Legăturile Brașovului cu românii din fostele scaune secuiești se pierd în negura istoriei. După decembrie 1989, aceste relații tradiționale includ și participarea oamenilor de cultură și știință brașoveni la activitățile organizate în județele Covasna și Harghita, pentru cercetarea dăinuirii românești în spațiul multietnic și pluriconfesional din Arcul Intracarpatic.

Unul dintre cei mai statornici și avizați cercetători ai acestei problematici complexe este istoricul brașovean – prof. univ. dr. Ioan Vlad. Până la redactarea unui volum despre Brașovul și românii din Arcul Intracarpatic, am dat cinstea cuvenită cărturarului Ioan Vlad, prin editarea tomului cu nr. 30, din colecția „Profesioniștii noștri”, intitulat Forța localismului creator în scrierea istoriei – Ioan Vlad, la 70 de ani. Încă din Prefață, autorul acesteia, dr. Ioan Lăcătușu, afirmă: „Prin întreaga sa operă, istoricul Ioan Vlad lasă posterității un profil profesional și moral recomandat ca model de urmat”. Pentru a ne convinge de consistența afirmației, redăm selectiv câteva fragmente, în acest sens.

Istoricul Ioan Vlad este specializat în cercetarea secolelor XIX-XX, cu preocupări pentru istoria militară, istoria socială și politică, îndeosebi, pentru lupta națională a românilor din Brașov și împrejurimi. A publicat 10 volume de autor, 6 volume coordonate, un volum de documente și 4 manuale universitare. Ioan Vlad este cunoscut istoric dedicat istoriei Țării Bârsei, dar și Lupșei lui natale, din Munții Apuseni. A susținut peste 60 de comunicări la sesiuni naționale și a organizat 30 de astfel de manifestări.

Profesorul Ioan Vlad este autorul unei opere științifice impresionante, redactate, în primul rând, pe baza valorificării izvoarelor istorice inedite, a surselor arhivistice și a unei bibliografii cuprinzătoare, cu referire la temele abordate. O caracteristică specifică a activității editoriale a istoricului, publicistului, monografului, scriitorului, eseistului și omului de carte Ioan Vlad o constituie gruparea tematică a lucrărilor sale în serii, precum Brașovul și Marea Unire (serie veche și serie nouă, 12 volume), Lupșa – aur și oameni (5 volume), alte cărți (3 volume), manuale universitare (4 volume). Numele istoricului Ioan Vlad va rămâne definitiv înscris în rândul cronicarilor străluciți ai Brașovului și împrejurimilor acestui oraș atât de important pentru istoria României și a românilor.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, a realizat din timp cercetarea la seria Brașovul și Marea Unire, rezultând, astfel, cele opt volume: cinci de autor, unul de documente, unul pe care l-a coordonat, la care este și autor cu 138 de pagini. Ultimul este o restituire A. A. Mureșianu, pe care a pregătit-o, editat-o și căreia i-a semnat studiul introductiv

Un loc distinct în cercetările sale îl ocupă editarea biografiilor marilor bărbați ai neamului românesc, personalități providențiale care au avut un rol important în înfăptuirea idealurilor de libertate, unire și dăinuire românească.

Integrat deplin în viața științifică, culturală și civică a Brașovului, profesorul și istoricul Ioan Vlad nu a uitat niciodată locurile natale. Astfel, o a doua direcție importantă de cercetare a fost concretizată în seria Lupșa – aur și oameni…, monografie a comunei natale, o lucrare colectivă, pe care a coordonat-o. Au rezultat, așadar, patru volume de antologie monografică, unde a adunat și coordonat un număr mare de autori, pe lângă lucrări personale, într-o construcție armonioasă și unitară.

Activitatea istoricului Ioan Vlad este prezentată în peste 20 de referințe la ciclul „Brașovul și Marea Unire” și peste 10 la ciclul „Lupșa – aur și oameni”, distingându-se prefețele semnate de academicienii Ioan-Aurel Pop, Ștefan Pascu și Alexandru Surdu, postfețele semnate de scriitorul Ion Popescu Topolog, referințele semnate de cunoscuți intelectuali brașoveni și din alte multe localități din întreaga țară: cercetători, scriitori, profesori, publiciști etc.

Personalitate importantă a vieții științifice, culturale și publice românești contemporane, „moțul” Ioan Vlad a devenit un brand al Brașovului, păstrând legături strânse cu meleagurile natale, din Munții Apuseni. Paginile volumului „Profesioniștii noștri” pun în evidență portretul unui militar, „luptător” pe frontul învățământului, culturii și istoriei naționale, regionale și locale. O personalitate complexă, sociabilă, un profesionist care nu numai că a ținut „cadența” cu schimbările din societatea românească contemporană, dar i-a și dat un impuls spre normalitate, dovedind o impresionantă putere de muncă, spirit novator, demnitate, preocupare pentru demolarea unor „mituri” adânc întipărite în mentalul colectiv și consecvență în inițierea și realizarea unor proiecte editoriale de referință pentru istoria noastră.

Editura Eurocarpatica urează, la ceas aniversar, toate cele bune, tinerețe spirituală și putere de creație pentru finalizarea și introducerea în circuitul public a tuturor proiectelor pe care le are în lucru, distinsului profesor și istoric Ioan Vlad, prieten drag al românilor din țară și de pretutindeni, personalitate aflată în rândul celor care ne onorează seria „Profesioniștii noștri”, adăugând un sincer „La mulți și rodnici ani!”, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail