Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a adresat, joi, o scrisoare deschisă Parlamentului României, prin care solicită tuturor partidelor politice ca la validarea mandatelor noilor membri ai Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să acorde votul şi jurnalistului Dan Tănasă, preşedintele Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC).

Pentru un post în CNCD candidează şi liderul PSD Covasna, Horia Grama, care a ocupat de-a lungul timpului funcţia de prefect al judeţului, de deputat şi şef al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive.

În scrisoarea FCRCHM se arată că Dan Tănasă este un „important lider civic şi apărător al drepturilor românilor numeric minoritari din cele trei judeţe”, iar prin întreaga sa activitate publică voluntară acesta a dobândit o „vastă expertiză în domeniul combaterii discriminării”.

„A luptat şi luptă pentru drepturile românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi s-a implicat activ pentru respectarea legalităţii şi înlăturarea abuzurilor administraţiei publice local, condusă perpetuu de formaţiunile etnice maghiare, câştigând numeroase procese în instanţele din România împotriva abuzurilor şi ilegalităţilor comise de autorităţile publice locale din cele trei judeţe (…) Din iunie 2014, domnul Dan Tănasă este preşedinte-fondator al Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), asociaţie care militează pentru promovarea valorilor specifice oricărei societăţi democratice: libertate, democraţie, egalitate, demnitate umană şi drepturile omului. ADEC s-a implicat activ în apărarea demnităţii umane şi a drepturilor omului în cazul cetăţenilor români din interiorul graniţelor României care se află în dificultate sau care riscă să-şi piardă identitatea. precum şi în cazul comunităţilor de români din jurul graniţelor României care au nevoie de ajutor pentru a-şi păstra identitatea românească. ADEC a militat în permanenţă pentru promovarea valorilor europene, a dialogului interetnic şi interconfesional şi pentru sprijinirea sistemului juridic în vederea creşterii încrederii cetăţenilor în statul de drept bazat pe dreptate socială”, se arată în scrisoarea deschisă.

Conducerea Forumului Civic, care reprezintă 44 de organizaţii culturale şi civice din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, menţionează că candidatura lui Dan Tănasă respectă integral prevederile Art. 23 alin. 3 litera d) din O.U.G. nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, act normativ care stipulează că persoanele care candidează pentru postul de membru în Colegiul Director al CNCD trebuie să aibă „o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării”.

„Această prevedere legală imperativă şi singura relevantă în domeniul de activitate al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării reprezintă un argument hotărâtor pentru validarea mandatului de membru în Colegiul Director al CNCD a jurnalistului Dan Tănasă. Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îşi exprimă încrederea, că de această dată, parlamentarii români vor trece peste interesele de partid, acordând prioritate interesului naţional, dând un semnal clar de solidaritate cu românii numeric minoritari, din judeţele Covasna, Harghita şi parţial Mureş, prin validarea mandatului de membru în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a jurnalistului Dan Tănasă”, se mai arată în documentul citat.


Dan Tănasă menţionează, într-o postare pe internet, că deşi şi-a depus candidatura, nu are nicio şansă să ocupe un post în CNCD.

„Nu pentru că nu aş avea pregătirea profesională necesară, ci pentru că România este ţara în care partidul e în toate, iar dacă nu eşti membru de partid, nu ai dreptul să exişti oricât de bine eşti pregătit. Prin activitatea mea publică şi voluntară de aproape 12 ani, am dovedit interesul meu pentru această temă (am, de asemenea, o lucrare de licenţă şi una de masterat, ambele cu teme în domeniul relaţiilor interetnice) şi am dobândit o expertiză pe care foarte puţine persoane din România o au în domeniul combaterii discriminării”, scrie Dan Tănasă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail