După ce anul trecut primăria Întorsura Buzăului a marcat importante reușite în câștigarea de finanțări pentru mai multe proiecte depuse și menite să ajute la dezvoltarea orașului, iată că acum trei dintre ele s-au mai apropiat cu un pas important de concretizare. În data de 16 ianuarie a.c. primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, s-a deplasat la București unde a semnat contractele de finațare pentru reabilitarea a 3 scări de bloc din oraș, achiziționarea de stații de autobuz și pentru construirea pistei de bicicliști între Întorsura Buzăului și Brădet. Valoarea totală a contractelor semnate se ridică la 1.860.000 euro.

 În legătură cu proiectul pentru reabilitarea celor 3 scări de bloc primarul orașului Raul Urdă spunea anul trecut :

„Am câștigat finanțare prin PNRR pentru a încerca să schimbăm cumva fața orașului de care toți ne plângem. Încercăm pentru prima dată după 33 de ani, cu sprijinul primăriei să reabilităm primele 3 scări de bloc. Avem depuse proiecte și pentru alte scări de bloc care au înțeles această oportunitate și s-au constituit în asociații de proprietari. Mai avem în total depuse proiecte pentru încă 5.700.000 euro pentru celelalte scări de bloc, adică cam jumătate din blocurile din Întorsura Buzăului. Cele 3 scări sunt primele aprobate și urmează să fim chemați la București pentru semnarea contractului de finanțare. Cele trei scări de bloc care urmează să fie reabilitate sunt blocul 1  și blocul cu parter comercial, cel vis-a-vis de Profi. Acestea două s-au hotărât în consiliul local pentru că sunt niște caracteristici care trebuie respectate, în funcție de dimensiunea spațiului construit și de valoarea investiției pe metru pătrat. Din păcate nu toate blocurile s-au constituit în asociații de proprietari și atunci primăria nu a putut depune proiecte pentru ei. O să luptăm continuare, este un pas mare înainte pentru că de 30 de ani orașul nostru nu a mai avut asociații de proprietari. Am reușit și am făcut 7 asociații de proprietari într-un timp foarte scurt și s-au depus aceste proiecte. Un prim pas a fost făcut prin aprobarea reabilitării celor 3 scări de bloc și văzând că se va schimba imaginea orașului sper că asta îi va motiva și pe ceilalți să se constituie în asociații de proprietari”.  Valoarea contractului în acest caz este de 890.000 euro.

Cel de-al doilea contract semnat este în valoare de 370.000 euro și este destinat pentru infrastructura inteligentă TIC – sisteme de management urban – stații de autobuz. Aproximativ 20 de stații de autobuz vor fi achiziționate prin acest proiect din care 6 vor fi stații de autobuz inteligente, care vor fi echipate cu panouri fotovoltaice,  vor avea cameră de supraveghere, vor avea afișaj electronic, vor avea internet wireless, prize de încărcare și sistem inteligent de afișare a curselor și de asemenea vom avea un panou mare de afișaj amplasat în centrul orașului unde va fi afișat orarul autobuzelor și diverse anunțuri ale primăriei.

Cel de-al treilea proiect pentru care s-a semnat contractul este în valoare de 600.000 euro și are ca scop crearea unei piste de bicicliști între strada Campingului și satul Brădet, sat aparținător de orașul Întorsura Buzăului. Având în vedere traficul din ce în ce mai intens de pe DN 10, construirea pistei pentru bicicliști între Întorsura Buzăului și Brădet este o necesitate, în primul rând pentru asigurarea siguranței tuturor participanților la trafic.

       Georgiana- Mădălina COMAN

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail