Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) din Sfântu Gheorghe a fost prezent, și în acest an, la Sântilia- Nedeia Mocănească a voineștenilor din Covasna, sărbătoare care a fost organizată la sfârșitul săptămânii trecute, de Asociația Cultural-Creștină ,,Justinian Teculescu” din localitate, alături de mai mulți parteneri.
Potrivit www.facebook.com/mncro, cu această ocazie a fost itinerată expoziția „Dacii din estul Transilvaniei”, care adună o serie de reconstituiri grafice, fotografii aeriene, chipuri și povești din trecut.
Cei prezenți- localnici și turiști, au avut posibilitatea să descopere „ce ascund pădurile dese din Carpații de Curbură, așa cum reiese din cele mai noi cercetări arheologice realizate prin tehnologia LiDAR” și, totodată, să afle „cum modelau dacii munții prin proiecte ample de terasare artificială, sau să admire arta tezaurelor de argint îngropate la marginea marilor mlaștini de pe valea Oltului Superior și a Râului Negru”.
La Sântilia- Nedeia Mocănească din Valea Zânelor, MNCR a oferit copiilor posibilitatea participării la ateliere interactive, în cadrul cărora au descoperit jocuri și povești din Cetatea Zânelor, dar au și meșterit păpuși îmbrăcate în port tradițional.
„După vechile obiceiuri, Nedeia, sărbătoare tipic pastorală asociată unei petreceri câmpenești populare, organizată vara, la munte, de Sf. Ilie sau în preajma acestei sărbători creștine, e un moment important în calendarul pastoral, cu însemnătate atât socială cât și rituală. Ciobanii se adunau, odată cu începerea anului pastoral, când se formau turmele, se sfințeau animalele, participau cu toții la momente folclorice și la schimburi de produse agricole. Totodată, era un moment însemnat și pentru tineri, întrucât în acest cadru se stabileau noi alianțe și viitoare legături maritale.
Obiceiul se mai practică și azi în unele sate montane, cum este Voinești, Covasna.
Au fost din nou urmărite aspectele semnificative ale nunții tradiționale de la Voinești, așa cum s-a desfășurat de-a lungul timpului aici, prin dăruitul miresei, cerutul miresei, bărbieritul mirelui, conchiolitul miresei, descalțatul nașilor, breaza pe paie aprinse, hora sântiliei, la care s-au alăturat și sătenii. Au urmat întrecerile ciobănești și ridicarea bolovanului, participanții demonstrându-și astfel puterea.
Mulțumim organizatorilor pentru invitație și felicitări pentru un eveniment de succes!”- arată sursa citată.
M.D.C.