Numele județului nostru este adesea pus lângă o serie de elemente ce ne definesc mai mult sau mai puțin. Deseori județul Covasna este cuprins într-o serie de nume ce nu reprezintă comunitatea românească și astfel apare sentimentul de abandon și dezamăgire. Cu toate acestea, de o perioadă de timp, județul Covasna a început să fie denumit într-un mod aparte, un mod prin care românii se regăsesc și prin care este evidențiată continuitatea poporului român pe aceste meleaguri.

„Covasna lui Decebal” este denumirea pe care o auzim tot mai des în ultima perioadă și care ne reprezintă atât de bine, este numele sub care am mers până la Alba Iulia. Motorul sintagmei este Părintele Vasile Antonie Tămaș, iar inițiativa sa este cunoscută la nivel național, dovada fiind în cele 5 județe pe care le-am străbătut în căruțe. De-a lungul marșului am fost întâmpinați de români ce strigau: „Bine ați venit, frați români din Covasna lui Decebal!”

„Covasna lui Decebal” nu este o simplă sintagmă, este o recunoaștere a numeroaselor cetăți și sanctuare dacice descoperite pe teritoriul județului. Pentru aduce mai aproape de cetățeni această sintagmă, preotul din Vâlcele a hotărât să amplaseze un bust al regelui Decebal, bust la construcția căruia participă români din toate colțurile țării și din străinătate. Printr-un apel făcut pe Facebook, părintele a unit românii, iar în câteva zile a obținut suma necesară construcției acestuia.

„Datorită faptului că în județele Covasna și Harghita se regăsesc foarte multe cetăți dacice și sanctuare dacice care stau drept dovadă că strămoșii noștri daci au fost aici de milenii, am hotărât ca în satul Vâlcele din județul Covasna, să amplasez bustul regelui dac Decebal care a tronat peste aceste meleaguri acum 2000 de ani. Am făcut o campanie de colectare de fonduri la nivel național și cu ajutorul Coaliției Naționale pentru Modernizarea României și a mai multor români din țară și de peste hotare, am reușit să duc la bun sfârșit această campanie, adunând suma necesară pentru a ridica bustul lui Decebal. Busutul va fi făcut de către profesorul Pleșa Pompiliu, fost cadru didactic la Colegiul Național Mihai Viteazul, cel care este cunoscut pentru frumusețea lucrărilor, cel ce a făcut și bustul lui Avram Iancu și alte busturi importante din județ, precum bustul lui Mihai Viteazul, amplasat în curtea colegiului. La sfârșitul acestei săptămâni voi prezenta mulajul lucrării, iar apoi urmează ca bustul să fie turnat, iar la începutul primăverii când va fi cald, urmează să turnăm soclul pe care va fi montat. Prin această acțiune, doresc să pun în evidență încă odată, pe lângă miile de mărturii faptul că, continuitatea noastră multimilenară este de netegăduit.” – a  declarat  Părintele Vasile Antonie Tămaș.

Dorința Părintelui din Vâlcele este ca pe viitor să amplaseze și busturile altor personalități importante din istoria țării, precum Ferdinand întregitorul și Burebista.

Recent, părintele a lansat în mediul online și un imn al județului, versurile fiind distribuite și vizualizate de sute, respectiv mii de persoane.

Covasna lui Decebal
– imnul județului –

Din cetățile străbune dacii se ridică
Și stindardul îl înalță până-n soare, sus,
Cu opincile bătrâne, fără nici o frică
Împlinesc și azi cuvântul care le-a fost spus.

Porunca dată-n țară de două mii de ani
Se-aprinde peste brațul ce poartă scutul sfânt,
Din satele Covasnei vin șiruri de țărani
Ce apară națiunea și veșnicul pământ.

Refren:

Covasna lui Decebal
La margine de Ardeal,
Pământ multimilenar
Ce ne-a fost adus în dar
De preabunul Dumnezeu
Care ține neamul meu.

Câte neamuri vrut-au oare țara să o ardă
Și să spună că românul nu-i din Decebal,
Dar intrat-am fiecare prin tăiș de bardă
Și-am rămas precum Carpații în al luptei val.

Multe mii de ani trecut-au de când suntem noi,
Și-or mai trece încă multe la răscrucea veche,
Stăm aici drept mărturie, viță de eroi,
Daci cu sângele fierbinte, fără de pereche.

Refren:

Covasna lui Decebal
La margine de Ardeal,
Pământ multimilenar
Ce ne-a fost adus în dar
De preabunul Dumnezeu
Care ține neamul meu.

Versuri – Vasile Antonie Tămaș

Părintele Vasile Antonie Tămaș a devenit un simbol al județului Covasna, activitățile sale fiind recunoscute la nivel național și chiar internațional, astfel și sintagma acestuia, „Covasna lui Decebal”, va fi tot mai răspândită.

Cosmin Teodor IOSUB

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail