Fostul comentator sportiv Cristian Ţopescu a murit marţi în secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Elias, a confirmat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Silvius Negoiţă.

„Da (n.r. a murit) la ora 16,00, în Terapie Intensivă. Degradarea stării generale, nu s-a mai putut face nimic”, a spus medicul.

El a precizat că Ţopescu s-a internat pe 8 mai la Spitalul Elias.

„Domnul Cristian George Ţopescu, în vârstă de 81 de ani, s-a internat marţi, 08.05.2018, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, în stare gravă, în contextul acutizării unor afecţiuni cronice. Pe perioada internării a beneficiat de monitorizare strictă şi tratament în secţia de Terapie Intensivă. Decedează azi, 15.05.2018, ora 16, prin stop cardiorespirator iresuscitabil”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias într-un comunicat de presă.

* * *

Comentatorul sportiv Cristian George Ţopescu s-a născut la 26 martie 1937, în Bucureşti.

Băiatul ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada din Berlin din anul 1936, Cristian Ţopescu i-a călcat pe urme, absolvind Şcoala de Grăniceri de la Oradea. Este licenţiat al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (1970), potrivit CV-ului postat pe www.senat.ro.

A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti, între 1953-1964, unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole în 1960 şi 1962.

După retragerea din activitatea competiţională a devenit, din 1967, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă.

A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999). În lunga sa carieră de reporter şi comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A publicat peste 200 articole cu subiect sportiv în presa scrisă, precum şi volumele „Steaua, performanţă şi prestigiu” (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă şi „Fair play” (2003). În 2002, a apărut pe piaţă biografia celui mai valoros comentator sportiv, intitulată „Cristian Ţopescu – Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV” scrisă de Alexandru Răducanu.

Potrivit www.senat.ro, a ocupat funcţia de director al cotidianului Prosport, din 2002, până la finele lui 2006, fiind şi vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie. A fost reporter sportiv la Radio Europa FM, director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua, comentator la canalul Eurosport, senior editor la Radio Sport Total şi senior editor la Adevărul şi a coordonat suplimentul Adevărul Sport.

A candidat, din partea Partidului Naţional Liberal, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, în colegiul 7 Senat din sectorul 4 al Capitalei, obţinând un fotoliu de senator în legislatura 2008-2012. În această calitate a fost membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi în Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă.

A fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, membru al Comitetului Olimpic Român şi membru al Asociaţiei Presei Sportive, potrivit www.senat.ro.

A fost distins cu: Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic „Colanul de Aur” (1998 şi 2017), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru „Promovarea Olimpismului” (1997), Ordinul Meritul Sportiv. La 25 octombrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul prin care colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).

Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.

La 22 martie 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, iar o zi mai târziu, la 23 martie 2017, a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti.

A fost căsătorit cu realizatoarea TV, Christel Ungar, membru titular în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, cu care a avut un fiu, Felix Sebastian. Cristian Ţopescu a mai avut doi copii din cele două căsătorii anterioare, Cristina (crainică şi realizatoare TV) şi Cristian.

* * *

Ivan Patzaichin: Cristian Ţopescu s-a confundat o lungă perioadă cu istoria sportului românesc

 

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin a declarat marţi că moartea fostului comentator sportiv Cristian Ţopescu este o pierdere şi pentru sport deoarece acesta s-a confundat o bună perioadă cu istoria sportului românesc.

„Am primit vestea dispariţiei lui Cristian Ţopescu cu mare tristeţe. Este o mare pierdere pentru sportul românesc pentru că dânsul s-a confundat o lungă perioadă cu istoria sportului românesc. Cristian Ţopescu a însemnat enorm, pot spune că sportul ar fi fost mult mai sărac fără dânsul. Cristian Ţopescu a fost în acelaşi timp şi legătura dintre marii sportivi români şi persoanele dragi ale acestora care îi urmăreau la marile competiţii din faţa televizoarelor. El a ştiut întotdeauna să comenteze astfel încât să mulţumească pe toată lumea. Cristian Ţopescu a fost un profesionist desăvârşit, un om de televiziune excepţional. Dumnezeu să-l odihnească!”, a declarat, pentru AGERPRES, Patzaichin.

 

* * *

Elisabeta Lipă: Cristian Ţopescu nu va putea fi înlocuit niciodată în inimele noastre

 

Preşedintele Federaţiei române de canotaj, Elisabeta Lipă, s-a declarat „şocată” de moartea fostului comentator sportiv Cristian Ţopescu, menţionând că nu a dispărut doar un comentator sportiv, ci şi un om de mare calitate.

„Pentru mine a fost un şoc când am aflat. Ştiam că este bolnav dar am sperat că medicii pot face minuni. Ultima oară l-am văzut acum o lună şi ceva când am avut o întâlnire la Casa Campionilor. Nu am cuvinte. Din nefericire am pierdut nu numai un comentator de excepţie ci şi un om de mare calitate. Practic toţi am crescut cu comentariile lui, cu vocea lui inconfundabilă. A comentat toate competiţiile majore ale noastre, a fost prezent la momentele importante din viaţa sportivilor români. Face parte fără discuţii din istoria sportului românesc. Chiar dacă nu a cucerit nicio medalie, Cristian Ţopescu a fost un campion al sportului românesc. Nu va putea fi niciodată înlocuit în inimile noastre”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Elisabeta Lipă.

* * *

Covaliu: Momentele frumoase ale sportului au prins strălucire şi datorită vocii de aur a lui Cristian Ţopescu

 

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, şi-a exprimat, marţi, regretul pentru dispariţia fostului comentator sportiv Cristian Ţopescu, menţionând că momentele frumoase ale sportului românesc au prins strălucire şi datorită „vocii de aur” pe care a avut-o acesta.

„Am aflat şi noi această veste tristă. Deşi dl. Ţopescu plecase de ceva vreme pe acest drum, în momentul în care se desprinde de cei de care a trăit alături este un moment greu. Noi, toţi cei din COSR, suntem trişti, ceva din sufletul nostru s-a rupt. Peste toate rămân însă momentele frumoase, momentele de aur ale sportului românesc, care au prins strălucire şi datorită vocii de aur a lui Cristian Ţopescu. Nu trebuie să uităm că el a făcut parte din cele mai frumoase momente ale sportului românesc şi sperăm că sufletul lui se va odihni în pace. Nu-l vom uita niciodată!”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Covaliu.
* * *

Nadia Comăneci, despre moartea lui Cristian Ţopescu: Astăzi este o zi tristă

 

Fosta legendă a gimnasticii româneşti, Nadia Comăneci, a postat un mesaj de condoleanţe, pe pagina sa de Facebook, după anunţul decesului fostului comentator sportiv, Cristian Ţopescu.

„Astăzi este o zi tristă. Un om extraordinar care va rămâne mereu in inimile noastre. Mulţumesc, Cristian pentru momentele minunate!”, a scris Nadia Comăneci.

 

* * *

CSA Steaua: Cristian Ţopescu a avut un stil unic, inconfundabil, de a prezenta evenimentul sportiv

 

CSA Steaua îşi exprimă regretul pentru moartea fostului comentator sportiv, Cristian Ţopescu, afirmând că a dispărut un om care a „ars” la microfon pentru România şi pentru Steaua.

„(…) Marele comentator român Cristian Ţopescu a murit astăzi la vârsta de 81 de ani. Vocea de aur a televiziunii româneşti este cel care, generaţii la rând, a încântat milioane de români, fiind prezent la majoritatea succeselor româneşti obţinute la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate şi Cupe Europene. Spirit enciclopedic, personalitate marcantă a sportului românesc, Cristian Ţopescu a avut un stil unic, inconfundabil de a prezenta evenimentul sportiv. Înarmat cu spontaneitate bazată pe o cultură remarcabilă, Cristian Ţopescu a fost martor cu microfon la triumful absolut al Nadiei Comăneci, la Jocurile Olimpice din 1976, la primul 10 din istoria gimnasticii. A fost prelungirea echipei naţionale masculine de handbal a României, cvadruplă campioană mondiala în acea vreme. A însoţit, cu comentariile sale savuroase, succesele echipelor româneşti de handbal, volei, fotbal, precum şi salba de medalii a gimnastelor. A fost alături de marile succese româneşti la kaiac-canoe şi la alte discipline sportive, amprentând puternic şcoala românească de jurnalism sportiv. A fost, fără îndoială, cel mai mare comentator sportiv român din toate timpurile (…) Cristian Ţopescu lasă un mare gol în inimile românilor, iar galeria figurilor de televiziune este, fără îndoială, mai săracă fără Cristian Ţopescu. A plecat dintre noi un om care a ‘ars’ la microfon, pentru România şi pentru Steaua. Dumnezeu să îl aibă în pază!”, se arată într-o postare pe site-ul clubului „militar”.

 

AGERPRES

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail