Cu o experienţă de 24 de ani, Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe organizează, şi în acest an, Festivalul de Colinde şi Obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români”, în perioada 9-16 decembrie 2013.
Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, festivalul are ca scop promovarea tradiţiilor populare, dar mai ales a celor locale, reunind în faţa iubitorilor de tradiţii formaţii din mai multe judeţe ele ţării şi din Republica Moldova. Doamna Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul” ne-a spus că în prezent, împreună cu membrii fundaţiei, sunt în plin proces de pregătire a Festivalului. „Membrii Fundaţiei „Mihai Viteazul”, organizatorii Festivalului de colinde si obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, ediţia a XXIV-a, se pregătesc din nou, pentru a-i colinda  pe concetăţenii lor, pentru a aduce în sufletul nostru al tuturor, bucurie, linişte si armonie. Colindele, cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc, creaţii populare, au răsunat în casele creştinilor din generaţie în generaţie, ajungând până în zilele noastre. (…) Am contactat dar am şi fost contactaţi de formaţii din ţară, şi-avem în vedere ca la spectacolele noastre să participe formaţiile din judeţ, pentru că unul dintre obiectivele noastre este acela de promovare a tradiţiilor populare locale. Am fost căutaţi, şi nu dorim să jignim pe nimeni, dar poate că cine a fost mai mulţi ani la rând la acest festival, să mai facă o pauză, de un an măcar, ca să dăm posibilitatea şi celor care ne contactează de departe, să vină. (…) În general, noi recomandăm formaţiilor să vină cu cca 20-22 de persoane, pentru că este vorba de cazare, de masă, şi nu decontăm transportul. O singură formaţie are un număr mai mare de membrii, şi anume 41 de persoane, Ansamblul „Colinda”, pentru că ei au şi multe obiceiuri. Obiceiurile lor sunt legate de Ajun, Crăciun, Anul Nou până la Bobotează” a spus doamna Maria Peligrad.

O săptămână de coline, tradiţii, spectacole
Potrivit acesteia, Festivalul cuprinde o suită de concerte de colinde susţinute de preşcolari şi şcolari din ciclul primar şi gimnazial, concerte care se vor desfăşura cu sprijinul parohiilor ortodoxe, al  preoţilor, în Catedrala Ortodoxă, în perioada 9-12 decembrie, la ora 16. Apoi, vineri 13 decembrie, la ora 16, în Catedrala Ortodoxă vor concerta Corala „Lira” din Botoşani şi Ansamblul „Colinda ” din satul Măţău, comuna Mioarele, judeţul Dâmboviţa, iar la ora 19,  la biserica din deal, cu hramul Sf. Gheorghe, ne vor încanta Ansamblul „Plaiuri Tulgheşene şi un Ansamblu din Cahul, Republica Moldova.
Sâmbătă, 14 decembrie, are loc  o prezentare a formaţiilor în Catedrala din Sfântu Gheorghe, la ora 10.30, după care urmează o paradă a portului popular şi a tradiţiilor, până în Piaţa Mihai Viteazul, paradă încheiată cu un scurt program de colinde în aer liber. În acest an, spectacolul de gală are loc în aceeaşi zi, la ora 15, în sala Cinema Arta  a Teatrului „Andrei Mureşanu”. Duminică, 15 decembrie, vor avea loc concerte la parohii ortodoxe din judeţ şi un spectacol la Casa de Cultură din Tg. Secuiesc, la ora 14,  organizat împreună cu Asociaţia de dezvoltare locală şi culturală din oraş.

 Ansamblurile si formaţiile de colindători sunt din toate zonele judeţului nostru, din judeţele Alba,Botoşani,Harghita precum şi din Republica Moldova.
„Toate spectacolele organizate de Fundaţia „Mihai Viteazul” sunt gratuite, pentru că s-ar putea ca necesitatea achiziţionării unui bilet să reţină persoana respectivă acasă, ceea ce noi nu ne dorim. Să vină cu toţii, să se bucure, să fim împreună, să cântăm colinde împreună, să se creeze o solidaritate între membrii comunităţii!”, a completat doamna Maria Peligrad.

Festivalul de colinde beneficiază de cofinanţări din partea Consiliului Judeţean Covasna şi din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe. „La început am avut mai mulţi sponsori, dar pe parcurs numărul acestora s-a împuţinat, iar anul trecut nu ne-a mai rămas niciunul.(…) Din cofinanţări de la Consiliul Judeţean şi de Consiliul Local, dar şi din acel 2 % din impozitul pe venit ne străduim să organizăm acest Festival”, a conchis preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, doamna Maria Peligrad.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail