Aproximativ 250 de elevi maghiari din Harghita, Covasna, Mureş, Braşov şi Bacău au participat vineri, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional.

Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi, „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, a ajuns la a XVI-a ediţie, se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară şi este găzduit de Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc.

Iniţitoarea demersului este profesoara de limba română dr. Maria Sturzu care, alături de ceilalţi profesori de la Colegiul Naţional „Marton Aron”, susţine că acest concurs are rolul de a-i încuraja pe elevii maghiari să comunice în limba română şi le oferă acestora posibilitatea de a-şi testa cunoştinţele.

Prezent la deschiderea oficială a competiţiei, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a punctat faptul că este un eveniment deosebit, care se întâmplă în anul Centenarului Marii Uniri şi a apreciat atât efortul cadrelor didactice, cât şi al elevilor participanţi.

„Succes, să aveţi un an bun, să aveţi un an în care să puneţi accent pe istoria României, pe Centenarul Marii Uniri şi pe toate evenimentele care marchează evocarea istoriei noastre naţionale”, a spus prefectul judeţului Harghita.

La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Peter Gorbe, le-a citit elevilor un citat din Carol cel Mare, care spunea că „Să cunoşti o altă limbă este ca şi cum ai avea încă un suflet” şi a amintit că liderul sud-african Nelson Mandela susţinea că, pentru a înţelege un om de altă etnie, trebuie să-i cunoşti limba.

„Noi trăim aici maghiari şi români, români şi maghiari împreună şi trebuie să ne cunoaştem bine, să ne înţelegem bine, să lucrăm bine pentru binele acestor plaiuri şi atunci este foarte important să ne cunoaştem reciproc limba, nu numai la un nivel de comunicare simplă, ci la un nivel mai adâncit”, a spus Peter Gorbe.

Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a vorbit despre faptul că este „o datorie de suflet” să găsim ceea ce ne uneşte, nu ceea ce ne desparte şi a subliniat faptul că este important ca elevii să aibă abilităţi de comunicare în limba română, care înseamnă „paşaportul lor de a zbura oriunde în ţară, nu doar în acest judeţ şi de a putea să facă ceea ce-şi doresc ei în viaţă”.

Inspectorul şcolar de limba română, Manuela Nicoleta Stîngă, a apreciat efortul profesorilor şi al elevilor şi a afirmat că îi susţine pe participanţi şi se bucură când vede că respectă limba română.

Gazda acestui eveniment, Varga Laszlo, directorul Colegiului Naţional „Marton Aron”, a arătat, în cuvântul său, că însuşirea limbii române de către copiii maghiari este foarte importantă pentru înţelegerea interetnică şi convieţuirea paşnică.

„Acest concurs este important din cel puţin două motive. Primul motiv este contribuţia la însuşirea mai bună a limbii române, ca mijloc de comunicare, de înţelegere şi de pătrundere în valorile culturii româneşti şi, în al doilea rând, pentru că are şi o valoare simbolică, reprezintă deschiderea şi bunăvoinţa celor care aparţin minorităţii maghiare şi este foarte important să arătăm că nu suntem ostili limbii române, ci dimpotrivă apreciem şi cultivăm cu plăcere această limbă, care este şi limba oficială a ţării noastre” , a spus profesorul Varga Laszlo.

Prezentă la eveniment, Angela Bîrsan, reprezentanta Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc, partener tradiţional al concursului, le-a vorbit copiilor despre istoria foarte valoroasă a concursului, care a început în Bazinul Ciucului şi a devenit „aproape o instituţie” şi a apreciat atât efortul elevilor şi al profesorilor, cât şi ajutorul Prefecturii Harghita în acest demers, dar şi faptul că Guvernul României susţine evenimentul, urmând ca premierea câştigătorilor să aibă loc la Bucureşti.

Angela Bîrsan a punctat faptul că dialogul interetnic trebuie să fie susţinut deopotrivă de români şi maghiari şi le-a urat elevilor maghiari să ştie limba română la fel de bine ca unii dintre liderii lor politici.

„Consider că este important ca în primul rând noi cei de aici, români şi maghiari, să susţinem dialogul interetnic, pentru că dacă noi nu o vom face, să nu ne aşteptăm să o facă altcineva. Este foarte valoros ce faceţi voi, simplu fapt că participaţi la această competiţie este extrem de important. (…) Vă doresc să cunoaşteţi limba română la fel de bine ca şi limba maghiară, pentru a fi asemeni liderilor dumneavoastră politici, care în Parlamentul de la Bucureşti uneori dau lecţii de limbă română celorlalţi parlamentari”, a conchis Angela Bîrsan.

Elevii maghiari participanţi la competiţie s-au declarat bucuroşi că pot participa la o asemenea competiţie şi au afirmat că limba română li se pare foarte interesantă şi este important să o cunoască pentru că „este limba oficială a ţării”.

Copiii clasaţi pe primele locuri şi profesorii coordonatori vor merge într-o excursie de o zi, la Bucureşti, şi vor primi premii constând în diplome şi cărţi, oferite de sponsorii şi partenerii concursului, Guvernul României, Instituţia Prefectului judeţului Harghita, Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc şi Fundaţia Marton Aron.

 

AGERPRES

Sursa foto: (c) Maria Sturzu / Facebook

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail