A trecut la cele veșnice distinsa Doamnă dr. Maria CREȚU, medic primar, doctor în medicină, fostă șefă a Secției de Boli Infecțioase pentru Copii din cadrul Spitalului Județean Covasna, cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe.

Dr. Maria CREŢU, s-a născut la 15 septembrie 1939, în comuna Pietroşani, jud. Argeş. Părinţii: Tudose Tiţescu – contabil, iar mama Irina Tiţescu – casnică. A mai avut un frate, Ionel Tiţescu, profesor de limba română şi istorie, în satul natal.

Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală, liceul la Piteşti, Şcoala Tehnică Sanitară postliceală la Sibiu, după absolvirea căreia, a funcţionat doi ani ca asistent medical la Spitalul Unificat din Târnăveni, jud. Mureş.

În anul 1968, a absolvit Facultatea de Medicină – Secţia Pediatrie la Tg. Mureş. În primii ani a lucrat ca medic intern la Spitalul Clinic Universitar din Tg. Mureş. În anul 1971, s-a căsătorit cu Adrian CREŢU, medic legist la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe.

Stagiul de secundariat la efectuat la Bucureşti, clinicile „Emilia Irza” şi „Fundeni”. Din 1 noiembrie 1973 până la 1 noiembrie 2009 a profesat ca medic pediatru la Spitalul din Sf. Gheorghe unde a înfiinţat secţia de Boli Infecţioase pentru Copii, în anul 1980, secţie pe care a condus-o până la pensionare.

Între anii 1977-1980 a urmat cursurile de Doctorat în Medicină la UMF Tg. Mureş. A fost confirmată ca doctor în medicină la 30 aprilie 1980 de către Comisia Superioară de Diplome din Bucureşti.

Munca depusă de dr. Maria CREŢU a onorat-o, a iubit tot ce a făcut, fiind respectată, deopotrivă de foştii pacienţi, de personalul sanitar şi de toţi cei care au cunoscut-o. Om de aleasă omenie, Dr. Maria CREȚU a fost cunoscută ca un statornic iubitor de istorie și cultură, a cărei viață a fost caracterizată prin profesionalism, cinste, curaj și demnitate. Împreună cu soțul, s-a implicat activ în viața cetății. A participat la manifestările cultural-științifice și artistice: simpozioane, conferințe, spectacole, lansări de carte, festivaluri folclorice, întâlniri cu oameni de cultură ș.a. Familia de medici Adrian-Ionel și Maria CREȚU s-au numărat printre ctitorii și binefăcătorii Bisericii strămoșești, în mod deosebit ai Bisericii „Sfântul Gheorghe”, din deal. Doctorița Maria Crețu lasă în urma sa, un nume bun, o imagine publică pozitivă, un exemplu de urmat, de către tânăra generație.

O recunoaștere a meritelor sale profesionale și civice, a constituit-o acordarea titlului de cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe, în anul 2010, titlul primit și de medicul Ionel Adrian CREŢU, în anul 2008.

În toți acești ani, s-a bucurat de înțelegerea și sprijinul soțului său, medicul Ionel Adrian CREŢU, apreciat specialist și manager performant, care a îndeplinit funcţia de şef al Laboratorului de Medicină Legală al judeţului Covasna, timp de peste 30 de ani. Aici a organizat Serviciul de medicină legală al judeţului, pe care l-a dotat corespunzător, reuşind să construiască o aripă nouă a sediului, destinată în special Laboratorului de toxologie, analize de sânge – alcoolemii. În această perioadă, mai mult de 20 de ani, s-a ocupat şi de Serviciul de Anatomo-Patologie din Spitalul judeţean şi din celelalte spitale din judeţ.

După pensionarea doctoriței Maria Creţu, conducerea Secţiei Boli Infecţioase pentru Copii a Spitalului din Sf. Gheorghe a fost preluată de fiica familiei Creţu, Daniela PORUMBOI, medic specialist de boli infecţioase. În acest fel, tradiţia familiei este continuată, întreaga familie CREŢU bucurându-se de respectul cuvenit din partea comunităţii locale.

Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace, iar pe noi să ne învrednicească pentru ai cinsti memoria, așa cum se cuvine.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail