolul va fi o reușită, ”chiar dacă problematica poveștii pare într-un fel mai delicată, fiind vorba despre etnii”.

” Eu zic că toți știm și de glumă, știm să și iubim și să ne iubim și să ne apropiem și această poveste. Mă bucur foarte  tare că am ajuns la acest moment, în acest stadiu, mă bucur foarte tare că avem o echipă văzută, dar și nevăzută, pentru că în spate avem și oameni care ne iubesc și ne susțin, cum este actrița Maria Ploae, mama Anei Mărgineanu, care este alături de noi și ne sprijină în acest demers foarte mult, fiind alături de fiica domniei sale (…)”, a încheiat domnul Dan Țopa.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail