Evenimentele cuprinse în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea  a 25 de ani de la înființarea Fundației  „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe s-au încheiat vineri, 9 octombrie a.c., cu „balul-spectacol”  la care participanții,  alături de artiștii care au susținut un minunat program artistic –  Ansamblul  „Brâulețul”  din Sita Buzăului, Ansamblul „Junii Covăsneni” din Covasna, solistele   Mălina Boricean, Ana Maria Popica, Răducan Corina,  Ana Maria Săndulea, Alexandra Bârlă,  surorile Elena și Maria Istrate,  cunoscuta solistă Cora Munteanca din  Miercurea Ciuc și Cvintetul vocal „Anatoly” din Brașov- au trăit o adevărată sărbătoare a sufletului românesc.

 

Sala de evenimente „Santana” din Sfântu Gheorghe a prins culoare și s-a umplut cu bucuria emanată  din inimile participanților veniți din Sf.Gheorghe, Covasna, Tg. Secuiesc, Dobârlău, Aita Mare, Valea Mare, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, care, în marea lor majoritate au ținut cont de dorința organizatorilor  și au venit la bal îmbrăcați în frumoase costume populare din diferite zone ale țării, sau purtând cel puțin o piesă a costumului polpular.

Inedita  idee a președintei Fundației „Mihai Viteazul”, doamna Maria Peligrad, de a organiza un bal-spectacol în care programul prezentat de artiștii invitați- mai mari sau mai mici- să se îmbine cu distracția, a fost pe placul tuturor celor prezenți care au cântat împreună cu artiștii și au dansat laolaltă cu aceștia.

Deoarece am fost părtașă, oarecum,  la frământările și emoțiile trăite de doamnele din conducerea Fundației, legate de modul în care publicul va răspunde  acestui inedit  eveniment aniversar, nu pot descrie în cuvinte bucuria pe care am citit-o pe fețele acestora în timpul și mai ales la finalul evenimentului.

 

 

Rugând-o să ne  împărtășească doar câteva  gânduri cu privire la modul în care s-au desfășurat evenimentele cuprinse în cadrul aniversării celor 25 de ani de activitate rodnică a Fundației „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, președinta acesteia, doamna Maria Peligrad a menționat: „Anul acesta, sub titulatura ÎMPREUNĂ DE 25 DE ANI, membrii Fundației „MIHAI VITEAZUL” au sărbătorit  un sfert de veac de la înființarea acestui ONG, un sfert de veac prin care acțiunile propuse și realizate în concordanță cu obiectivele enunțate în statut  au fost puse în slujba  neamului românesc, a tradițiilor și obiceiurilor poporului român, a respectului pentru limba și istoria sa, a solidarității umane și pentru o bună conviețuire cu toți cetățenii.

Evenimentele organizate cu acest prilej au constat dintr-o întâlnire  cu dna Stela Buda, care să amintească de începuturile Fundației, o întâlnire aniversară cu membri, sponsori, colaboratori, reprezentanți ai unor instituții și un spectacol  folcloric desfășurat vineri, 9 octombrie, în „miezul unui bal”. Recomandarea noastră a fost de a se purta un  costum popular sau un element component al acestuia. Bucuria noastră a fost imensă. Familii întregi au purtat un costum specific locului de unde provin și au fost nenumarate costume populare autentice, unele și de o sută de ani,  din diferite zone folclorice ale țării: Muscel, Alba, Făgăraș, Valea Dobârlăului, Vrancea, Bacău, Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Covasna etc., astfel încât putem spune că ȚARA întreagă și-a dat întâlnire acolo, la noi, în centrul ei. Ce poate fi mai frumos ca mâinile să se întâlnească într- o horă desăvârșită, cu câte trei cercuri concentrice, iar emoțiile tuturor să se împletească într- un singur fir al trăirii românești, al bucuriei de a fi ÎMPREUNĂ! Atmosfera a fost întreținută de: Ansamblul „Brâulețul” din Sita Buzăului” cu trei suite de dansuri uluitoare- din Zona Întorsurii, dans din Oaș, Călușul- și trei talentate și promițătoare cântărețe: Mălina Boricean, Corina Răducan și Ana Maria Popica, (coregraf Rodica Boieru, director Daniel Neagoe); Ansamblul „Junii Covăsneni”, chiar tineri de aprox 15 ani, vioi și calzi, deosebit de talentați cu solistele sale Ana Maria Săndulea și Alexandra Bîrlă (coordinator Oana Șulea, Florentina Teacă și dl. Popeică); cele două surori Elena și Maria Istrate, aflate acum la Brașov, care ne-au adus aminte de anii când participau la Festivalul Tinere talente și la Festivalul  de Colinde și Obiceiuri de Iarnă Crăciunul la Români. Spectacolul a continuat cu interpretările cunoscutei și îndrăgitei artiste Cora Munteanca, absolventă a Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj, cu premii la „Floarea din Grădină” și activitate în mediu profesionist, și așteptatul Cvintet vocal „Anatoly” din Brașov. Îmbrăcați în costume populare și interpretând melodia „România într-un cântec” au ridicat, ca întotdeauna, sala în picioare.

Atmosfera a fost întregită de mici și frumoase surprize, așa cum se întâmplă în familie, a noastră a tuturor. Pentru început s-a intonat urarea de „La mulți ani!” pentru cei care s-au născut în luna octombrie. O surpriză inedită pentru cei prezenți, dar nu și pentru membrii Fundației, a fost prezentarea „mascotei” noastre, un dovlecel ornamental, adevarata decorație și recunoaștere jucăușă acordată de dl. Preda Niță (membru fondator al Fundației) celor care au făcut ceva bun și constructiv pentru neamul românesc. Surprizele s-au încheiet cu dedicația muzicală adresată Fundației de către dna Săndica Borchină, vicepreședintă a acesteia. În concluzie, atmosfera a fost caldă, iubitoare pentru și între semeni, și a născut două dorinți exprimate într -o singură propoziție: până la anul îmi fac costum popular. Este ceea ce ne-am dorit: să ne întâlnim în a doua zi de vineri a lunii octombrie a anului următor, instaurând, împreună, o nouă tradiție în calendarul activităților Fundației.

La realizarea acestei întâlniri au contribuit amabilele noastre gazde de la Sala de evenimente „Santana”, sponsorii noștri:  S.C. Afacov S.R.L. și dl. Constantin Gheorghincă ( aducând în fața noastră și măiestria membrilor orchestrei Viorel Darie), S.C. Tymbark Sfântu Gheorghe, produse de la Biborțeni, dna Elena Ciobanu, dl Gheorghe Șimon. Manifestarea întreagă, evenimentele derulate au fost cofinanțate de Consiliul Județean Covasna, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. Mulțumim membrilor Fundației, tuturor celor care au contribuit sub orice formă la realizarea acestei manifestări și urez LA MULȚI ANI Fundației „Mihai Viteazul” , LA MULȚI ANI ROMÂNIA!”

Doamna Maria Peligrad  merită felicitată!

La rândul său, vicepreședinta Fundației Mihai Viteazul, doamna Stela Buda a spus: „ Nu numai noi, cei care am organizat și am participat  la balul- spectacol ne-am bucurat de tot, dar și cei care au susținut programul s-au simțit nemaipomenit. Copiii aceia, tineretul, toți erau foarte degajați și bucuroși că sunt prezenți la o astfel de manifestare.  Eu cred că toată lumea s-a simțit bine; va rămâne o amintire pentru mult timp că Fundația „Mihai Viteazul” nu numai că organizează acțiuni cu un caracter mai mult patriotic, ci și de suflet, pentru a-i bucura și a-i înveseli pe toți.  Doamna Maria Peligrad  merită felicitată deoarece a avut o inițiativă foarte bună privind organizarea acestui bal- spectacol”.

Pur și simplu, așa suntem noi și așa ne simțim bine: împreună!

 

„A fost o seară extraordinară! Un regal de muzică şi dansuri populare, oameni din toate colțurile județului, îmbrăcați în straie tradiționale din mai multe zone ale țării, unul mai frumos ca altul. Oameni cu suflet frumos, adunaţi la o sărbătoare cu atât mai specială, cu cât a reprezentat aniversarea a 25 de ani de existență a Fundației „Mihai Viteazul”, căreia îi doresc mulți ani frumoși și cât mai multe activități românești frumoase! Pentru organizarea deosebită a acestei manifestări, doamna Maria Peligrad merită toate laudele!

Cred că această seară a unit suflete, a unit românii din tot județul Covasna; a fost un moment special, în care, o noapte întreagă, s-a vorbit, s-a glumit, s-a cântat, s-a jucat şi s-a mâncat româneşte. Ar fi frumos să devină tradiție, să ne întâlnim mai des, poate și în alte orașe. Nu, nu suntem români doar o zi pe an; nu, nu încercăm să părem altfel și altceva decât suntem. Pur și simplu, așa suntem noi și așa ne simțim bine: împreună!” ne-a transmis prof. Florentina Teacă, din Covasna.

În puține cuvinte, dl Pătru Constantin, reprezentant al Asociației „Suflet Românesc” din Târgu Secuiesc, care a venit la bal  alături de soția și cei doi copii ai lor, a rezumat: „ O seară fascinantă, o sinteză a celor 25 de ani de muncă pentru păstrarea și promovarea culturii și tradițiilor românești în județul  Covasna. La mulți ani Fundației Mihai Viteazul!”

Nu doar noi ne-am simțit extraordinar, ci toată adunarea de acolo, i-am simțit pulsul

Rodica Boieru, coregraf al Ansamblului „Brâulețul” din Sita Buzăului”, ne-a spus, cu zâmbet și cu bucurie  în glas: „Participăm la astfel de evenimente cu foarte mult drag și, ca de fiecare dată suntem capabili să le savurăm, să le topim. Deși a fost la prima ediție, acest eveniment ( bal-spectacol- n.red.) a fost unul foarte reușit în care nu doar noi ne-am simțit extraordinar, ci toată adunarea de acolo, i-am simțit pulsul. Copiii gustă astfel de evenimente- participă cu drag, ei sunt educați în acest spirit tradițional românesc și știu să se distreze. În ceea ce privește calitatea prestărilor artistice  în cadrul acestui eveniment,  ce pot să vă zic: îmi crește inima de câte ori îi văd evoluând !”

…Iar nouă, tuturor celor care am participat la acest minunat eveniment organizat de Fundația „Mihai Viteazul”, dar și acelor care au aflat prea târziu despre balul-spectacol, și regretă că nu au fost prezenți, ne crește în suflet dorința de a fi din nou ÎMPREUNĂ!!!

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail