Au început pregătirile pentru Programul național- pilot- de tip „Școală după școală” – program ce constă în derularea de activități remediale în clasele primare și gimnaziale. Părinții care doresc să își înscrie copiii în program pot depune cereri până miercuri, 3 martie (a.c.).
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna a transmis că potrivit Ordinului Minsterului Educației nr. 3.300 din 19 februarie 2021 privind NORMELE METODOLOGICE de aplicare a Programului național pilot de tip „Școală după școală”, scopul principal al Programului național pilot de tip „Școala după școală” este organizarea, în școlile cu clase de învățământ primar și gimnazial, de activități remediale, în vederea acordării de sprijin elevilor pentru formarea competențelor specifice, sporirea șanselor de succes școlar și de acces la niveluri superioare de educație și diminuarea riscului de părăsire timpurie a școlii.
Cine poate participa?
Ordinul menționat arată că „sunt eligibili pentru a participa la Programul naţional pilot de tip „Şcoala după şcoală“,(…), elevii până la clasa a VIII-a inclusiv, aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii şi/sau în risc ori în situaţie de eşec şcolar, în special elevii care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la activităţile educaţionale desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi al internetului, precum şi elevii aparţinând grupurilor vulnerabile (…)”, care vor trebui să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate.
Mai exact, potrivit aceluiași document, pentru participarea la Programul naţional pilot de tip „Şcoală după şcoală“, elevii trebuie să îndeplinească cel puţin unul dintre următoarele criterii de eligibilitate: a) elevul nu a avut acces sau a avut acces deficitar la activităţile educaţionale desfăşurate prin intermediul tehnologiei şi al internetului, întrucât nu dispune de echipamente informatice proprii sau nu beneficiază de conexiune/conexiune fiabilă la internet; b) elevul se află în situaţie de corigenţă la sfârşitul semestrului I al anului şcolar 2020-2021 sau are situaţia şcolară neîncheiată la cel puţin o disciplină; c) elevul are nevoie de ore remediale, necesitate dovedită de rezultatele şcolare obţinute în semestrul anterior sau la evaluarea iniţială de la începutul semestrului în derulare.
Conform IȘJ Covasna, procedura prevede mai multe etape. Astfel, pentru a putea demonstra criteriile de eligibilitate, elevii trebui să prezinte „documentele justificative” la unitatea de învățământ de proveniență. Acestea sunt:
- a) pentru elevii care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului: listă prezentată de către unitatea de învățământ, pe baza solicitării scrise a părintelui/reprezentantului legal al elevului, care include o declarație pe propria răspundere în acest sens;
- b) pentru elevii care se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020- 2021 sau au situația neîncheiată la cel puțin o disciplină: lista elevilor corigenți sau cu situația neîncheiată la sfârșitul semestrului precedent prezentată de către unitatea de învățământ;
- c) pentru elevii care din alte motive au nevoie de activitate remedială: rezultate școlare/rezultate la evaluarea inițială de la începutul semestrului prezentate de unitatea de învățământ.
Documentele care dovedesc eligibilitatea elevilor pentru participarea la Programul național pilot de tip „Școala după școală“ se transmit de către unitatea de învățământ inspectoratului școlar, odată cu solicitările de tranșă, iar copii ale acestora se păstrează la nivelul unității de învățământ, arată regulile din Ordinul citat.
Potrivit Ordinului, în organizarea activităţilor de educaţie remedială, unităţile de învăţământ vor avea în vedere un set de recomandări, printre care: constituirea grupelor cu o medie de 12 elevi/grupă; organizarea a 20 de ore de activităţi remediale/lună/elev, cu prezenţă fizică în clasă; proiectarea, organizarea şi susţinerea activităţilor de către cadre didactice calificate provenite din unitatea de învăţământ care organizează programul sau din alte unităţi de învăţământ; activităţile remediale, materializate în activităţi de învăţare, vor viza îmbunătăţirea achiziţiilor elevilor, în special a acelora care contribuie la formarea competenţelor de bază, fundamentale pentru formarea celorlalte competenţe. Totodată, se au în vedere, cu prioritate, activităţi remediale care să vizeze achiziţiile care contribuie la formarea competenţelor de literaţie şi a competenţelor STEM, incluzând şi activităţi pentru formarea comportamentelor specifice competenţei „a învăţa să înveţi“.
Ordinul prevede și că, în situaţii justificate, cum ar fi necesitatea pregătirii elevilor pentru examene de corigenţă sau de încheiere a situaţiei şcolare sau pentru actualizarea cunoştinţelor, în perspectiva deschiderii noului an şcolar, activităţile remediale se pot desfăşura şi pe durata vacanţei.
Calendarul programului
Conform calendarului Programului, în perioada 25 februarie – 2 martie 2021 va avea loc informarea de către unitățile de învățământ a potențialilor beneficiari și a părinților acestora cu privire la prevederile legale specifice Programului național pilot de tip „Școala după școală“, prin afișarea acestora la loc vizibil și postarea pe site-ul unității de învățământ, a informat IȘJ Covasna.
Tot în această perioadă, între 25 februarie – 3 martie 2021 are loc și depunerea de către părinți la unitatea de învățământ a solicitărilor scrise de înscriere a elevului în program – au transmis reprezentanții Inspectoratului.
Pe 4 martie 2021, școlile transmit inspectoratelor datele cu elevii eligibili pentru a participa la Programul național pilot de tip „Școala după școală“, dacă există, precum și date privind opțiunile cu privire la organizarea activităților remediale la nivelul unității de învățământ.
„Acest program vine în sprijinul elevilor din ciclul primar și gimnazial care au nevoie de activități remediale, prin urmare este necesară informarea și implicarea tuturor partenerilor educaționali – școala, familia, comunitatea”- a subliniat IȘJ Covasna.
Ana CIORICI COSTACHE