Peste 1100 de candidați sunt așteptați, la nivelul județului Covasna, la probele scrise ale examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023. Prima probă, cea de limba și literatura română, începe astăzi, 26 iunie.

Probele scrise ale examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023 se vor desfășura după următorul calendar: astăzi, 26 iunie 2023, limba și literatura română — proba E.a), marți, 27 iunie 2023, proba obligatorie a profilului — proba E.c)- discipline, în funcție de profil: matematică și istorie, miercuri, 28 iunie 2023- proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d)- se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, sociologie și psihologie- iar joi, 29 iunie 2023, proba de limba și literatura maternă — proba E.b)- (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, în județ sunt așteptați să participe la examen 1198 de candidați. Din seria curentă sunt 1041  candidați, iar din seria anterioară, 157 candidați, a informat IȘJ Covasna.

Conform aceleiași surse, probele scrise se vor derula în 4 centre de examen și 4 subcomisii, iar evaluarea lucrărilor se va desfășura în două centre de evaluare.

„Candidații vor fi prezenți în săli până la ora 8:30, proba scrisă începând la ora 9:00. Durata elaborării lucrării scrise este de 3 ore din momentul primirii subiectelor de către candidați. (…)  În cazul tentativei de fraudă, candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați <<eliminați din examen>>, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Succes tuturor candidaților și celor implicați în desfășurarea acestui examen!”- a transmis conducerea IȘJ Covasna.

Instrumente de lucru permise în sălile de examen

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen, a transmis Ministerul Educației.

Obiecte interzise

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul, a transmis Ministerul Educației.

Rezultatele inițiale vor fi  afișate în data de 3 iulie 2023 (până la ora 12:00), iar  depunerea contestațiilor se face în aceeași zi, în intervalul orar 12.00—18.00. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 7 iulie 2023.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții: recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puțin 6.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video. 

„Reamintim faptul că probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale au fost recunoscute/echivalate conform metodologiei aprobate prin ordinul de ministru nr. 4.438/12.06.2023.”- a transmis Ministerul Educației.

În anul școlar precedent, la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2022, conform rezultatelor finale, rata de promovare, la nivel de județ, a fost de 72.55%, atunci fiind înregistrată și o medie de 10.

Ana CIORICI COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail