La mai multe unități de învățământ din județ, sunetul clopoțelului a anunțat, la finele săptămânii trecute, finalul unei perioade din viața elevilor – finalul ciclului liceal, și debutul unei noi etape. Vineri și sâmbătă, mai multe licee din județ au organizat festivitățile de absolvire. În Sfântu Gheorghe, redactorii noștri au luat parte la două dintre aceste evenimente emoționante: la festivitatea de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” și la cea de la Liceul de Arte „Plugor Sandor”.

Conform programului anunțat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, „Ultimul clopoțel” a sunat joi, 26 mai, la ora 10.00.

La Liceul „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, festivitatea a avut loc vineri, 27 mai, la ora 12.00. Tot vineri, 27 mai, de la ora 10.00, s-a desfășurat și festivitatea la Liceul Teoretic „Nagy Mozes”, din Târgu Secuiesc.

Sâmbătă, 28 mai, festivitățile de „Ultim clopoțel” au avut loc la Sfântu Gheorghe: la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (la ora 10.00), Liceul Teoretic „Szekely Miko”, la ora 9,00, Liceul de Arte „Plugor Sandor”, la ora 10.00, Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Aron”, la ora 10,00; dar și la Târgu Secuiesc, la Liceul Tehnologic „Gabor Aron”, la ora 10.00 și în Baraolt, la Liceul Tehnologic „Baroti Szabo David”, la ora 9.00.

La Colegiul Național „Mihai Viteazul”…

Pentru elevii celor patru clase a XII-a ale Colegiului National ”Mihai Viteazul” din municipiul Sfântu Gheorghe, clopoțelul s-a auzit pentru ultima oară, sâmbătă 28 mai (a.c.), marcând momentul despărțirii de profesorii care i-au îndrumat pe parcursul anilor de liceu, cât și începutul unei noi etape din viață. Festivitatea de absolvire a avut loc la ora 10:00, în sala de sport a instituției.

„(…) Emoția momentului în care o nouă generație de elevi spune adio anilor de liceu. Este momentul în care conducerea școlii și colectivul de cadre didactice al Colegiului Național „Mihai Viteazul” au mândria și împlinirea că o nouă generație de absolvenți pășește acum pe drumul vieții, mai departe, în numele Colegiului. Astăzi, dragi elevi, închideți poarta școlii și deschideți drumul vieții. (…)”, au fost cuvintele care au deschis festivitatea.

Și consilierul local Mădălin Guruianu le-a transmis câteva cuvinte absolvenților: „(…) Fiți fericiți, pentru că ați terminat într-un colegiu de elită, cu cadre didactice de excepție fără de care nu aveați cum să ajungeți unde ați ajuns. (…) Le mulțumesc părinților pentru că au avut grijă de voi, și pentru tot efortul depus pe parcursul acestor ani. De acum încolo sunteți pe picioarele voastre, dar cu siguranță veți ajunge cât de departe veți visa”.

Șefa promoției 2016 a fost declarată Bârsan Andreea, elevă în clasa a XII-a A la profilul matematică – informatică, media acesteia pe cei patru ani de liceu fiind 9,77. Din păcate, din cauza unor probleme de sănătate, aceasta nu a putut fi prezentă la ceremonia de absolvire. Festivitatea de premiere a debutat cu acordarea unei burse de merit, din partea Covalact Sfântu Gheorghe și a Asociației Ecou, pe care toți elevii de clasa a XII-a ai celor cinci licee din oraș, care în acest an școlar au obținut cea mai mare medie, o primesc. Eleva cu cea mai mare medie din acest an școlar a fost desemnată Gabriela Manea, de la specializarea științe sociale, care se va bucura de bursa în valoare de 555 de lei, sumă aleasă pentru a marca împlinirea a 555 de ani de la atestarea documentară a orașului Sfântu Gheorghe. Tot sâmbătă, aceeași bursă le-a fost acordată șefilor de promoție ai Liceului Teoretic „Szekely Miko” dar și ai Liceului de Artă, prin președintele Asociației Ecou, Alexandru Ujvarosi, iar săptămâna viitoare, șefii de promoție ai Liceului „Mikes Kelemen” și Liceului Reformat vor fi și ei premiați.

„Foarte important este faptul că banii acordați de Covalact sunt deja în contul nostru și urmează să facem niște burse în valoare de 15.000 de lei, împreună cu cei de la Covalact, burse private pe care le vom acorda în toamnă. Bursa din toamnă va fi acordată pe baza unor criterii pe care le vom stabili până la începutul anului școlar, astfel ca toată lumea să știe cine se poate înscrie și cum.” – ne-a explicat consilierul local Mădălin Guruianu.

Alături de conducerea și de cadrele didactice ale Colegiului, la festivitatea de absolvire au luat parte și Piroska Szabo din partea Covalact Sfântu Gheorghe; inspectorul școlar general adjunct Ștefu Marcela; consilierul local Zsigmond Jozsef din partea Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe; consilierul local Mădălin Guruianu din partea Consiliului Local; Silvia Puskas din partea Clubului Kiwanis Sfântu Gheorghe, dar și părintele paroh Groza Cristian, de la Catedrala Ortodoxă.

La Liceul de Arte „Plugor Sandor”…

Festivitatea cunoscută ca fiind „Ultimul Clopoțel” a fost organizată sâmbătă, în prezența dascălilor, a elevilor și a rudelor și apropiaților acestora. Au răspuns invitației de a lua parte la eveniment reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, oficialități locale și nu numai. În deschiderea evenimentului, conducerea Liceului de Arte „Plugor Sandor” din municipiu – domnul director prof. Lofi Gellert și doamna director adjunct, prof. Edinda Iliescu, au prezentat discursuri emoționante.

„Am călăuzit multe  generații, noi, dascălii Liceului de Artă <Plugor Sandor>, și fiecare își au amprenta în sufletele noastre (…). Acest moment, pe lângă încărcarea sa emoțională, a nostalgiilor împletite cu nerăbdarea experiențelor ce vor să vină, ne conduc, dragi tineri, și la un moment de reflectare asupra importanței realizării voastre, asupra eforturilor și a consecvenței depuse în atingerea țelurilor. Absolvenții noștri stau acum aici, dinaintea noastră: viitori muzicieni, artiști plastici, actori, jurnaliști, pedagogi sau orice își vor dori să ajungă (…). Prin perseverența de a ajunge la acest moment, ei se ridică deasupra temerilor noastre. De la primul pas făcut în clasa I, până la acest moment al Gaudeamus-ului, ei au ales să continue, pentru a-și demonstra forța, tocmai pentru tot acest travaliu vă felicităm și suntem mândri de voi! În numele profesorilor Liceului de Arte și al meu, vă doresc să înfruntați cu curaj frământările care vă vor încerca de acum înainte.”- a transmis, printre altele, directorul adjunct, prof. Edinda Iliescu.

. . Dar muzical oferit absolvenților

Absolvenții au primit apoi, ca dar de despărțire, un fragment muzical din „Alice în țara minunilor”, devenit expresia muzicală a dorinței de cunoaștere și de aventură.

Consilierii locali prezenți la festivitate, au dat apoi citire mesajului primarului orașului, Antal Arpad Andras. Aceștia au felicitat și au înmânat șefului de promoție pe anul 2016 – Sibianu Andrea- diploma de merit și o sumă de bani, din partea Consiliului Local.

A luat apoi cuvântul  reprezentantul IȘJ Covasna, inspectorul Miklos Maria, care a transmis absolvenților mesajul său și al instituției pe care o reprezintă.

Pentru rezultatele deosebite la învățătură și pentru comportamentul exemplar, mai mulți elevi au fost premiați, rând pe rând.

După votul elevilor din clasele IX-XI, trei absolvenți ai claselor a XII-a au oferit premiul „Mentor”.

Programul următoarelor festivități de absolvire

În 3 iunie au loc festivități de „Ultim clopoțel” la: Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, la ora 10.00, la Liceul Pedagogic „Bod Peter” din Târgu Secuiesc, la ora 11.00, la Liceul Teologic Reformat din Târgu Secuiesc, la ora 11.00, la Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, la ora 11.00.

În 4 iunie, festivitățile de absolvire au loc la Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” , la ora 10.00, la Liceul Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe, la ora 9.00, la Liceul Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe, la ora 10.30 și la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, din municipiu, la ora 9.00.

Programul integral poate fi consultat și accesând site-ul www.isj.educv.ro, secțiunea „comunicate de presă”.

Ioana Ardeleanu, Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail