Un tânăr din Sfântu Gheorghe a deschis un hostel, în municipiu, printr-un proiect cu fonduri europene.

La vârsta de 20 de ani, Kovacs Magor, din Sfântu Gheorghe, și-a deschis propria afacere.

Tânărul s-a implicat în proiectul intitulat „Start –up 2014- O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est”, inițiat de Asociația pentru Educație în Afaceri (Exino) București și derulat în parteneriat cu Asociația Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Covasna (ASIMCOV), S.C. Dal Consulting S.R.L Iași, SC Resources Development & Ideas SRL București și SC Arknet Trading Services SRL București, iar la finalul acestuia, a obținut 25.000 de euro, fonduri europene, cu care a deschis un hostel (o unitate de cazare cu dormitoare comune cu mai multe paturi simple sau paturi etajate) – la Sfântu Gheorghe (în strada Gabor Aron, nr.13).

„Îmi doream să pornesc o afacere, mai ales pentru că sunt student în anul II la Universitatea <<Transilvania>> din Brașov, facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, la specializarea Administrarerea Afacerilor (Business Administration) – cu predare în limba engleză. Am aflat prin ASIMCOV despre proiectul <<Start -up 2014>> și am aplicat, am participat la cursurile și la activitățile organizate în cadrul acestuia, iar la final, am câștigat finanțare nerambursabilă de 25.000 de euro.”-  a spus Kovacs Magor. Din banii obținuți în cadrul proiectului, a deschis „Green Hostel” – un spațiu de cazare dedicat în special tinerilor. Inaugurarea acestuia a avut loc ieri.

„Aveam la dispoziție această clădire, care până acum era nefolosită și am amenajat un hostel – ce oferă cazare ieftină, în special tinerilor, deoarece, aici în oraș nu prea existau posibilități de cazare pentru tineri  – care nu au putere financiară foarte mare. Cu fondurile obținute prin proiect am renovat clădirea, am achiziționat dotările și am angajat doi oameni. Am renovat totul după ideile mele, dar și ținând cont de sfaturile primite (…). Le mulțumesc părinților, ASIMCOV-ului și tuturor celor care m-au sprijinit” – a declarat Kovacs Magor.

Prețul de cazare pentru o noapte este 50 de lei de persoană/ pat ocupat. Cei care doresc, pot rezerva o cameră întreagă, la prețul de 120 de lei pe noapte.

Kovacs Magor a menționat că participarea la proiectul „Start – up 2014” l-a ajutat foarte mult și i-a oferit ocazia de a pune în aplicare ceea ce a învățat până acum la facultate. În curând, tânărul va pleca, prin programul Erasmus – la studii în Helsinki (Finlanda), pentru o perioadă.

 

Ideile de afaceri a cinci tineri, puse în practică prin „Start-up 2014”

 

Directorul executiv al Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, a declarat că, în total, în cadrul proiectului „Start –up 2014- O șansă de dezvoltare antreprenorială durabilă în regiunile Centru și Nord – Est, cinci tineri din județ au primit finanțare și au reușit astfel să își deschidă o afacere, domeniile de activitate fiind diverse (spre exemplu o firmă are ca obiect de activitate producția de grinzi ornamentale; altă firmă este înființată în domeniul industriei prelucrătoare mecanice; o firmă a fost înființată în domeniul balneoturismului, iar alta în domeniul kinetoterapiei). Directorul Vajda Lajos a amintit despre cum s-a conturat acest proiect:

„Acum doi ani am fost căutați de o firmă de consultanță din București, cu care deja lucrasem la un proiect asemănător, constând în pregătirea antreprenorilor. Acel proiect a fost de succes și astfel s-a întărit parteneriariaul cu firma respectivă și apoi a fost depus un alt proiect- pentru mine a fost mult mai interesant, pentru că viza două regiuni – regiunile Centru și Nord – Est (…). Așa am pornit la drum…proiectul urmărea să pregătim în cele două regiuni câte 200 de tineri, în antreprenoriat. Cei care au participat la această pregătire, la sfârșitul cursului au depus un plan de afaceri, iar cei mai buni au fost selectați și au primit finanțare de 25.000 de euro. Condiția a fost ca în fiecare județ din Regiunea Centru, să se înființeze câte două întreprinderi, iar condiția principală era ca  jumătate dintre câștigători să fie studenți cu vârsta între 18 și 25 de ani. Aici, Regiunea Centru a stat mai prost, așa că am pierdut cinci locuri (…), astfel că  Regiunea Centru a rămas cu 15 firme nou înființate (…), cinci fiind din județul nostru și fiecare, după părerea mea, are succes!” – a declarat directorul executiv Vajda Lajos.

 

Sprijin și consiliere,  și în viitor

 

Directorul Vajda Lajos a precizat că tinerii implicați în proiectul „Start-Up 2014” vor fi sprijiniți în continuare, ei putând fi consiliați atât în cadrul Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe, ci și în cadrul hubului (centrul de creație și inovare) înființat în incinta acestuia: „Vom colabora în continuare cu acești tineri antreprenori (…). Unele dintre aceste firme și-au găsit locul în Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe și au acolo și sediul, ceea ce nu înseamnă că persoanele ale căror firme au sediul în afara Incubatorului nu vin acolo, pentru consultanță și pentru discuții,  în centrul hub constituit în paralel cu acest proiect. Noi am dori să îndreptăm tinerii în direcția în care această regiune are posibilități de dezvoltare, dorim să conștientizăm că o firmă, separat, dacă nu este integrată într-un sistem, după finanțare va dispărea, așa că ținem legătura cu acești tineri, cu toate că am finalizat proiectul la sfârșitul anului trecut. Un alt rezultat excelent este că s-a format o echipă bună a mentorilor, cu care putem lucra mai departe. Antreprenorii cu experiență dobândită de-a lungul timpului pot să devină mentori pentru tineri. Este foarte important acest lucru (…). Eu sunt adeptul regiunilor, sunt adeptul creării rețelelor, sunt adeptul dedicării tinerilor, asigurării mentoratului pentru tineri… nu trebuie să le dăm lecții tinerilor, ci să le vorbim despre domeniile de activitate, despre ceea ce ar putea să aducă ei acelor domenii de activitate (…). Dincolo de finanțarea și pregătirea oferită prin acest proiect, cred că am dezvoltat o rețea și putem găsi soluții noi, inovatoare. Eu doresc ca persoanele care lucrează în acest spațiu, în rețeaua creată, să fie, în primul rând, integratori și conectori; aceste persoane au capacitatea de a crea rețele, legături dincolo de granițele țării”. – a declarat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos.

Detalii despre proiectul „Start – up 2014…”, despre activitatea ASIMCOV și a entităților constituite sub egida acesteia pot fi aflate accesând site-ul www.asimcov.ro.

 

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail