Dezbateri pe teme ce țin de istoria, cultura, civilizația și spiritualitatea românească, prezentări și lansări ale unor publicații, și alte activități științífice și culturale au loc începând de astăzi, 28 septembrie și până sâmbătă, 30 septembrie, în două localități covăsnene, în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie”. La eveniment sunt așteptați numeroși specialiști – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhivişti, etnografi, sociologi, teologi, scriitori, profesori, preoţi şi alţi oameni de ştiinţă ş cultură, din peste 30 de localități din țară.
Organizată de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit NicolaeColan” din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasne şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Asociaţia „Ştefadina” şi Muzeul Național al Carpațilo Răsăriteni, cu sprijinul Consiliului Judeţean Covasna, Consiliului Local Sfântu Gheorghe, Asociației de tineret„GRIT”Covasna, Hotelului„Bradul”Covasna, a hotelurilor TTS, Montana, Dacia Covasna, și al Asociației Cultural-Creștine „Justinian Teculescu” Covasna, începând din anul 1995, Sesiunea a devenit o manifestare recunoscută pentru valoarea contribuţiilor din domeniu cercetări istoriei, culturii şi civilizaţiei româneşti și conviețuirii interetnice din sud-estul Transilvaniei, se arată într-un comunicat de presă emis redacției noastre, de către organizatori.
Conform aceleiași surse, ajunsă anul acesta la ediţia a XXIII-a, Sesiunea s-a impus treptat ca una dintre activităţile ştiinţifice cu impact social şi cultural semnificativ la nivel local, regional şi național.
„Sesiunea Națională de Comunicări Științifice <<Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură şi civilizaţie>> a ajuns, iată, la cea de-a XXIII-a ediție. Centrul Ecleziastic de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>>și Centrul European de Studii Covasna – Harghita, după cum se știe, au organiza în decursul anilor, mai multe asemenea manifestări, colocvii, simpozioane, dezbateri – pe teme de istorie, cultură, și civilizație românească, dar prezenta sesiune rămâne principala activitate de acest gen, atât prin tematica generoasă, prin numărul și valoarea participanților, cât și prin modalitatea pragmatică de valorificare editorială a comunicărilor prezentate. . De la an la an, s-a asigurat continuitatea tematică și a participanților, dar, în același timp, în fiecare an au fost abordate teme noi și, spre bucuria noastră, au participat alți cercetători interesați de temele puse în discuție.”- a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Ioan Lăcătușu, coordonator al activităților Sesiunii.
Peste 60 de specialiști, așteptați la eveniment
La eveniment vor prezenta comunicări peste 60 de cunoscuţi specialişti – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhivişti, etnografi, sociologi, teologi, scriitori, profesori, preoţi şi alţi oameni de ştiinţă şi cultură, din peste 35 de localităţi din județele Covasna și Harghita și din întreaga ţară. Comunicările cuprinse în programul sesiunii vor fi publicate în revista „ActaCarpatica” nr. 4/2017, anuarul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi al Asociaţiei „Ştefadina” Bucureşti și vor constitui o importantă resursă de documentare și un punct de pornire pentru alte lucrări viitoare.
„Așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, Sesiunea vine să completeze numărul mic de cercetători, arhiviști, muzeografi, profesori, preoți și alți intelectuali interesați de problematica istoriei și culturii românești din județele Covasna și Harghita, prin solidaritatea aceasta exemplară a colegilor din întreg spațiul românesc. Și în acest an, ce peste 60 de participanți sunt din peste 35 de localități din principalele zone ale țării. Practic, prin comunicările prezentate, noi asigurăm studiile și articolele pentru Anuarul<<ActaCarpatica>>și pentru celelalte publicații ale noastre și îmbogățim bibliografia tematică a zonei. Toți cei care își vor elabora lucrări de licență, de masterat, de doctorat, sau volume monografice, vor avea posibilitatea să lectureze și să folosească informațiile din comunicările prezentate în programul Sesiunii din acest an.”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.
Ediția actuală, dedicate centenarului MariiUniri
Ediția actuală este dedicate împlinirii a 100 de ani de la Războiul de Reîntregire Națională și de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.
Conform comunicatului transmis de organizatori, „pe lângă probleme referitoare la istoria şi cultura naţională, majoritatea temelor ce vor fi prezentate abordează aspecte ca începerea și desfășurarea Primului Război Mondial, pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și ale istoriei şi culturii româneşti din sud-estul Transilvaniei şi ale convieţuirii interetnice din zona Arcului Intracarpatic. Cu această ocazie, vor fi lansate zece noi apariții editoriale, lucrări de istorie națională, regională și locală și monografii ale unor localități și personalități din județele Covasna și Harghita” – se arată în comunicatul de presă emis redacției noastre.
„Sesiunea rămâne strict în domeniul discursului științific, documentar, cultural, principalele teme fiind dedicate împlinirii a 100 de ani de la Războiul de întregire națională, precum și celor privind pregătirea, înfăptuirea și consolidarea Marii Uniri. Există o plajă largă de teme, dar majoritatea se referă la istoria, cultura, civilizația românească din Sud-Estul Transilvanie și din Transilvania, în general! Ne bucurăm de sprijinul Consiliului Județean Covasna, Consiliului Local Sfântu Gheorghe, a Hotelului Bradul din Covasna și a celorlalte hoteluri și asociații menționate în comunicat, și, în mod deosebit, de participarea și de sprijinul partenerilor noștri de la București – Asociația <<Ștefadina>>, și bineînțeles de sprijinul mass – media, printre care, la loc de cinste, redacția cotidianului <<Mesagerul de Covasna>>, partenerul nostru de cursă lungă. Mulțumim tuturor. Sperăm că Bunul Dumnezeu ne va ajuta ca Sesiunea din acest an să constituie o nouă reușită, atât prin problematica dezbătută în plen și pe secțiuni, cât și prin lucrările care vor fi lansate în programul Sesiunii.” – declarat dr. Ioan Lăcătușu.
Din programul evenimentului…
Lucrările, în plen şi pe secţiuni, se vor desfăşura în perioada 28 -30 septembrie 2017, la Sfântu Gheorghe şi Covasna.
Astăzi, de la ora 15.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Sfântu Gheorghe, se va desfășura colocviul cu tema „Noi apariţii editoriale referitoare la românii din sud-estul Transilvaniei”.
Vineri, 29 septembrie 2017, între orele 15.00 – 15.30, la Hotelul „Bradul” din Covasna, este programată deschiderea lucrărilor sesiunii, în prezența Preasfinţitului ANDREI, Episcopul Covasnei şi Harghitei, prefectului judeţului Covasna,Sebastian Cucu, Pr. dr. Sebastian Pârvu, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, director al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Dr. Ioan Lăcătușu, director științific – Centrul European de Studii Covasna-Harghita, iar între orele 15.30 – 19.00, se vor desfășura lucrările în plen şi lansări de cărţi.
Sâmbătă, 30 septembrie 2017, între orele 9.00– 13.00, tot la Hotelul „Bradul” din Covasna se vor prezenta lucrări pe următoarele secţiuni: „Istorie” (două secțiuni) și „Etnografie şi cultură românească”.
Dr. Ioan Lăcătușu a precizat că intrarea la eveniment este gratuită și deschisă tuturor iubitorilor de cultură, istorie și civilizație românească.
Programul integral va putea fi consultat atât în ediția tipărită, cât și pe site-ul ziarului nostru.
Ana Ciorici Costache