Astăzi este o zi specială pentru credincioși pentru că sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Ovidenia, cum se mai spune în popor. Este un eveniment ce are conotaţii speciale, reprezentând un praznic spiritual în amintirea zilei în care părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, au dus–o pe fiica lor de numai trei ani pentru prima oară la Templu.
Ne aflăm în Postul Crăciunului și a trecut o săptămână din cele 40 de zile sorocite pentru acest important moment tradiţional din an, dedicat curăţirii spirituale şi fizice a închinătorilor. Ziua de 21 noiembrie are o semnificaţie deosebită, deoarece marchează Intrarea în Biserică a Preacuratei Maria, în amintirea zilei în care Sfinții Părinți au însoţit-o întâia oară la Templu pentru rugăciune.
În întâmpinare le-a ieşit preotul Zaharia, care avea să se îngrijească timp de pe 12 ani de instruirea copilei. La un moment dat Înaltul prelat a fost străluminat în mod miraculos de o desluşire Divină, intuind rolul excepţional pe care Maria îl va avea când va crește pentru întreaga Creştinătate. Ca atare a binecuvântat-o astfel: „Tu eşti cea în care Dumnezeu şi-a proslăvit numele Său între iudei şi va descoperi mântuirea pe care a pregătit-o poporului”.
Luând-o de mână, Marele preot a dus-o pe Maria într-o odaie specială a impozantului lăcaş de cult, unde avea să rămână vreme îndelungată. La sosirea ei la Templu se zice că s-ar fi produs încă un lucru ieşit din comun, întrucât numai o dată pe an îi era permis chiar şi ierarhului amintit să intre în acea încăpere sacră. Şi o putea face abia după ce aducea anumite jertfe rituale.
Oamnii din popor consideră Ovidenia ca pe o zi magică. Există credinţa că acum se deschid Porţile Cerului şi cei neprihăniţi pot întelege graiul animalelor, al lupilor, în mod deosebit. La sate acest praznic era pe vremuri ţinut cu sfinţenie, deoarece tradiţia grăia că numai aşa există belşug în gospodărie, oamenii vor fi sănătoşi, animalele şi păsările domestice se vor înmulţi, iar recolta va fi bună în anul ce va urma.
În această zi specială tradiția îndeamnă să se pună într-un vas cu apă o crenguţă de măr. Dacă este păstrată în condiţiii optime, la căldură şi lumină, mlădiţa va înflori în Ajunul Anului Nou, putând fi luată la colindat ca sorcovă.
De aici vine explicaţia faptului că în colindele românesti se evocă în plină iarnă… ”Florile dalbe de măr”, un simbol al purităţii şi perenităţii.
O altă semnificaţie a zilei de 21noiembrie se referă la metafora Luminii, prezentă sub diferite forme în superstiţii şi legende. Nimic nu este mai drag omului decât lumina ochilor, ca atare credincioşii se roagă pentru a avea mereu vederea bună. Exista pe vremuri obiceiul ca oamenii să sfinţească în mod simbolic un fuior, o batistă ori un ştergar, cu care se ştergeau la ochi atunci când le intra vreun gunoi sau făceau un ulcior.
În această noapte aveau loc în vechime practici magice, se derulau tot soiul de descântece şi farmece. Un obicei pitoresc viza fetele nemăritate, care îşi puteau vedea în apa fântânii alesul inimii, după ce aprindeau o lumânare şi priveau în adânc!
Pomeni pentru morţii fără lumânare
Astăzi, 21 noiembrie, de ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică, ca o Sărbătoare a Luminii, cum spuneam, credincioşii merg la lăcaşele de cult pentru a lua parte la Slujbă, prilej de a aprinde lumânări. Se dă apoi de pomană în amintirea celor ce au murit fără lumânare la căpâtai (din diferite pricini, cum ar fi accidente, evenimente tragice în voiajuri, boală şi singurătate etc), ca şi pentru persoanale decedate în întuneric. Există credinţa că măcar în acest fel vor avea şi răposaţii, post-factum, parte de lumină pe lumea cealaltă…
Prin unele sate româneşti din județ, precum Băcel sau Ciumernic am auzit că se pune la icoană un vas cu apă şi se aprinde o lumânare, existând convingerea că mai târziu respectiva apă va fi bună la tratarea unor boli de ochi.
Azi este dezlegare la peşte
Astăzi, de ziua Intrării Maicii Domnului în Biserica, credinciosii aflaţi în plină perioadă de penitență alimentară și curățenie spirituală au dezlegare să mănânce peşte.
Vă dorim, în continuare, stimați cititori, un Post al Crăciunului liniștit, cu bucurie în suflet!
Horia C. Deliu