Festivalul „George Sbârcea”, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, debutează săptămâna aceasta cu ateliere corale dedicate elevilor și preșcolarilor din județ.

Ajuns la a V-a ediție, Festivalul coral „George Sbârcea” se va derula între 17 martie și 9 aprilie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, evenimentul urmărind, în principal, revigorarea mişcării corale și sensibilizarea concurenților, a spectatorilor în legătură cu bogăția și frumusețea repertoriului coral românesc existent, a valorilor culturale românești.

Festivalul a fost inițiat în anul 2012, purtând numele lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”. Născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti, George Sbârcea a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice.

„Festivalul își propune să pună în evidenţă bogăţia muzicii corale româneşti, a folclorului, care reprezintă o valoare inestimabilă din viaţa poporului. Prima ediție a avut loc în anul 2012, primăvara, în jurul datei de 28 martie, data nașterii, la Toplița, a muzicianului George Sbârcea, personalitate complexă a culturii românești, al cărui nume l – am ales pentru acest festival. Am dorit atunci să strângem într–un spectacol, grupuri și formații corale, ansambluri corale din județ și din țară pentru a  revigora și promova mișcarea corală, act cultural cu implicări spirituale înălțătoare în viața comunității. De asemenea, am dorit să sensibilizăm concurenții și spectatorii în legătură cu bogăția și frumusețea repertoriului coral existent, a valorilor culturale românești.” – a declarat președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, festivalul va debuta, săptămâna aceasta, în data de 17 martie, cu ateliere corale dedicate copiilor din județ, organizate în premieră de către Fundație.

„Ediția din acest an are o componentă nouă:  ateliere corale adresate preșcolarilor și școlarilor din ciclul primar, ateliere coordonate de cadrele didactice respective și de un profesor de specialitate.  În acest an, coordonator este domnul prof. cu gradul didactic I – Alexandru Popovici, persoană cu o vastă  experiență profesională. Atelierele se vor desfășura sub genericul << Concertul DO – RE – MI . . >> și are ca obiectiv aprofundarea cunoștințelor muzicale dobândite până acum și învătarea unei noi melodii din muzica specifică vârstei copiilor. Părinții, bunicii, spectatorii în general, vor putea aprecia și încuraja activitatea micuților deoarece îi vor putea audia în secțiunea de recital a festivalului”. – a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, atelierele se vor desfășura  după următorul program: joi, 17 martie și 24 martie, 2016, începând cu ora 10.00 – la Cercul Militar din municipiu – participă copii de la Grădinița cu Program Prelungit „Csipike” – coordonatori fiind ed. Săndica Borchină, Florica Nica; joi, 17 martie și 24 martie, 2016, de la ora 11.00 – la  Cercul Militar – participă GPP „Pinnochio”  – coordonați  de ed. Cornelia Dodan, Csibi Claudia;  miercuri, 23 martie și 30 martie, 2016, ora 11.00 – la Cercul Militar, participă  clasa a IV –a, de la Liceul de Arte „Plugor Sandor” – coordonator fiind înv. Salamon Marta; iar marți, 29 martie și joi 31 martie 2016, de la ora 11.00 – participă elevi din clasa a II-a de la Școala Gimnazială „Ady Endre” – coordonator fiind înv. Maria Bularca.

„Ne dorim ca elevii și preșcolarii să se simtă bine, să fie încântați de participare, să continue să  iubească muzica  și participarea într – un grup coral.” – a transmis președinta Fundației „Mihai Viteazul”.

 

În căutarea unei locații pentru spectacolul concurs și pentru masa rotundă

 

Festivalul va cuprinde și anul acesta concursul adresat formaţiilor corale, programat pentru data de 9 aprilie (a.c.). Președinta Fundației a menționat că, în momentul de față, nu se știe cu exactitate care va fi locația derulării spectacolului din cadrul festivalului. Locația era – până vineri, stabilită, însă în prezent, se caută o sală potrivită.

Potrivit președintei Fundației, în alegerea locației trebuie să se țină cont de anumite aspecte. Astfel, trebuie avut în vedere faptul că în cadrul concursului derulat cu ocazia Festivalului, vor participa coruri care au în componența lor aproximativ 30 – 40 de persoane, care vor trebui să pregătească un repertoriu special – compus din muzică corală românească sau din prelucrare de folclor românesc, și este este nevoie de o acustică bună. Totodată, trebuie să se țină cont de capacitatea sălii, de numărul de scaune, de faptul că este nevoie de vestiare alăturate sau de un loc unde participanții să se schimbe și de un loc unde aceștia să își poată încălzi vocea.

Conducerea Fundației face un apel către comunitate să sprijine acest eveniment, chiar și transmițând idei de locații pentru derularea spectacolului – concurs.

În cadrul evenimentului, în aprilie, se va derula și o masa rotundă cu teme specifice, la Centrul  Ecleziastic din Sfântu Gheorghe.

 

Continuă înscrierile formațiilor corale, pentru secțiunea competițională

 

Prof. ing. Maria Peligrad a declarat că înscrierile celor care doresc să participe la Festival ca și concurenți, continuă.

Concursul din cadrul festivalului se adresează formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale – cuprinzând două secțiuni: I. Coruri pe voci egale – copii 7-14 ani; II. Coruri mixte (adulţi) de amatori.

Cei care doresc să participe la această secțiune a festivalului se pot înscrie până în data de 31 martie (a.c.), solicitând documentele necesare înscrierii prin email la  [email protected] [email protected].

Participarea la eveniment este gratuită.

 

***

Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a împlinit 25 de ani de existență, în luna septembrie 2015. De-a lungul timpului, a organizat numeroase acțiuni dedicate comunității covăsnene. „Sfatul Seniorilor”, Festivalul „Tinere Talente”;  Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la Români”, Festivalul „Tinere talente”- sunt câteva dintre acestea.

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail