„Balul Generațiilor” desfășurat în Căminul cultural al Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sfântul Nicolae” din comuna Brețcu,  organizat pentru a sărbători tinerii care împlinesc 18 ani în anul Centenarului Marii Uniri, dar și ca un respiro de Lăsata secului pentru Postul Paștelui, a făcut ca ziua de 17 februarie 2018 să rămână semnificativă pentru comunitatea românească. Organizat la inițiativa unui grup de localnici ai comunei, balul aflat la cea de-a doua ediție, a fost o reușită. O seară de muzică , dans și voie bună, semn că pe „Dealul românilor”, cum i se mai spune locului, tradiția este izvorul vindecător de unde își sorb energiile pentru ziua de mâine.

Tinerii au primit cu mare bucurie darurile pregătite de primărie, dar și de organizatori: Sorin Nicolae, Laurențiu Teacă, Livia Tătaru, Badiu Iliana și alți săteni, pentru că trebuie specificat, surprizele de la tombolă, formația și alte cheltuieli neprevăzute, au fost suportate din buzunarul celor care au dorit să contribuie la reușita serii. Iar acest grup pe care l-am văzut implicat în mai toate evenimente comunității la care am avut ocazia să particip, pare să fie cei care prin organizarea manifestărilor de acest gen, doresc cu ardoare  să păstreze obiceiurile și tradițiile rămase din moși strămoși. Fiecare tânăr a primit flori și placheta cu însemnul cifrei 18, chiar din mâna primarului comunei, Dimény Zoltán, care după ce și-a întâmpinat oaspeții cu un zâmbet larg și un salut și a mulțumit organizatorilor pentru invitație, a ținut să adrese câteva cuvinte celor tinerilor.

„Stimați tineri de optsprezece ani, stimați invitați, este o onoare pentru mine să fiu alături de d-voastră. Vreau să vă adresez câteva cuvinte din toată inima care să vă îndrume în viața de toate zilele. (…) Astăzi, când împliniți 18 ani, ați trecut într-o altă lume. Pentru că după ce ați trecut de această vârstă sunteți răspunzători de faptele voastre. (…) În lumea modernă, în lumea în care trăim,  să vă orientați foarte bine și să nu uitați că după ce ați devenit majori, mai sunt lângă voi părinții, comunitatea, un vecin care poate să vă ajute,  și  dacă sunteți în vreo greutate, sau sunteți în culmea fericirii. Să nu trăiți pentru iluzii! Eu aș sfătui ca toți cei care trăim, să trăim pentru fapte. Fapte care vă ajută în viață. Ajută comunitatea, un prieten sau indiferent despre ce este vorba. Iluzia trece, fapta rămâne! Să vă gândiți bine la treaba asta! Eu vă doresc succes în viață…Și să nu vă fie rușine niciodată să întrebați pe cineva dacă sunteți nedumeriți. Orice sfat e binevenit în viață. Oricât de experimentați am fi în viață, avem nevoie de sfaturi tot timpul. Și eu am aproape douăzeci de ani la primărie, dar când simt că nu știu ceva, nu mi-e rușine să întreb. Deci, să nu vă fie rușine să întrebați niciodată în viață. Experiența nu e totul. Oricâtă experiență am avea, mai este loc de altceva. (…) Să fiți demni de comunitatea voastră. Oriunde o să fiți în lumea asta, să nu uitați de unde ați plecat și să știți că ați avut o comunitate care v-a oferit ceva și că oricând aveți o problemă, vă poate ajuta. Mult succes în viață!”

 

Frumoase și constructive cuvinte, dătătoare de speranță. Dacă și fapta-i precum vorba, nu mă mir ca a rezistat atâta timp la primărie.

De apreciat a fost și inițiativa grupului organizator care le-a înmânat sărbătoriților câte un certificat de majorat și câte o carte cu autograf personalizat, a domnului Varujan Vosganian, „Copiii războiului”.

 

După terminarea festivității, să-i spun, după ce au fost aplaudați și felicitați, toți cei prezenți, veniți din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Zăbala, Mărtănuș, s-au prins într-o horă care s-a continuat cu o sârbă și tot așa, pentru că orice începeau să cânte, continua cu o suită de dansuri care te lăsa epuizat fizic dacă nu aveai o condiție fizică bună. Dar pentru localnici totul părea ușor cum îi e păsării în zbor, căci au fost la fel de bine învățați să fie și dansatori, dar și gospodari.

 

Atmosfera a fost când calmă, depănându-se povești în fața coșului cu bunătăți adus de fiecare grup  ori familie,  și stropite cu licori bahice, când încinsă de dansuri, căci cei doi interpreți veniți special din Întorsura Buzăului, Dan Munteanu la saxofon și Lucian Bularca la orgă, au știut exact de ce ritmuri este nevoie ca lumea să stea mai mult pe ringul de dans.

 

Voia bună o fi durat până soarele s-o fi apropiat de lună, dar eu am plecat înaite de miezul nopții cu mulțumirea sufletească și credința, că aici, pe „Dealul românilor”, tradiția va fi mereu la ea acasă, ca un pui de privighetoare în cuibul ei.

 

Felicitări organizatorilor și tuturor celor implicați. La mulți ani și drum senin sărbătoriților.

 

Mihaela Aionesei

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail