Pot compara Fundația „Mihai Viteazul” cu un copac cu rădăcini sănătoase, trunchi și ramuri armonios dezvoltate, ale cărui frunze căzute în timp, lângă trunchi, întăresc seva absorbită de noile și „tinerele frunze”- Maria Peligrad
„Noi suntem semințe și pământul e al nostru,
Știm cel mai bine locul și patima și rostul,
Știm cel mai bine legea și mersul înainte,
Suntem, după nevoie, și lacrimă și dinte.
Nu cerem nimănuia nimic, însă oricine
Dacă el vrea-l numim și prieten și vecine.
Aici și pâinea, seara, noi o avem la masă,
Căci ne-am făcut-o singuri, zidindu-ne o casă.
Nu zicem rău de nimeni, stăpâni peste pământ
Noi suntem în picioare, sub noi străbunii sînt.
De-aceea poate-n libertate să lucească,
Deasupra noastră, universala boltă albastră”.
Nichita Stanescu – Noi
La Muzeul Spiritualității Românești din Sfântu Gheorghe a avut loc, sâmbătă, adunarea festivă dedicată împlinirii a 25 de ani de activitate a Fundației „Mihai Viteazul”.
A vorbi în câteva cuvinte despre activitatea pe care prima organizație neguvernamentală românească ce a luat ființă după anul 1989, a organizat-o în decursul celor 25 de ani, în scopul păstrării identității culturale românești în județul Covasna, este un lucru greu de realizat. Însă, în cuvinte puține, dar pline de emoție, personalitățile prezente la acest eveniment au deșirat firul amintirilor, fir împletit cu multă trudă de toți cei care și-au adus aportul la realizările din acești 25 de ani: membri fondatori, for de conducere, dascăli, preoți, autorități locale, preșcolari, elevi, sponsori, susținători.
Fundația Mihai Viteazul a fost unul dintre acele repere pe care românii, în acești 25 de ani, le-au avut în drumul lor spre a răzbate
Tânărul prefect al județului Covasna, Sebastian Cucu, care, așa cum a menționat „ atunci când se înființa această fundație avea nu mai mult de 10-11 ani”, în scurtul său discurs a spus: „ Din ce știu eu, Fundația Mihai Viteazul a fost unul dintre acele repere pe care românii, în acești 25 de ani, le-au avut în drumul lor spre a răzbate, pentru că de multe ori, multe uși ne-au fost închise, iar Fundația, împreună cu celelalte structuri civice au încercat și de multe ori au reușit să deschidă aceste uși sau să nu lase să li se închidă în nas românilor. Sper că tot ce a realizat, alături de celelate asociații, să fie continuat, că altfel suntem într-o mare criză. Regret că sunt printre cei mai tineri de aici, acesta este singurul regret, și poate că aici trebuie să lucrăm un pic”.
Adresându-se tuturor prietenilor prezenți la acest important eveniment, Dr. Ioan Lăcătușu a spus: „25 de ani-un sfert de secol, este o adevărată peformanță. De ce? Fiindcă în puzderia de ONG-uri care s-au născut după Revoluție- în ideea în care noi nu avem exercițiu în domeniul asociativ, multe au dispărut- Fundația „Mihai Viteazul” a asigurat, ca primă performanță, 25 de ani de activitate continuă. A doua performanță este aceea că a insistat asupra unor proiecte care au devenit branduri. Astăzi, a nu face Festivalul de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la români”, Festivalul „Tinere Talente”, „Mihai Viteazul și visul Unirii” și celelalte activități ale Fundației, ar însemna o gaură foarte mare. Realist vorbind, și fără să știrbim din sărbătoarea de astăzi, Fundația, alături de celelalte instituții și asociații culturale românești – suplinește ceea ce nu fac instituțiile statului român. Noi avem Centru de Cultură al Județului, avem Casă de Cultură Municipală- suntem 25 % din oamenii acestui municipiu, iar din buzunarul nostru sunt susținuți niște funcționari- și vă întreb ce manifestări românești ați văzut în ultimii 25 de ani? Meritele ar fi în continuare foarte mari, și-aici mă refer la legătura pe care Fundația Mihai Viteazul a făcut-o cu țara, la faptul că de atâția ani de zile, de la Maramureșul părintelui Tămaș, la Moldova lui Ștefan, la argeșeni- acești oameni au venit la noi, ne-au încântat cu portul și cu tradițiile lor. Au fost și legăturile de care spuneam- solidaritate- lucru ce înseamnă că nu suntem singuri. Sentimentul solidarității trebuie să-l stimulăm. Și concetățenii noștri vor vedea că nu-și pot permite unele lucruri. Până aici!”
În semn de prețuire pentru contribuția adusă la propășirea culturii românești din județul Covasna, în numele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, și a președintelui acestuia, dl Ioan Sabău Pop, dr. Ioan Lăcătușu a înmânat câte o diplomă doamnei Maria Peligrad și Fundației „Mihai Viteazul”.
Președinta Fundației Mihai Viteazul, Maria Peligrad a declarat că „ ambele diplome le închin Fundației, pentru că singură nu aș fi putut face nimic, precum și membrilor, celor prezenți, persoanelor, instituțiilor administrațiilor școlare, religioase, ong -urilor, sponsorilor, spectatorilor etc., tuturor celor care de – a lungul acestui sfert de veac și -au aplecat atenția, voința și fapta de a sprijini constant sau sporadic acțiunile Fundației. Tuturor le mulțumim! Am avut nevoie întotdeauna și am primit sprijinul celor din jur, de aceea manifestarea de astăzi am numit-o „ÎMPREUNĂ DE 25 DE ANI”. Împreună am făcut toate activitățile, împreună le vom face și în continuare, deci aceste diplome aparțin Fundației Mihai Viteazul!”
Alături de Fundație, participantă și susținătoare a unor activități desfășurate pe parcursul celor 25 de ani, prof. Luminița Cornea a spus: „Îmi exprim bucuria că am putut să fiu în multe ocazii alături de Fundația Mihai Viteazul, chiar de la începuturi. Cu elevii de la Liceul „Mihai Viteazul” am realizat multe activități împreună cu doamna președintă de atunci, doamna inginer Stela Buda. Vă doresc succes în continuare în realizarea atâtor activități cultural artistice frumoase. ”
„Răspunzătoare ani la rând de concursul de istorie și de literatură, implicată în viața fundației și cu prilejul altor evenimente”, prof. Ligia Ghinea a deschis sipetul cu amintiri: „ Săptămâna trecută îmi aminteam câteva scene care mi-au umplut sufletul de bucurie atât mie cât și elevilor mei. Îmi amintesc de momentele extraordinare de la Casa de Cultură- se umplea sala, lumea stătea în picioare. Ați organizat niște momente extraordinare, veneau părinții să-și vadă copiii la Festivalul „Tinere Talente” – care era ca un fel de serbare de sfârșit de an școlar la care participau și cei mici de la grădiniță, se recita, se cânta, se dansa. Au fost momente de neuitat. Erați generoși toți cei de la Fundație, întotdeauna ne dădeați diplome, mici atenții în funcție de cum reușeați să găsiți sponsori, și sponsorii erau generoși, și elevii veneau cu drag. Alte momente de la Centrul Ecleziastic unde s-au desfășurat multe concursuri și elevii erau bucuroși să-și exprime gândurile și să-și arate cunoștințele dobândite pe lângă ariile curiculare, fiindcă erau activități în afara școlii. (…) Cele mai frumoase amintiri, pentru mine, le avem din excursiile pe care le-ați organizat. Vă mulțumesc din suflet și în numele elevilor mei cărora le-ați dăruit momente de neuitat”. La ceas aniversar, prof. Ligia Ghinea a recitat poezia „Noi”, de Nichita Stănescu.
La rândul său, prof. Maria Stoica a spus, printre altele: „Prin activitatea ei care iată, împinește acum un sfert de veac, Fundația Mihai Viteazul a făcut să dăinuie spiritul românesc aici, la Sfântu Gheorghe, prin cei mai buni reprezentanți ai comunității românești. Fundația Mihai Viteazul este unul dintre acei stâlpi de rezistență care au ajutat comunitatea românească să dăinuie și să se afirme valoric de la Revoluție încoace. (…) Intelectualii acestor organizații non guvernamentale ale românilor din zonă sunt cei mai aleși pentru că ei au pus, în tot cea ce au făcut și fac în continuare, și inteligență, și sensibilitate, și spirit românesc… PATRIOTISM- acesta este cuvântul de ordine, dragoste de țară și dragoste de aproape manifesate prin spiritul de jertfă!”
Prezent să susțină un moment literar, prietenul nostru, al tuturor, poetul harghitean Ionel Simota a adresat felicitări „doamnelor pentru tot ceea ce ați făcut în toți aceși 25 de ani, să dea Dumnezeu să mai trăiți încă de 2 ori câte 25 de ani și să mai faceți lucruri minunate. Pentru mine este o onoare, este o mare bucurie să fiu mereu alături de Dvs.” Printre poemele de o profunzime rară pe care acestea le-a interpretat, s-a numărat și
Imposibila „donaţie”
Hai, străinule, să-ţi dau
tot ce vrei din ţara mea,
scaunul pe care stau,
însă munţii, nu-i pot da.
Eu te las şi poţi să iei
pâine, sare, apă, foc…
munţii nu, că sunt ai mei
şi nu am ce pune-n loc. . .
Şi nici deal nu-şi dau vreunul,
sau câmpiile cu ape,
însă-ţi dau, ca tot românul,
omenie, cât încape.
Îţi dau tot ce vrei să ştii
din istoriile sfinte;
îţi arăt eroii vii
ce-s în suflet şi morminte.
Doar un lucru să nu-mi ceri;
să îţi dau vreun colţ de ţară,
eu nu vreau să-mi dai averi
şi-apoi să ma-alungi afară.
Colţu-acesta-i dar ceresc,
fără el aş fi străin,
aici oaspeţii-i primesc,
le dau păine, le dau vin,
însă nici un colţ de ţară
nu-l pot da la vreun străin.
Vorbind despre momentele de început ale Fundației „Mihai Viteazul”, prima președintă a acesteia, prof. ing. Stela Buda, a menționat: „După 25 de ani , privind în urmă, mă bucur că am reușit să facem ceva pentru comunitatea românească, noi, toți cei de aici, și alte persoane din județ- sute sau mii- și chiar din toată țara care au participat la acțiunile noastre. În decursul celor 25 de ani am reușit să rezolvăm multe probleme ale comunități românești, dar încă multe au rămas de rezolvat. Am avut sprijin întotdeauna din partea Prefecturii, a Bisericii și a preoților – fără ei nu am fi reușit să rezolvăm multe dintre aceste lucruri”. Doamna Stela Buda a adresat mulțumiri tuturor celor care și-au adus contribuția, de-a lungul acestui sfert de veac, la realizarea tuturor activităților Fundației „Mihai Viteazul”.
La Adunarea festivă dedicată împlinirii a 25 de ani de activitate al Fundației Mihai Viteazul, colega noastră, Ana Alina Costache a interpretat, la vioară, piesa inegalabilei Edith Piaf „Non, je ne regrette rien”. Sensibilitatea interpretării Alinei și mesajul transmis de titlul piesei alese ( Nimic, eu nu regret nimic), a fost însușit imediat de cei prezenți.
La finalul evenimentului, doamna Maria Peligrad a conchis: „Putem afirma că Fundatia „Mihai Viteazul” și-a făcut pe deplin datoria, asumată voluntar, față de societate. Pot compara Fundația „Mihai Viteazul” cu un copac cu rădăcini sănătoase, trunchi și ramuri armonios dezvoltate, ale cărui frunze căzute în timp, lângă trunchi, întăresc seva absorbită de noile și „tinerele frunze”.
„Veniți la BAL!”
Evenimentele cuprinse în cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la înființarea Fundației „ Mihai Viteazul” vor continua vineri, 9 octombrie a.c., cu un spectacol folcloric- „ Voie bună …la BAL!” ce va avea loc începând cu ora 19, la Sala de evenimente Santana (în curte la IAME), susținut de Ansamblul „Brâulețul” din Sita Buzăului- dansuri și soliști:Mălina Boricean, Ana Maria Popica, Răducan Corina; „Junii Covăsneni” -dansuri și soliști: Ana Maria Săndulea și Alexandra Bârlă; surorile Elena și Maria Istrate – Brașov; cunoscuta solistă Cora Munteanca- Miercurea Ciuc; Cvintetul vocal „Anatoly” – Brașov.
Ornanizatorii au precizat că meniul este 60 lei (la cerere se asigură meniu de post). Înscrierile se fac la sediul Fundației „ Mihai Viteazul ”( Casa cu Arcade): marți între orele15 – 17 și vineri între orele 11 – 13, până în data de 2 octombrie a.c. Veniți la BAL!!!
Maria Graur