Kiss Augustin, tânărul primar al comunei Zagon, ales în fruntea comunității în anul 2020 după ce timp de 13 ani a lucrat în cadrul primăriei, încearcă de aproape doi ani de zile să aducă un suflu nou în unitatea administatea administativ teritorială cu cel mai mare număr de locuitori din județ, ale cărei prime atestări documentare datează din anul 1567.
În cadrul unui interviú acordat Mesagerul de Covasna, edilul comunei Zagon ne-a vorbit despre rolul echipei din cadrul primăriei, împreună cu care lucrează, despre investiții, educație, activități culturale, etc..
Domnule Kiss, fiind atât de tânăr, ce va determinat să candidați pentru funcția de primar?
Am fost întotdeauna motivat de dorința de a mă încadra într-un termen limită, pentru că îmi oferă un sentiment de împlinire. Îmi place să creez un program organizat pentru realizarea unei sarcini și atingerea obiectivelor mele la timp.
Țin să menționez faptul că, comuna Zagon este compusă din localitatea Zagon și satul Păpăuți. Aș dori să îmi dezvolt abilitățile și să dobândesc experiență în profesia mea, în beneficiul acestei comunități. Acest loc de muncă într-o administratie publică oferă oportunitatea de dezvoltare a carierei pe termen lung și acest lucru este ceea ce caut. Văd aceasta nouă provocare, nu numai ca un mediu de lucru pozitiv, dar și ca o bună oportunitate în care competențele și calificările mele pot face o diferență.
Aș dori să caștig experiență în acest domeniu, pentru că simt că se potrivește perfect abilitatilor mele, astfel îmi asum un alt nivel de responsabilitate în cariera mea.
Are legătură performanța în cadrul administrației locale, cu lucrul în echipă?
Tot ce înseamnă performanță are legătură cu lucrul în echipă, așa că echipa este cea mai importantă zală dintr-un lanț de reușite.
Ce vă place cel mai mult la ceea ce faceți acum?
Aceasta pozitie de primar al comunei Zagon mă provoacă să țin pasul cu noutățile de ultimă oră ale domeniului.
Care este cel mai ambițios proiect pe care doriți să îl realizați pentru comunitatea dumneavoastră?
Cel mai ambitios proiect pe care doresc să îl realizez este să reușesc să aduc în comuna noastră conducta de gaz. Ar fi un mare avantaj să reușesc acest lucru.
În ce stadiu se află lucrările de canalizare și apă?
Lucrările de apă și canalizare în comună sunt realizate în proporție de 78%, iar pentru diferență am depus proiecte în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny.
Ce alte proiecte și direcții de dezvoltare mai aveți în vedere ?
Asfaltarea drumurilor comunale, înființarea și autorizarea pieței agroalimentare comunale. Cred că acestea sunt cele mai utile și mai importante.
Cum stați la capitolul cabinetelor de medicină de familie?
În acest sens chiar avem o problemă reală , avem un medic de familie care face naveta de mai multi ani , dar nu este deajuns deoarece comuna Zagon este cea mai mare comună din județ ca și număr de locuitori, și suntem în cautarea unui medic de familie.
Care este situația școlilor în zonă? Unde merg copiii mai departe să învețe?
Școlile din comună sunt reabilitate și modernizate .Condțiile din școli sunt ca și cele din mediu urban. Ne dorim să menținem școlile deschise, dar nu cu orice preț, trebuie să ne adaptăm trebuie să înțelegem că dezvoltarea acestei generații de copii, dezvoltarea lor fizică și psihică depinde de funcționarea școlilor. Copiii din localitate merg la liceu în Sfântu Gheorghe, Covasna, Târgu Secuiesc și Brașov.
Pe partea culturală ce planuri aveți în acest an și în viitor ?
Organizarea zilelor comunei cu următorul program: Întâlnirea corurilor; Spectacol cu majorete (echipă sisținută financiar de Consiliul local și Consiliul Județean); Întâlnirea fanfarelor.
Ce nu ați schimba în Zagon ?
În comuna Zagon, nu a-și schimba tradițiile, obiceiurile și datinile noastre.
Care este ocupația localnicilor?
În principal ocupația localnicilor este în domeniu forestier dar multi din locuitori se ocupă si de agricultură . De creșterea animalelor se ocupă un număr mai mic de locuitori. Sunt și mulți dintre locuitori comunei lucrează în fabricile din zonele apropiate și fac naveta.
În ce situație se află Conacul Mikes Szentkereszty?
Conacul este sub administrarea Primăriei Zagon, este obiectiv turistic în comună și avem un număr de trei angajați la această locație.
Ce mesaj doriți să transmiteți comunitații ?
Nu mă pot abține să nu recunosc faptul că, până în prezent am considerat că, legătura directă dintre administrația locală și cetățeni este suficientă pentru cunoașterea și rezolvarea problemelor comunitătii. Actualitatea mă contrazice și constat că un segment din ce în ce mai mare al populației, în special tinerii s-au obișnuit să folosească mediul online, ca mijloc modern pentru comunicarea problemelor personale, dar și pentru a face unele propuneri și a-și expune propriile idei, unele dintre acestea fiind de interes public.
Am realizat pagina de Facebook https://www.facebook.com/kissaugustin pentru de a construi încă o punte de comunicare între administrația locală și cetățeni, de a facilita expunerea unor opinii, idei, sugestii legate de problemele personale sau de interes public și nu în ultimul rând de a populariza în mediul online comuna Zagon.
De asemenea, am convingerea că acest instrument modern de comunicare vine în sprijinul comunității, oferind dreptul la informare în ceea ce privește activitatea administrației locale, dezideratul fiind acela de a transparentiza actul administrativ local.
Ce sfat aveți pentru tineri ?
În primul rând doresc să transmit tinerilor să nu părăsească comuna, să îsi întemeieze familii în comuna natală, pentru a reuși împreună să schimbăm în bine condițiile de trai ale locuitorilor comunei Zagon și satul Păpăuți. Totul contează într-o lume în care sunt puțini cei care au carte, iar restul au acei 7 ani de acasă, acei 7 ani care se vor transforma într-o viață.
Fie că dai importanță educației din școli, fie că dai importanță educației primite ca om de rând, această învățare este importantă pentru caracterul și personalitatea ta, așa îți conturezi motivația și voința, ceea ce îți dorești. O întâmplare nefericită nu ar trebui să schimbe ceea ce educația te-a învățat să faci, mereu trebuie să ai o țintă, să tragi înspre acea țintă și să ai norocul ori siguranța că vei reuși din prima.
Educația în viața unui om are un rol foarte important, educația dezvoltă nenumărate laturi senzitive, emoționale, cât și laturi pragmatice de viață, educația ca definiție este un fenomen social care reprezintă transmiterea de date și trăiri existențiale, a generalităților despre cultură și societate. Educația dezvoltă stilul unui om, până la urmă această învățare ți-o și predai tu, nu există un profesor, învățarea ajută la formarea unui scop în viață, la formarea viitorului, însă și cantitatea face diferența în acest caz, tocmai de aceea în funcție de învățăturile primite, personalitățile sunt diverse.
Învătăm din școală dar și din experiențele noastra zilnice, viața ne este cel mai dur și exigent profesor. Primim zilnic lecții și evaluări și suntem forțați întotdeauna să evoluăm pe baza experiențelor noastre.
Cu educația pe primul loc, transparență și comunicare cu comunitatea, viitorul sună foarte bine pentru comuna Zagon.
Alexandra Chirilaș