Secretarul de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Hegedus Csilla a anunţat, joi, că intră în derulare un proiect în valoare de 9 milioane de euro prin care elevii care aparţin minorităţilor naţionale din România vor fi ajutaţi să înveţe mai bine limba română.

„Este pentru prima dată când finanţăm un proiect în care toate minorităţile naţionale sunt incluse şi prin care dorim să ajutăm învăţarea limbii române de către aceste minorităţi. Proiectul are o valoare de 9 milioane de euro şi va implementat de Ministerul Educaţiei în parteneriat cu Universitatea „Babeş-Bolyai”, cu Centrul pentru formare continuă în limba maghiară şi Casa Corpului didactic din Harghita. Prin acest proiect vom oferi cursuri de specializare, training, pentru 6.190 de profesori, de dascăli care predau limba română pentru minorităţile naţionale, pentru că deşi avem o nouă lege a educaţiei, din păcate observăm că mai ales în cazul copiilor care vorbesc doar în clasa de limba română româneşte, vedem că din păcate competenţele de comunicare nu sunt suficient de bine dezvoltate şi în fiecare an când trebuie să avem rezultatele la bacalaureat, de exemplu, întotdeauna ne facem probleme că iarăşi comunitatea maghiară sau copiii care învaţă la şcolile maghiare nu obţin rezultate la fel de bune la limba română cât de bune obţin la matematică sau la limba maghiară”, a declarat Hegedus Csilla, într-o conferinţă de presă susţinută alături de deputatul UDMR Szabo Odon.

Potrivit secretarului de stat Hegedus Csilla, o parte din proiect vizează comunitatea maghiară, însă toate materialele didactice şi metodele care vor fi dezvoltate prin proiect vor fi folosite în cazul tuturor minorităţilor naţionale.

„Important este că vom ţine aceste cursuri, vom încerca pe un grup de 370 de copii să vedem dacă metodele noi funcţionează şi iarăşi pentru prima dată în România, eu i-am rugat pe cei care au scris proiectul, respectiv Ministerul Educaţiei, să încerce să facă jocuri pentru telefon sau calculator în limba română. Pentru că ce vedem: copiii noştri vorbesc mai bine limba engleză decât vorbesc în limba română, tocmai pentru că se uită la filme în limba engleză, se joacă pe calculator cu jocuri în limba engleză”, a mai spus Hegedus Csilla.

Proiectul se numeşte „Competenţă şi eficienţă în predarea limbii române copiilor şi elevilor aparţinând minorităţilor naţionale din România”.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail