„Este o profesie nobilă.(…) Sunt mândru că sunt asistent medical”

Norbert Szebeni este președintele filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Spune cu mândrie că lucrează ca asistent medical de aproape 20 de ani, și că profesia pe care o practică este printre cele mai nobile profesii existente. Într-un scurt interviu acordat ziarului nostru, l-am rugat să ne vorbească despre organizația pe care o conduce, dar și despre „dedesubturile” profesiei de asistent medical.

– Pentru început, vă rugăm să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră.

– Din 1998 sunt asistent medical. Am terminat Școala Postliceală Sanitară la Sfântu Gheorghe. La vremea respectivă Școala Postliceală aparținea încă de Ministerul Sănătății. Am profesat inițial în Ambulatorul de Specialitate al Spitalului județean din Sfântu Gheorghe, în Cabinetul de recuperare medicală, dar ideea cu care am început și școala era să ajung să lucrez în sistemul de urgență, mai bine zis, pe ambulanță. În anul 2000 am reușit, am dat examen la Serviciul de Ambulanță unde era un post liber, și de atunci lucrez acolo. Am mai lucrat timp de 11 ani, în paralel cu Serviciul de Ambulanță, și în Spitalul județean la Unitatea de Primiri Urgențe. (…) Ulterior am terminat și Facultatea de Asistenți Medicali, și mi-am obținut licența.

– Meseria de asistent medical este o meserie grea?

Îmi place foarte mult, este o pasiune de a mea. Este o meserie grea, dar frumoasă. Consider că profesia de asistent medical este printre primele profesii nobile de pe acest pământ, și pot să spun că sunt mândru că sunt asistent medical.

– Care este situația asistenților medicali în județul nostru? Sunt suficienți?

Eu zic că sunt suficienți, sunt mulți. Avem 1.898 de asistenți medicali înregistrați în Registrul Național Unic, dintre care activi, care profesează cu aviz de liberă practică sunt 1.276 până în momentul de față, și în total, activi, cu cotizația de membru plătită la zi, sunt 1.322. Deci asistenți medicali cu acte în regulă, în județul nostru, avem undeva pe la 1.322, dintre care 1.276 și profesează. Noi eliberăm aviz de liberă practică numai pentru asistenții medicali care au un contract de muncă, și profesează legal. Marea parte a asistenţilor medicali din judeţul Covasna profesează în cele patru spitale (Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din Covasna, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul Orăşenesc Baraolt), la  Serviciul de Ambulanţă, farmacii, laboratoare şi diferite fundaţii.

– Cum ați ajuns să fiți președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Covasna?

– Din 2004 am fost vicepreședinte timp de două mandate, în birourile anterioare, iar din anul 2012 sunt președintele filialei județului Covasna. Vicepreședinte, zic eu, am ajuns întâmplător în prima fază. Am auzit pentru prima dată de Colegiu în anul 2002. Inițial, organizația noastră era numită Colegiul Asistenților, ulterior a fost redenumită în Ordinul Asistenților Medicali, apoi în Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România, iar apoi am schimbat denumirea în „Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România”. Președinta de atunci, doamna Furtună Virginica m-a rugat să candidez într-o funcție electivă, ca și consilier județean. Mi-am depus candidatura, dar concomitent cu cea pentru Consiliul Județean Covasna, am depus și candidatura pentru funcția de vicepreședinte. Nu știu de ce, așa mi-a venit. Așa am ieșit vicepreședinte, nici eu nu mă așteptam. De atunci, în două mandate am fost vicepreședintele Organizației, iar ulterior, în 2012 am candidat pentru funcția de președinte. Anul trecut am început un nou mandat ca preşedinte.

Cu ce se ocupă acest Ordin? Care sunt activitățile din cadrul instituției pe care o conduceți?

– Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România este organizație profesională și de reglementare cu rol de a elabora norme și reguli de practicare a profesiei de asistent medical generalist, moașă și asistent medical, astfel încât profesioniștii să asigure pacienților servicii de calitate, în condiții de siguranță și securitate. Ordinul autorizează exercitarea profesiei, îi înregistrează în baza sa de date pe toți asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali din România și, de asemenea, judecă abaterile de la regulile de etică și deontologie. Cu acest lucru se ocupă Ordinul. Funcționăm pe baza Ordonanței 144/2008, aprobată prin Legea 53/2004, și modificată cu Legea 278/2015. Noi autorizăm exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moașă și de asistent medical pe teritoriul României, pentru asistenții medicali care termină în școlile postliceale, în facultățile de medicină pentru programele de studii de asistenţă medicală generală, moaşă, și autorizăm exercitarea profesiei pentru asistenții medicali care vin din Spațiul European și al Confederației Elvețiene. În 2015, odată cu schimbarea legislativă, fiecare filială în parte a primit personalitate juridică, și am primit și niște atribuții în plus de la Ministerul Sănătății. În momentul de față, noi suntem organizatorii examenului de grad principal pentru asistenții medicali și pentru moașe. Noi eliberăm certificatul de membru și autorizația de liberă practică, certificatele de conformitate sau recomandările pentru asistenții medicali care vor să profeseze în afara țării, certificatul de status profesional curent.

– Unde se face formarea profesională a moașelor la ora actuală?

– În momentul de față, formarea profesională a moașelor se face exclusiv în facultățile de medicină, în centre universitare. Moașele sunt cu studii superioare, licențiate. În momentul când își aleg programul de studii, își aleg profilul de moașe, şi după patru ani de studii devin moaşe licenţiate.

– Cam câte moașe sunt la nivelul județului?

– 20 de moaşe.

­- Care este rolul moașei în maternitate?

– În ultima perioadă au fost angajate în instituțiile sanitare ca moașe. În trecut unele aveau studii postliceale, cu examen de grad principal, dar moașele despre care vorbim astăzi, cu studii universitare de licență, au început să apară de aproximativ 5 ani. De fapt anul trecut a fost prima generație, primele moașe care au putut să dea examenul pentru gradul principal în specialitatea de moașă. Ele lucrează în Blocul Operator, în sala de nașteri. Profesia de moaşă presupune dreptul de acces şi exercitarea următoarelor activităţi: consiliere în materie de planificare familială, diagnosticarea sarcinii, supravegherea sarcinii normale, îngrijirea şi asistarea mamei în timpul travaliului, asistarea naşterii normale inclusiv la nevoie efectuarea epiziotomiei, examinarea şi îngrijirea nou-născutului, îngrijirea mamei, acordarea îngrijirilor prescrise de medic, desfăşurarea de activităţi educaţionale. Acestea sunt competenţele pe care în momentul de față le fac moașele. Sunt tendințe ca aceste competențe să fie lărgite pentru moașe, și ele să își recâștige cumva poziția în rândul profesioniștilor.

– Se mai fac nașteri la domiciliu, cu moașă, neasistate de medici ginecologi?

– Sincer nu am informații concrete, probabil că acest lucru se mai întâmplă. Sunt așa numitele doule care oferă sprijin emoţional pentru gravidă, însoţesc gravida pe parcursul travaliului asistă la nașterea la domiciliu. Fenomenul nu este așa de generalizat. Acum 100 de ani, și înainte, nașterea avea loc la domiciliu și erau cazuri în care existau complicații, sau cazuri când nu existau complicații. Acum, indiferent unde se naște copilul, acesta trebuie să ajungă la spital, nașterea respectivă trebuie certificată. În momentul de față acest lucru nu poate fi făcut de moașe. Oricum este nevoie și de asistența unui medic.

– Există „moașe” bărbați?

– Nu. În județul Covasna nu avem. Sunt numai femei.

– V-am întrebat care este rolul moașei în maternitate, dar ce face mai exact un asistent medical?

– Rolul principal al asistentului medical este în stabilirea nevoilor de îngrijiri generale de sănătate, furnizarea serviciilor de îngrijiri generale de sănătate lucru care se face într-o echipă multidisciplinară. Protejarea şi ameliorarea sănătăţii prin administrarea tratamentului conform prescripţiei medicului, acordarea primului ajutor în baza competenţei de a iniţia în mod independent măsuri imediate pentru menţinerea în viaţă, desfăşurarea activităţiilor de cercetare în domeniul îngrijirilor generale de sănătate, activităţi de formare profesională. Chiar dacă există tendința de a se crede acest lucru, în momentul de față asistentul medical nu este un subordonat al medicului, ci este un colaborator al acestuia. Este o foarte mare confuzie aici că asistentul medical trebuie să facă ce zice medicul. Nu, deci asistentul medical are niște atribuții autonome, și niște atribuții delegate, iar acestea din urmă sunt, până la urmă, lucruri care se fac la recomandarea medicului. În societatea din zilele noastre încă este această confuzie că asistentul face ce zice medicul, deci este subordonat. Există o echipă multidisciplinară, medicul colaborează cu asistentul, și la rândul său asistentul colaborează cu medicul pentru că până la urmă interesul comun este pacientul și dacă nu colaborăm cel care suferă este pacientul. Marea parte a membrilor Ordinului nostru sunt asistenți medicali, moașe sunt puține. Este o profesie nobilă, după cum am mai spus, regelementată prin lege. În momentul când termină școala, ca să poată să profeseze, asistentul medical trebuie să se înscrie în mod obligatoriu în Ordinul Asistenților, din momentul înscrierii este membru în organizaţia profesională. După ce găsește loc de muncă, asistentul medical, moaşa, trebuie să solicite și autorizația de liberă practică pentru anul în curs. Pentru a primi autorizația de liberă practică, atât asistenții cât și moașele trebuie să acumuleze un anumit număr de credite, 30 de credite anual mai exact – obligatoriu 15 credite din cursuri, restul din orice manifestare științifică, simpozion, conferință, congres, sau abonamente la publicații. Avem și noi o zi a noastră, data de 12 mai pentru asistenții medicali, și data de 5 mai pentru moașe. Din anul 2012, în data de 12 mai încercăm să marcăm împreună ziua asistenților medicali și a moașelor.

Cum sărbătoriți în aceste zile dedicate asistenților medicali și moașelor?

Facem un eveniment științific la nivel local, am avut și invitați din alte județe. Se susțin lucrări, prezentări, organizăm mici ateliere. În 2013, dacă nu mă înșel, am dat pentru prima dată ocazia, iar o asistentă medicală care a terminat și o formare în Doula a susținut o prezentare. Anul trecut nu am organizat eveniment la nivel județean pentru că am fost co-organizatori la Conferința Națională, cu județul Brașov, care s-a ținut în Poiana Brașov. În 2015, în cadrul evenimentului am organizat un atelier despre vindecarea prin poveste. O asistentă medicală, care a terminat și psihologia, a fost lectorul unui mic grup, de 12-14 asistenți interesați de această temă. Încercăm de fiecare dată să ne adaptăm la tematica generică lansată de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali. Anul acesta evenimentul va fi organizat în orașul Covasna, la Hotelul Clermont și încercăm să facem o sesiune științifică, urmată de o parte socială, axată pe cele 17 obiective de dezvoltare lansate de către Organizația Națiunilor Unite și preluate de 195 de state. Potrivit Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, anul acesta obiectivele de dezvoltare sunt principala axă a evenimentelor pentru Ziua asistenților medicali.

– Ce ne puteți spune despre programul de vindecare prin poveste? Este același program folosit în străinătate în vindecarea copiilor bolnavi de cancer?

– Da. A fost o curiozitate. Cu respectiva colegă ne-am întâlnit la o conferință de urgență, am discutat și i-am propus să facă o prezentare despre vindecarea prin poveşti. Poveştile sunt terapeutice de când au fost inventate de oameni. De când suntem pe lume povestim, iar imaginarul interior se vindecă prin simbolistica povestirii. Este mai uşor de aplicat la copii. Colegii care au fost prezenți au spus că a fost foarte interesant.

Am putea să folosim o astfel de terapie în spitalele din județ?

Eu cred că da. Când copilul este bolnav, dacă îi citești o poveste se liniștește, iar în momentul în care se liniștește deja își ia gândul de la boală și de la probleme. Cam despre acest lucru este vindecarea prin poveste.

– În timpul în care nu sunteți președintele filialei județene a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, dacă putem să spunem așa, mai aveți timp să profesați?

– Eu profesez la Serviciul de Ambulanță, și în paralel sunt și președintele Ordinului. Încerc să îmi fac timp pentru că este o funcțide cu responsabilități ce trebuie îndeplinite, dar ca să poți fi președinte de Ordin trebuie să și profesezi pentru că în momentul când nu mai profesezi, după un anumit timp te rupi de realitatea sistemului și poți să ajungi un simplu birocrat, lucru pe care nu mi l-aș dori să se întâmple.

– Auzim mereu despre problemele din sistemul sanitar și despre faptul că mulți angajați aleg să plece în străinătate pentru că salariile din România nu sunt suficient de mari. Ce soluții credeți că ar trebui găsite ca specialiștii să rămână în țară?

– Oricum, în lumea de astăzi, cine consideră că este pregătit și a luat decizia să plece din țară, va pleca indiferent ce profesie are. Din păcate foarte mulți asistenți pleacă din sistem, și la fel și medicii, pentru că afară condițiile de muncă sunt mult mai bune, salarizarea este mai bună. Chiar dacă acum am câștigat la salarizare, și deși nu suntem foarte bine plătiți, suntem undeva, zic eu, în special colegii care lucrează în Ambulanță, ATI, Medicină Legală, Psihiatrie, Urgențe, Pneumoftiziologie, acolo salariile sunt puțin mai bune, dar și așa suntem foarte departe de salarizarea din Uniunea Europeană. Pentru acest motiv, din păcate o să plece un număr foarte mare de asistenți, și tot din păcate, pleacă cei care sunt bine pregătiți, care cunosc o limbă de circulație internațională, precum engleza. În ultima perioadă foarte mulți asistenți pleacă în Germania și în Franța, deja Italia și Spania nu mai sunt așa la modă. Sunt asistenți care preferă să plece, și s-au deschis acum porțile, în țările Scandinave, unde salarizarea este foarte bună. Cam 50 – 60 de asistenți termină anual cursurile școlii postliceale din Sfântu Gheorghe, mai este școala din Târgu Secuiesc, sunt asistenți care merg în facultățile din Brașov, Târgu Mureș, și așa mai departe, și din păcate, o mare parte din ei pleacă în afară, chiar dacă acum și Spitalul județean de Urgență are multe locuri de muncă pentru asistenți medicali. Nu prea se înghesuie să ocupe un post în sistemul sanitar de la noi.

A consemnat Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail