Recent, a trecut la cele veșnice distinsa doamnă Mărioara Inceu, care şi-a desfăşurat activitatea ca asistentă medicală la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, soția  economistului Ioan Inceu, fost responsabil cu probleme de învățământ și cultură al județului Covasna și, apoi, prim vicepreședinte al Consiliului Popular Județean Covasna.

 Mărioara Inceu (5 mai 1939 – 8 noiembrie 2024) 

         Mărioara Inceu s-a născut la 5 mai 1939 în satul Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. Fiind orfană de ambii părinți, încă de la vârsta de 3 ani, a crescut la orfelinatul din Bistrița, fiind  lipsită de afecțiunea pe care ți-o dă îmbrățișarea unei mame. În gimnaziu, a fost cea mai bună elevă din clasă și a reușit apoi să intre la Școala medie tehnică sanitară din Bistrița.

           S-a căsătorit în anul 1960 cu Ioan, iar Dumnezeu a binecuvântat familia Inceu cu doi fii: Florin și Marius, şi doi nepoţi: Alina-Maria și Andrei-Ioan. Pe plan profesional, și-a început cariera ca asistentă medicală în orașul Copșa Mică, după care a lucrat în același domeniu în orașul Mediaș, apoi la secția de radiologie a Spitalului Județean din Sibiu și, din 1981, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe.

           A fost cunoscută pentru generozitatea, cinstea, devotamentul și afecțiunea pe care le-a purtat fiilor săi și familiei. Hobby-urile ei au fost brodatul goblenurilor și arta culinară, iar prietenii și familia își amintesc cu drag de bucatele gustoase cu care îi răsfăța. În ultima parte a vieții a fost încercată de soartă cu probleme de sănătate, pe care a căutat mereu să le depăşească.

    În acest moment, când ne despărțim vremelnic de doamna Mărioara (Marite) Inceu, este firesc să ne aducem aminte și de soțul său drag, Ioan Inceu, cel cu care a împărţit bucuriile şi greutăţile vieţii în cei 54 de ani de căsnicie.

 Ioan Inceu (9 mai 1936 – 17 august 2014)

 Ioan Inceu s-a născut la 9 mai 1936 în satul Traniş, judeţul Sălaj, din părinţii Gheorghe şi Ana, ţărani mijlocaşi, fiind cel mai mare dintre cei 4 fraţi. Prevestind mersul lucrurilor, părinţii au hotărât să-l dea la studii medii şi apoi universitare. Astfel, tânărul Inceu a urmat Liceul de Chimie la Baia Mare, la terminarea căruia a fost repartizat ca tehnician, apoi ca subinginer la Copşa Mică şi, mai târziu, a urmat Facultatea de Studii Economice din Bucureşti.

A fost tot timpul aproape de părinţi, de fratele Simion şi de sora Florica. N-a uitat niciodată de unde a plecat, întorcându-se an de an în satul natal, fiind iubit de vecini, rude şi prieteni, pe care i-a ajutat ori de câte ori i-a stat în putinţă. La Sibiu a fost vecin şi  bun prieten cu familia părintelui  Gheorghe Papuc, născut în Covasna, preot-cărturar, care a fost consilier cultural al Mitropoliei Ardealului, o perioadă îndelungată.

Ioan Inceu s-a remarcat ca un bun organizator în domeniile în care a lucrat la Primăria din Copşa Mică, la Consiliul Municipal din Mediaş, la Consiliul Judeţean Sibiu, pe probleme economice şi apoi, din anul 1981, în judeţul Covasna, mai întâi, responsabil cu probleme de cultură şi învăţământ, iar după aceea, ca prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean.

A fost o personalitate bine cunoscută, apreciată şi respectată în viaţa publică a judeţului Covasna. A îndeplinit importante demnităţi, într-o perioadă grea pentru societatea românească. Meritul său a fost acela că, şi în aceste condiţii dificile, a ştiut să fie apropiat de oameni şi de problemele lor. În primii ani de activitate în judeţul Covasna a coordonat problemele din domeniile culturii, artei şi învăţământului. În anii următori, a răspuns nemijlocit de activitatea consiliilor populare orăşeneşti şi comunale din întregul judeţ.

Datorită calităţilor sale de bun conducător, a experienţei căpătate în conducerea municipiilor Mediaş şi Sibiu, dar şi a disponibilităţii sale de a se implica în viaţa comunităţilor locale, Ioan Inceu a sprijinit primăriile din judeţ în rezolvarea problemelor referitoare la dezvoltarea infrastructurii urbane şi rurale şi realizarea investiţiilor sociale. Înzestrat cu o mare putere de muncă şi o capacitate sporită de a relaţiona eficient cu eşaloanele superioare, Ioan Inceu a făcut numeroase intervenţii pentru asigurarea fondurilor necesare funcţionării instituţiilor locale ale administraţiei de stat.

A coordonat, la nivelul judeţului, activitatea de construire a locuinţelor, de gospodărire comunală, de întreţinere a drumurilor judeţene şi de dezvoltare în profil teritorial. A fost cunoscut pentru generozitatea, cinstea, corectitudinea şi umorul său, care l-au ajutat să depăşească greutăţile cu care s-a confruntat în timpul vieţii. A lăsat în urmă imaginea unui om demn, distins, gata oricând să dea o mână de ajutor celor aflaţi în nevoinţă şi, împreună cu soţia sa Mărioara, au lăsat un nume bun.

A sprijinit Biserica Ortodoxă din Sf. Gheorghe, prin instalarea centralei termice la Catedrala ortodoxă şi donarea unui candelabru la biserica din deal (la care a fost și epitrop), împreună cu bunul său vecin şi prieten, Silviu Tănase. De multe ori a fost încercat de soartă cu probleme de sănătate, dar optimismul lui l-a ajutat să le depăşească.

Ioan și Mărioara Inceu își dorm somnul de veci în cimitirul ortodox din  Sfântu Gheorghe, alături de mulți, foarte mulți prieteni, colegi și cetățeni din orașul în care au trăit în pace și bună înțelegere, bucurându-se de stima și respectul tuturor celor care i-au cunoscut.

Dumnezeu să-i odihnească în pace, în lumea celor drepți, iar pe membrii familiei și pe toți cei apropiați să-i învrednicească pentru a le cinsti memoria, așa cum se cuvine.  

         Ioan LĂCĂTUȘU

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail