Fostul director al Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe, Szonda Szabolcs, va fi repus în funcţie în urma câştigării, cu media 9,98, a concursului organizat miercuri de Consiliul Judeţean Covasna.

Szonda Szabolcs, care a condus Biblioteca Judeţeană timp de aproape trei ani, a fost singurul candidat şi s-a prezentat din nou în faţa comisiei de examinare deoarece primul concurs a fost anulat de instanţa de judecată, fiind contestat de un cetăţean pe considerentul că a fost condiţionat de cunoaşterea limbii maghiare.

Szonda Szabolcs revine în funcţia pe care a deţinut-o în ultimii ani.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că de această dată printre criteriile de participare la concurs nu s-a menţionat obligativitatea cunoaşterii limbii maghiare, ci a limbii române şi a altor două limbi oficiale ale Uniunii Europene, iar Szonda Szabolcs a dovedit, prin diplome şi atestate, că ştie limbile română, maghiară şi engleză.

Tamas Sandor a spus că rămâne consecvent ideii potrivit căreia la conducerea unei instituţii publice de cultură din judeţul Covasna, cum este Biblioteca Judeţeană, trebuie să fie o persoană care cunoaşte temeinic limba şi cultura maghiară, deoarece peste 70% din populaţia judeţului aparţine acestei etnii, 60% din fondul de carte al instituţiei este în limba maghiară, iar 86% dintre cititori sunt maghiari.

„Precum se ştie, trei ani de zile ne-am luptat cu o sferă a politicului şi cu instanţele pentru că am pus condiţia cunoaşterii limbii maghiare. Intenţia noastră este clară: respectând legislaţia, vrem să trăim pe pământul nostru natal aşa cum concepem noi că este mai bine şi în plus sunt convins că directorul unei instituţii de cultură, în speţă al Bibliotecii, trebuie să cunoască în profunzime şi cultura şi limba maghiară. Sunt convins că în România pentru mulţi este inacceptabil, dar noi mergem până la capăt. De pildă, în Tirolul de Sud, în Finlanda, în Belgia, la Bruxelles, bilingvismul este o normalitate, dar aici în România nu am ajuns încă la o normalitate. Dar sunt convins că folosind toate pârghiile constituţionale şi legislative vom găsi noi soluţii de a promova ca în regiunea Ţinutul Secuiesc să putem oficializa limba maghiară”, a declarat Tamas Sandor, subliniind că există şi tratate internaţionale în acest sens.

Primarul Antal Arpad, prezent la conferinţa de presă, a declarat că ‘nu mor caii când vor câinii’, făcând trimitere directă la contestarea concursului şi reclamaţiile ulterioare.

„Vorbim de o provocare venită din partea unora împotriva comunităţii maghiare, iar cei care fac acest lucru otrăvesc relaţiile româno-maghiare şi lucrează împotriva României şi intereselor României. Vreau să spun că noi, comunitatea maghiară, am ieşit întăriţi din această provocare, suntem mai puternici, şi pot spune că aceste persoane nu cunosc psihologia maghiarilor. Aceste acţiuni nu ne slăbesc, ci, dimpotrivă, ne întăresc”, a susţinut Antal Arpad, care a mai spus că acest caz demonstrează că în România nu este democraţie şi că este discriminată comunitatea maghiară, drept urmare speţa va fi adusă în atenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Concursul pentru funcţia de director al Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe a fost anulat după ce un cetăţean din oraş, care trăieşte în Spania, a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, arătând că impunerea printre condiţii a cunoaşterii limbii maghiare este discriminatorie faţă de ceilalţi cetăţeni ai României care nu cunosc limba acestei minorităţi.

Luna trecută, liderul filialei PC Covasna, Dan Suciu, a depus o plângere penală împotriva lui Tamas Sandor şi Szonda Szabolcs, pe considerentul că cei doi au săvârşit infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv uzurparea de calităţi oficiale, deoarece nu au respectat sentinţa definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată privind ilegalitatea concursului, alegând să se judece timp de trei ani.

Tamas Sandor a declarat că e posibil să atace hotărârea instanţei de judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail