„După ce în ultimii ani am putut vedea la Sfântu Gheorghe instalaţiile de lumini care prezentau planeta Pământ şi Luna, anul acesta Primăria şi Lights On Romania aduc în Parcul central un câmp de licurici. Inedita instalaţie de lumini va putea fi văzută în zona de lângă lacul din Parc în perioada 8-17 septembrie. Instalaţia de lumini reprezintă un câmp de licurici care au un zbor dezordonat, neuniform, deasupra solului. Ea este construită din 120 de capsule LED de mici dimensiuni, sprijinite în fire subţiri de oţel care se mişcă datorită unui mic motoraş aflat la baza lor sau datorită magiei, cum ne spun artiştii care au creat-o. Fiecare parte a instalaţiei are un loc prestabilit, fapt pentru care atât transportul, cât şi montarea funcţionează sub forma unui puzzle uriaş”, se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de internet a Primăriei.
Instalaţia a fost expusă în mai multe locuri din lume iar în ţara noastră a putut fi văzută şi la Bucureşti şi Cluj.
„Cel mai popular loc în care ele au fost expuse a fost Sydney (Australia), unde au reuşit să adune peste 1,6 milioane de vizitatori. În Toronto (Canada) a avut loc cea mai surprinzătoare expoziţie, când licuricii au fost montaţi printre stânci. După amplasarea lor, s-a aşternut un strat gros de zăpadă şi astfel, mai puteau fi vizibile numai luminile care pluteau deasupra unei pături albe, neuniforme. Tot procesul de creare al instalaţiei a durat 9 luni, de la idee şi până la prima expoziţie. După acest moment au urmat multe schimbări şi adaptări, până ca instalaţia să ajungă la forma la care este astăzi”, se mai menţionează în comunicat.
Vara trecută, în parcul central din Sfântu Gheorghe a fost prezentată publicului instalaţia de lumină „Museum of the Moon”, realizată de artistul britanic Luke Jerram, care avea un diametru de şapte metri şi conţinea imagini detaliate de la NASA ale suprafeţei lunare la o scară de circa 1:500.000.
Aceasta a fost expusă deasupra lacului din parcul central, în acelaşi loc în care, cu un an înainte, fusese amplasată instalaţia de lumină Gaia, o replică la scara de 1 la 1,8 milioane a Planetei Pământ, realizată de acelaşi artist.