După regalul de muzică de Duminică seara susţinut de cei de la fundaţia Remember Enescu, covăsnenii au avut bucuria unui nou regal, de data aceasta, unul de grafică.

 

Cuvântul de deschidere al vernisajului a fost spus de preotul unitarian Buzogány Csoma István, iar momentul artistic a fost susţinut de profesorul de violă Sebestyén Lajos  şi  de către eleva Fábian Apolka  de la Liceul de Artă Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe. Cei doi ne-au cântat şi încântat la propriu cu câteva arii care sau potrivit ca o mănuşă cu tema expoziţiei. Gazdă atentă şi primitoare a fost domnişoara Kopacz Zsuzsa director al Centrului de informare turistică  din oraşul Covasna, cea care a asigurat şi traducerea în limba română.

Grafica pe lemn a artistului Hamágzi Csaba este uimitoare. Acesta ne-a prezentat într-un mod inedit mai multe lucrări de grafică pe lemn de brad. Dacă unii folosesc acest lemn ca blat de bucătărie pentru a face tăiţei de casă, un artist plastic a găsit de cuviinţă să ne aducă o întreagă lume pe această suprafaţă lemnoasă a căror striaţii şi nervuri au completat cât se poate de artistic întreaga creaţie a lui  Hamágzi Csaba. Modelele desenate nu au fost vedetele naţionale sau internaţionale de film sau de muzică de top, ci oamenii simplii din popor, căruţaşii, femei la câmp care arau cu plugul fără cai în lipsa bărbaţilor plecaţi la război, bătrâni singuri uitaţi de copii lor, copii săraci de la ţară, cerşetori, femeie cocoşată, personaje în lacrimi sau pur şi simplu trişti. Într-un cuvânt oameni necăjiţi.

Deşi descrierea de mai sus ar putea crea impresia unei atmosfere încărcate de amărăciune sau chiar blazare, aş îndrăzni să spun că toate aceste lucrări au avut efectul invers, adică ne-am dat seama cât suntem noi de bine în comparaţie cu aceste personaje, evident reale ale lumii din trecut, dar şi ale lumii contemporane. Oare nu am văzut în treacăt chiar ieri atâţia oameni necăjiţi pe străzile oraşelor şi satelor noastre? Oare nu am trecut noi nepăsători pe lângă aceştia? Oare indiferenţa noastră nu îi face şi mai amărâţi decât sunt?  Hamágzi Csaba reuşeşte să ne trezească la realitate, ceea ce nu este puţin lucru având în vedere iluzile care ni se oferă zilnic la televizor acolo unde golanii au pus mâna pe redacţii. La televizor, internet sau în presa scrisă, tipărită sau online, unde citeşti articole întregi fără să înveţi ceva.  A viziona această expoziţie ar putea fi un act didactic dacă cadrele profesorale şi de ce nu medicale ar veni aici cu copiii pentru a vedea cu câtă măiestrie au fost lucrate aceste adevărate opere de artă şi să explice copiilor mesajul fiecărui desen în parte. Felicitări artistului şi organizatorilor care au făcut tot posibilul ca această expoziţie să nu ocolească oraşul Covasna. Până pe 15 noiembrie avem posibilitatea de a vizita expoziţia la Centrul de Informare Turistică şi de a pătrunde în lumea artistului Hamágzi Csaba.

Matei SCHINTEIE – critic de artă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail