Pe doamna Ligia Boricean pandemia a adus-o acasă, din Brașov, la casa părintească din Întorsura Buzăului. După o frumoasă și băgată experiență și studii în domeniul floristic, a decis să își urmeze pasiunea și acasă, și să aducă bucurie prin creațiile și serviciile sale în zona Buzaielor.
Nici o clipă nu s-a îndoit și nici nu s-a temut de obstacole sau probleme, toate au curs lin, pentru că după cum a mărturisit, atunci când perseverezi, este imposibil să nu vezi și rezultate bune.
Cum ați început această afacere?
Am cochetat cu florăritul din 2018, am lucrat alături de floriști, am avut ocazia să particip la câteva festivaluri florale.
Am făcut școala de floristică la București, și am fost mai apoi parte dintr-o echipă alături de care am lucrat pe structuri de aranjamente mari. Acolo mi-am făcut ucenicia. După, am început să fac aranjamente pentru prieteni, și am colaborat cu alți floriști pentru evenimente mari cu aranjamente florale mari.
În pandemie, mutându-mă în casa părintească, din plictiseală ne-am apucat de grădinărit am montat un solar în grădină, am început cu crizantemele, după care am pus tot felul de alte plăntuțe pe care să le folosim la aranjamente Așa a luat naștere afacerea noastră, am făcut un mic atelier acasă, unde lucrez aranjamentele. Am participat în zonă la festivaluri, la Întorsura Fest, la Zilele Întorsurii, la Sita și la Barcani.
Ce servicii oferiți oamenilor ?
Organizăm evemenimente, de la cele mai mici la cele mai mari. La nunți ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă, sala, muzică, fotograf, avem și partea de fețe de masă, huse, ajutăm mirii de la A la Z. Ne deplasăm oriunde suntem chemați, am fost la Buzău, la Brașov, la Covasna pentru evenimente.
Cine a crezut cel mai mult în acest proiect?
Eu, eu am crezut și cred cel mai mult. Multe persoane au fost și sunt sceptice față de activitatea aceasta. Eu mereu am crezut că oamenii s-au săturat de kitch, e timpul să vadă și altceva.
Ce vă inspiră să creați?
Natura, întotdeauna m-a inspirat natura și toate lucrurile vechi, în orice obiect vechi găsesc ceva de care să mă leg, să creez o poveste mai departe. Mă pasionează obiectele vechi, pe care le pun tot timpul în valoare și le adaug flori.
Ce planuri de viitor aveți?
Ca în orice altă afacere, îmi doresc să creștem, să formez o echipă mai mare. Acum am o echipă, verișoara mea mă ajută foarte mult, Ola Claudia, are și ea un solar și mereu împreună lucrăm pe partea de grădină, mă ajută și fetița mea, care este la liceul de artă și are o viziune mult mai bogată decât mine. Familia mă susține. Îmi doresc să măresc echipa, și sunt pe principiul că există loc pentru toată lumea, și pentru a crește trebuie să ai o echipă bună, unită care să învețe alături de tine.
Avem pentru acest an agenda destul de încărcată și urmăresc să formez o echipă tânără de fete care vor să învețe arta florăritului și tot ceea ce știu eu, să dau mai departe.
Cineva mi-a spus că risc să îmi fie furată meseria, dar este loc pentru toată lumea, fiecare are modul lui de a face lucrurile, oamenii trebuie să aibă de unde să aleagă.
Cum este vara pentru voi?
Sunt foarte entuziasmată cu gândul că vine sezonul cel mai aglomerat, îmi iau agenda și vizualizez fiecare eveniment și mereu mai adaug ceva nou de făcut. Pentru mine, acum este primul sezon plin în care voi lucra pe evenimente și sunt foarte încântată de acest lucru.
Care este cel mai măreț țel al dumneavoastră?
Niciodată nu m-am gândit cum ar putea fi viața mea peste ani. Atunci când fac ceva, fac totul ca pentru mine, așa cum mi-ar plăcea mie.
Îmi doresc să creez lucruri speciale pentru oameni deosebiți. Niciodată nu m-am gândit la ce aș vrea să fie în viitor. La Festivalul Ouălor Roșii de Paște am trăit un moment deosebit, când buchetul meu a ajuns în mâinile doamnei Niculina Stoican. Nu m-aș fi gândit vreodată că un buchet de-al meu o să ajungă la cineva cunoscut. M-am simțit mândră de mine când am văzut cu câtă admirație privea doamna buchetul.
V-a fost teamă de eșec?
Niciodată, am început din pasiune. Acum începe să fie o afacere, chiar astăzi am fost la piață și am vândut flori, oamenii sunt deschiși. Mereu am gândit că florile sunt precum mâncarea, de-a lungul vieții așa cum avem nevoie de mâncare, în toate situațiile vieții avem nevoie de flori, la naștere, la zile onomastice, vizite, nunți, și la urmă înmormântări. Nu are cum să nu meargă, florile se dăruiesc și aduc bucurie în orice situație.
Trăim vremuri bune, avem susținere și din partea autorităților locale.
Suntem prezenți la Piața Locală Cămara Întorsureană și mi se pare uluitor că s-a reușit acest lucru la noi în oraș, toți producătorii locali sunt foarte încântați. Mulți turiști se opresc și cumpără acum de la Cămara Întorsureană. Multe produse bune se găsesc aici.
Zona a început să se dezvolte frumos, m-am întors acasă mai mult după rezultatul alegerilor, chiar și băiatul meu cel mare, care a venit din Germania, a remarcat că orașul nostru arată altfel acum, și oamenii sunt parcă mai bucuroși.
Trebuie să ne unim forțele și să facem lucruri frumoase în comunitate, pandemia ne-a dat timp să fim creativi și să găsim noi moduri de a ne bucura de viață.
Doamna Ligia Boricean mi-a bucurat privirea și sufletul cu creațiile sale. Unde este pasiune și perseverență, e musai că treaba o să iasă bine. Se întâmplă lucruri frumoase în Întorsura Buzăului, oamenii îndrăznesc să facă lucruri noi, să își urmeze pasiunile spre a deveni afaceri de succes.
Pe strada Gheorghe Zaharia nr 14 găsiți atelierul cu pasiune pentru floristică al doamnei, care cu tot sufletul face aranjamente florale și evenimente deosebite pentru oameni buni.
Alexandra Chirilaș