Anul 2023 a început promițător pentru elevii și dascălii școlii bărcănene. După un final de an 2022 plin de evenimete și realizări, iată că și 2023 a debutat într-o notă la fel de promițătoare.

Cătălin Petcu, directorul unității de învățământ, ne-a declarat : „Nu mă așteptam ca luna ianuarie să fie atât de plină având în vedere că după o lună decembrie și mai plină în care și copii și cadrele didactice au făcut o mulțime de lucruri frumoase,  de la colindat, la serbarea pomului de Crăciun și târgul de Crăciun, dar lucrurile s-au legat foarte bine și am continuat.

Două dintre activitățile cele mai importanate au fost sărbătoriea Zilei Culturii Naționale dar și cea a Micii Uniri.

„Activitatea care a contat cel mai mult și în care s-a investit mult timp și efort a fost sărbătorirea poetului Mihai Eminescu, prin concursul Eminescu în cuvânt și culoare. Am avut concurs de desene și de recitare și inclusiv din vacanță cadrele didactice au început să anunțe copiii să se pregătească. Au fost foarte mulți participanți, în jur de 50 de copii au făcut desene și tot cam atâția au recitat poezii ale lui Eminescu. E mare lucru pentru că le-au învățat, plus că trupa de teatru a școlii, trupa AS, a prezentat Luceafărul într-un mod deosebit. Premiile au fost substanțiale, câștigătorii premiului I la fiecare categorie primind câte o tabletă. După aceea am avut momentul 24 ianuarie pe care l-am marcat cum se cuvine, copiii au venit îmbrăcați în costume naționale, am avut prezentare istorică legată de ce înseamnă Mica Unire, am dansat Hora Unirii împreună cu ei, le-am explicat mai multe lucruri legate de viața domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a fost un moment foarte frumos”, a spus Cătălin Petcu.

Potrivit acestuia, în seria de reușite bifate s-au aflat și obținerea de echipamente tehnologice, dar și continuarea proiectului „VINO  la ȘCOALĂ! Schimbă-ți destinul!”

„La școala din Lădăuți, Asociația Aluziva ne-a dăruit 5 table inteligente cu videoproiector și am reușit să le și montăm și copiii deja beneficiază de acestea. La școala din Barcani iarăși am reușit un lucru foarte frumos, a aranjat Dumnezeu lucrurile și am primit, de la Fundația Bucuria Darului, 15 calculatoare, și fiecare copil are acum la ora de informatică, și nu numai, acces la calculatorul propriu. Ne dăm toată silința pentru implementarea de proiecte și programe cu finanțare europeană sau extrabugetară. Unul dintre proiectele de la școală, care se derulează în continuare, este proiectul „VINO  la ȘCOALĂ! Schimbă-ți destinul!” care presupune că 51 de copii aflați într-o situație materială mai precară, dar cu dorința de a face carte, sunt integrați în acest proiect prin care primesc de 3 ori pe săptămână o masă caldă și fac activități diverse, de la activități remediale, la realizarea temelor, până la activități legate de alte evenimente care se întâmplă în timpul anului școlar. Elevii sunt foarte bucuroși pentru că sunt activități prin care reușesc să interacționeze, să aibă parte de activități extracuriculare interesante care îi atrag la școală. Deja suntem în al doilea an de proiect, este un proiect finanțat din fonduri norvegiene, iar principalul obiectiv al acestuia este reducerea abandonului școlar și de aceea copii selectați au fost aceia care se aflau în cel mai mare risc de abandon școlar, dar care totuși își doreau să vină la școală și care  aveau și cunoștințe minime, pentru ca programul să aducă și roade.”

Pentru conducerea Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Barcani, depunerea de noi proiecte de finanțare cât și de colaborare cu diverse organizații neguvernamentale din zonă reprezintă o prioritate.

„În altă ordine de idei încercăm să depunem un proiect prin primărie pentru dotarea școlii cu mobilier și materiale digitale. (…) Ne dorim foarte mult să implementăm cât mai multe proiecte cu finanțare europeană sau de la bugetul de stat, cât și proiecte legate de colaborări cu diverse organizații din comună- și aici mă refer la Asociația de Tineret  Împreună pentru Barcani,  condusă de Raluca Bularca,  care ne-a fost de un real sprijin și prin care am obținut și fonduri pentru biblioteca de la Sărămaș, dar  și pentru tablele interactive de la Lădăuți. Avem de asemenea o colaborare foarte bună cu nou înființata asociație Pădurenii din Barcani, ai cărei membri sunt prezenți de fiecare dată la diverse acțiuni culturale. Împreună cu Asociația pentru mediu și comunitate am reușit să facem câteva acțiuni foarte frumoase de ajutorare a unor familii, iar cu Asociația persoanelor cu nevoi speciale Sfântul Vasile cel Mare iarăși avem o colaborare foarte bună și, printre altele, am reușit să dăm drumul unui program de after scool pentru copiii de grădiniță, care a continuat și în luna ianuarie. E un program momentan finanțat de către părinți, prin asociațiile acestea de care povesteam, dar sperăm ca în viitor să reușim să depunem proiecte și să facem în așa fel ca acest program să se extindă și să fie finanțat fie prin minister, fie în alt mod, pentru că avem cereri pentru aproximativ 20 de copii.

Și în final, pentru că și recearea este importantă, la școala din Sărămaș s-a lucrat cu multă dăruire la creearea unui spațiu de relaxare, iar copii au fost la teatru dar și în excursii.

„Am fost surprins plăcut de cadrele didactice de la școala din Sărămaș care și-au dedicat o mare parte din timp pentru a picta holurile școlii și o sală în care doresc să dechidă un spațiu de relaxare, bibliotecă cu scaune speciale cu mai multe lucruri foarte frumoase și foarte plăcute pentru elevi și pentru starea lor de bine. A fost o muncă destul de serioasă. Pentru că avem sprijinul primăriei și atunci transportul este 100% gratuit, am reușit ducerea copiilor în diverse excursii, una dintre ele fiind la Brașov unde copiii au fost la parcul de distracții, la film, lucruri care au reprezentat pentru ei o noutate și vrem să continuăm. De asemenea, membrii Trupei AS a școlii, prin bunăvoința domnului primar și prin sponsorizarea făcută de acesta, au primit bilete pentru a vedea o piesă la Teatrul Dramatic Brașov,  și au vizionat o trupă de profesionști de la care să se inspire. Am avut o bucurie foarte mare”, ne-a mai spus directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Barcani, Cătălin Petcu.

Georgiana-Mădălina Coman

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail