A trecut la cele veșnice distinsă învățătoare și membru marcant al conducerii societății civile românești, din județul Covasna Maria Panaiotu,deținătoare a distincţiei „Pro Urbe” acordată de Consiliul Local Sfântu FGheorghe, pentru activitatea desfăşurată în domeniul învăţământului, culturii, a promovării tradiţiilor şi valorilor româneşti în judeţul Covasna.
Fiică a locului, dna Maria Panaiotu, tanti Mimi, cum îi spunem noi, s-a născut la 2 august 1930, la Covasna, din părinţii Dumitru şi Maria Jurebiţă. Pe linie paternă, se trage din familia Episcopului Justinian Teculescu, iar fratele tatălui său, preotul George Jurebiţă, a fost secretar eparhial al Episcopului Justinian Teculescu. Episcopul şi preotul George Jurebiţă sunt două personalităţi importante ale Covasnei.
Urmează primele trei clase primare la Covasna, iar clasa a IV-a la întorsura Buzăului, unde familia a fost obligată să se refugieze de urgiile istoriei, în 1940. între 1942-1948, urmează, la Braşov, Liceul Industrial de Fete şi apoi, între 1948-1950, Şcoala Pedagogică de Educatoare. „Nu am putut urma o facultate, aşa cum mi-aş fi dorit, din cauza faptului ca tatăl meu a fost închis politic între 1950-1956, iar eu, fiind cel mai mare copil, a trebuit să-mi întreţin familia, pe mama şi pe cei trei fraţi mai mici”, declară dna Panaiotu. Tatăl domniei-sale a fost un om de vază al comunităţii din Voineştii Covasnei, fiind cunoscut ca un mare rapsod popular, conducător al echipei de dansuri populare din Voineşti, aşadar un mare promotor al valorilor culturii populare româneşti din zonă.
Doamna Maria Panaiotu şi-a început activitatea didactică la absolvirea Şcolii Pedagogice, în 1950, ca profesor suplinitor la Şcoala Elementară din Zagon, unde a fost repartizată de Ministerul învăţământului la catedra de limba rusă şi ştiinţe naturale. Aici a funcţionat timp de 10 ani, iar în următorii trei ani a continuat activitatea, la aceeaşi catedră, în comuna Valea-Mare. în 1963, se căsătoreşte cu Panaiot Panaiotu, economist la Uzina „6 Martie”, Tohan, jud. Braşov. Ca urmare a căsătoriei, se va muta în judeţul vecin, unde va funcţiona ca educatoare la Grădiniţa Vulcan şi apoi la Cristian, unde, pentru calitatea activităţii desfăşurate, va ajunge, în două etape, timp de 12 ani, directoarea grădiniţei. în 1974, ca o recunoaştere a activităţii depuse, primeşte titlul de „Educatoare Evidenţiată”, acordat de către Ministerul învăţământului.
În 1984, va reveni în judeţul Covasna, stabilindu-se în Sf. Gheorghe, iar, începând cu anul 1990, a funcţionat, timp de 10 ani, ca profesor de religie la Liceul „Mihai Viteazul” şi la Şcoala Generală „Nicolae Colan” din Sf. Gheorghe.
A desfăşurat o bogată activitate în cadrul societăţii civile româneşti, încercând să folosească experienţa acumulată, pentru a organiza cât mai multe activităţi în folosul semenilor săi. Astfel, din 1990, este membru în Comitetul de Conducere al Fundaţiei Culturale „Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe. În cadrul acestei fundaţii, a contribuit activ la organizarea şi buna desfăşurare a unor proiecte, precum Festivalul de colinde „Crăciunul la români”, Festivalul „Tinere Talente”, Sărbătoarea Mărţişorului, acţiunile intitulate „Cinstirea Seniorilor” şi „Mihai Viteazul şi visul Unirii”. Zilele oraşului Sf. Gheorghe au fost, de asemenea, un prilej de organizare a unor activităţi specific româneşti în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor în care activează de ani de zile, precum Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Asociaţia „Cultul Eroilor”, Filiala Covasna. Aceste activităţi sunt destinate cinstirii eroilor şi personalităţilor neamului, păstrării tradiţiilor populare româneşti, promovării valorilor culturale în rândul tinerilor, cinstirii valorilor de seamă ale comunităţii.
În cadrul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala Covasna, a participat la toate manifestările organizate, deţinând şi funcţia de vicepreşedinte al acestei asociaţii, Filiala judeţului Covasna.
Ca o recunoaştere a activităţii desfăşurate, în aprilie 2004, cu ocazia Zilelor „Sf. Gheorghe”, Liga Cultural Creştină „Andrei Şaguna” i-a oferit titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti din oraşul Sf. Gheorghe”, iar în luna mai 2009, Fundaţia Culturală „Mihai Viteazul” i-a înmânat „Diploma de Excelenţă”.
Toate acestea sunt fapte şi argumente care au îndreptățit-o pe doamna Măria Panaiotu să primească distincţia „Pro Urbe” din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe.
Pentru tot ceea ce a făcut întru dăinuirea culturii românești, în mediul multietnic și pluriconfesional al județului Covasna, îi vom purta o veșnică prețuire și recunoștință. Sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să o odihnească în pace, în lumea celor drepți!
Conducerile Asociațiilor Culturale Românești din Județul Covasna, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș