La nivel naţional, aproape 25.000 de cadre didactice au părăsit sistemul de învăţământ în ultimii cinci ani, potrivit unei analize realizate de Econtext.ro.
Nivelul scăzut al salariilor, dar totodată şi numărul din ce în ce mai mic al copiilor – ce conduce la restrângeri de posturi, i-au determinat pe mulţi dintre dascălii români să abandoneze catedra, chiar dacă meseria de profesor, învăţător sau educator îi mulţumea sufleteşte.
Din datele prelucrate de Econtext reiese că 10 % din dascăli „au dispărut” din învăţământ în perioada anilor 2006-2010, în număr absolut fiind vorba de 24.365 de cadre didactice. Cea mai parte a acestora, anume 22.473 de persoane au abandonat acest sistem în ultimii doi ani, de când a început criza.
În şapte judeţe, peste 1.000 de învăţători, profesori, etc. au abandonat catedra în ultimii 5 ani. Cei mai mulţi dascăli care au ieşit din învăţământ sunt din Capitală, iar pe locul al doilea, după numărul cadrelor didactice care au abandonat sistemul educaţional, se situează judeţul Timiş, apoi Dolj, Teleorman, Bacău şi Braşov.
În ceea ce priveşte judeţul Covasna, lucrurile stau mai bine, judeţul situându-se la polul opus, având printre cele mai mici scurgeri de personal din învăţământ. Giurgiu este singurul judeţ care acum are cu 24 mai mulţi dascăli decât în 2006.
Ana Alina Costache