Între paginile ei găsești refugiu, răspunsuri, inspirație. În filele ei întâlnești prieteni noi, eroi care au fost sau ar putea fi, găsești lumi noi, sau îți privești propria lume prin alți ochi, din perspective pe care tu nu ți le-ai fi putut imagina, dar acum le poți vedea atât de clar cu ochii minții. Cât de săracă trebuie să fie viața celui care nu a citit o carte în viața sa, a celui care nu realizează câtă valoare poate căpăta propria persoană printr-un gest atât de simplu: cititul. Propria-ți minte este ea însăși un cufăr plin de bogății. Imaginează-ți cât de câștigat poți fi aruncând doar o privire în cuferele atâtor autori geniali!

De la tăblițe din argilă, la papirus, la țesături ori piei de animale și mai apoi la hârtie, de peste cinci mii de ani oamenii au căutat suporturi pe care să aștearnă informații care să dăinuie peste generații dar care să poată fi și ușor transportate dintr-o locație în alta. Transmiterea informațiilor în scris a evoluat de-a lungul timpului de la scrierea de mână (redactarea ori copierea unui manuscris putea să dureze chiar și ani de muncă laborioasă), la xilogravură, apoi, mulțumită germanului Johannes Guttenberg, s-a trecut, în secolul al XV-lea, la tipărirea cărților. Acest moment în istoria umanității a reprezentat un prag după care știința, cultura, arta, religia și toate celelalte aspecte ale vieții au putut fi documentate și diseminate în toată lumea, pe o scară mult mai largă decât până atunci, ceea ce a dus la un mare salt în evoluția majorității societăților. Astăzi, în era digitală, majoritatea cărților sunt la un click distanță, ba chiar unele sunt gratuite. Așa că, în afara cazului în care suntem analfabeți, ce scuză mai avem pentru a nu citi?

„Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” a fost reglementată de către UNESCO, la Conferinţa generală de la Paris, din anul 1995. Atunci s-a decis ca ziua de 23 aprilie să devină un eveniment anual, data aceasta fiind aleasă întrucât marca și naşterea şi moartea lui William Shakespeare (acesta s-a născut pe 23 aprilie 1564 şi a murit pe 23 aprilie 1616), nașterea lui Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899), precum și a scriitorului columbian Manuel Mejía Vallejo (n. 23 aprilie 1923).

Ziua Bibliotecarului din România

Începând din anul 2005, concomitent cu „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor”, tot în 23 aprilie, se sărbătorește anual și „Ziua Bibliotecarului din România”, sărbătoare reglementată prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005.

Directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs a precizat pentru „Mesagerul de Covasna” că „Gestul prin care o mână întinde o carte şi o alta o preia înseamnă şi o strângere de mână cu caracter simbolic, una care conturează şi rolul esenţial al bibliotecii publice, acela de modelator al sufletului. Biblioteca şi publicul său, într-o interdependenţă benefică, acţionează deopotrivă pentru persistenţa valorilor culturale, spirituale, cu interes, entuziasm şi perseverenţă reciproc(ă). Astfel îşi are rostul această legătură, şi în perspectivă, cu atenţie dedicată timpurilor în schimbare, reacţionând flexibil la acestea. La mulți ani bibliotecarilor, cu urarea de a-și păstra entuziasmul și să aibă și motivația necesară pentru a face acest lucru cu brio, respectiv să nu se plictisească niciodată, adică să aibă parte constant de cititori, utilizatori de bibliotecă, un public care să li se adreseze cu permanentă curiozitate și cu încredere!”

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail