Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), cu sediul în municipiul Sfântu Gheorghe, solicită Ministerului Educaţiei organizarea unei dezbateri publice pe tema proiectului de modificare a Ordinului nr. 4.597/2021 privind aprobarea metodologiei de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori de şcoli, afirmând că acesta ” afectează discriminatoriu întreg învăţământul românesc din Transilvania”.

Conducerea Forumului menţionează, într-o adresă transmisă Ministerului Educaţiei, că, spre deosebire de forma iniţială care prevede consultarea formală a organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru numirea în funcţie, propunerea de modificare prevede necesitatea obţinerii unui aviz din partea acestora.

„Chiar şi în forma actuală art. 97/2021 este neconstituţional (iar proiectul de ordin agravează situaţia de neconstituţionalitate) deoarece consultarea sau avizarea de către o organizaţie unică a numirii unei persoane într-o funcţie de conducere din sistemul public se regăseşte doar în situaţia consacrării drepturilor colective ale minorităţilor naţionale fiind exclusă o astfel de procedură în cazul consacrării drepturilor individuale privind păstrarea identităţii etnice ale cetăţenilor unui stat aparţinând minorităţilor naţionale. Nici în dreptul internaţional nici în Constituţia României nu sunt recunoscute drepturi colective ale minorităţii naţionale (…) Prin prevederea ordinului propus de Dvs. obligaţi cetăţenii români de etnie maghiară să se înroleze în UDMR sau să se manifeste ca simpatizanţi ai UDMR, ai doctrinei FIDESZ şi ai lui Victor Orban (…) Se ajunge astfel la o discriminare a cetăţenilor români de etnie maghiară apolitici sau care simpatizează alte formaţiuni politice maghiare din România sau partide româneşti. Este evident că UDMR va da aviz pe criterii subiectiv-politice şi nu pe criterii de meritocraţie” , se arată în documentul citat.

În opinia conducerii FCRCHM, modificările ordinului vor „înjosi şi discrimina” şi cetăţenii români de naţionalitate română din şcolile mixte, care vor trebui să solicite UDMR aviz pentru o funcţie publică de conducere din România.

„În forma pusă în consultare, UDMR dobândeşte o hegemonie politică asupra cetăţenilor români, de naţionalitate română sau aparţinând minorităţii maghiare, un fapt grav de politizare a învăţământului care ia locul meritocraţiei. Proiectul de ordin vorbeşte de un aviz. Trecând peste neconstituţionalitate, discriminare, antiromânism şi maghiarizarea sau mai degrabă UDMRizarea funcţiilor de director ai şcolilor” , se mai arată în adresa transmisă ministerului.

Liderii Forumului solicită ca la dezbatere să fie invitate organizaţii şi sindicate din domeniul educaţiei, menţionând că aceasta ar putea fi organizată şi on-line, având în vedere situaţia epidemiologică.

FRCHR precizează că organizaţia reuneşte 45 de asociaţii şi fundaţii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş care, potrivit statutului, militează ” împotriva discriminării de către autorităţile centrale şi locale a românilor din cele trei judeţe aflaţi în situaţie de minoritate numerică în zonă”, ale căror drepturi la identitate naţională sunt ” constant lezate de protocoalele şi negocierile la vedere sau secrete dintre partidele de guvernare şi UDMR” .

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail