După ce au trecut 40 de zile de la Înviere, în ziua de joi, 25 mai 2023, vor fi sărbătorite mai multe evenimente: Înălţarea Domnului, Ispasul şi Ziua Eroilor.

      Cel mai însemnat este Ridicarea la Cer, miracol cu o semnificaţie deosebită. Atât  ca fenomen în sine, cât şi ca expresie a preamăririi Mântuitorului, ce a ajuns să stea în dreapta lui Dumnezeu. Învingând moartea, Iisus a început un nou mod de existenţă, pe care l-a împărtăşit şi aleşilor săi. Iar de această Sfântă Minune ne bucurăm cu toţii, fie   că este omagiată în fiecare an la final de primăvară (ca acum) sau la început de vară, ca în trecut sau în anii ce vor urma.

Referindu-ne la Ispas, trebuie știut că datina străbună spune că ar fi fost un personaj real, care a asistat la Înălţarea Domnului, împărtășind apoi semenilor din experiența trăită. Trebuie știut faptul că tot acum credincioşii ţin Moşii de Ispas, un nou prilej de a comemora ființele dragi care au răposat. De asemenea, unii gospodari își împodobesc casele cu crengi de paltin.

Este o mare Sărbătoare care reprezintă sfârșitul intervalului de evenimente religioase legat de Sfintele Paști. Dimineaţa se desfășoară o importantă slujbă la biserică, iar apoi  unii dintre închinători fac pomeni pentru morţi. Pe cruci unii pun crenguţe verzi pentru  omagierea persoanelor plecate pe Lumea cealaltă.

Ispasul constituie punctul final al ciclului de evenimente religioase și laice derulate după Sf. Paşti. Nota dominantă a acestui prag o constituie amintirea rudelor apropiate plecate la Domnul, evocarea faptelor şi întâmplărilor exemplare din existenţa lor pământeană.

                           Ziua Eroilor

Ziua Eroilor este o Sărbătoare națională în țara noastră dedicată comemorării bărbaților și femeilor care și-au pierdut viața în timp în timpul misiunilor pe diferite fronturi de luptă.  În semn de cinstire a acestor fapte de vitejie autorităţile organizează an de an, în ziua Înălţării Domnului, numeroase festivități de depunere a unor coroane de flori, implicându-se diferite foruri, cum ar fi garnizoane militare locale, unităţi şcolare, reprezentanți ai cultelor religioase, asociaţiile de veterani, parlamentari, prefecți, primari, alți demnitari. Adunările solemne se organizează la mausolee, monumente dedicate acestui domeniu, precum şi la cimitirele militare.                                                 

Cadrul juridic care reglementează desfăşurarea manifestărilor comemorative prilejuite de Ziua Eroilor este prevăzut în Legea nr. 379/2003, conform căreia festivităţile din ţară şi din străinătate dedicate memoriei Eroilor României se desfăşoară pe baza unui program elaborat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu toate instituţiile statului care pot contribui la asigurarea caracterului solemn al activităţilor şi la buna lor desfăşurare.

Să mai precizăm că în această zi, în toate bisericile din țară și străinătate în cadrul Slujbelor se face Pomenirea Eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Horia C. Deliu  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail