Învățătorii din zona Sfântu Gheorghe au participat vineri, 13 aprilie, la un altfel de cerc pedagogic:  unul dedicat împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Evenimentul, având ca temă „Formarea conștiinței moral – patriotice la elevii din ciclul primar”, a reunit zeci de dascăli, dar și invitați speciali, și a cuprins atât activități teoretice, comunicări, un program artistic adaptat subiectului, cât și o activitate practică: realizarea de cocarde tricolore, sub semnul Centenarului.

Manifestarea a avut loc la Muzeul Spiritualității Românești (situat la subsolul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe), un loc special ales pentru derularea cercului pedagogic, întrucât spiritualitatea, valorile naționale au fost printre principalele aspecte abordate.

Cercul pedagogic a fost adresat învățătorilor din zona Sfântu Gheorghe și desfășurat sub patronajul Inspectoratului Școlar Județean Covasna și sub coordonarea inspectorului pentru învățământ primar și alternative educaționale, prof. Mihai Sebastian Banciu, organizatoare a acestei ediții fiind Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din municipiu și prof. pentru învățământ primar Alexandrescu Gabriela, înv. Szilágyi Erzsébet, prof. înv. primar Costache  Rodica, prof. înv. primar Musteață Maria, prof. înv. primar Benedek Judit.

Ce este un cerc pedagogic?

„Cercul pedagogic reprezintă o activitate metodico – științifică, ce se organizează semestrial sub coordonarea Inspectoratului Școlar Județean Covasna. Este o modalitate eficientă de formare continuă având, în cazul cadrelor didactice de la ciclul primar, două componente majore: o parte teoretică în care se dezbat temele propuse și una practic – aplicativă rezervată ilustrării diferitelor oportunități de realizare a temei la clasă. Activitatea este importantă deoarece permite schimbul de experiență didactică și de practici educaționale, actualizarea procedurilor de lucru la nivelul învățământului primar şi informarea cadrelor didactice despre noutățile metodice și legislative.” – ne-a explicat prof. Mihai Sebastian Banciu, inspector pentru învățământ primar și alternative educaționale în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Tema „Formarea conștiinței moral – patriotice la elevii din ciclul primar” a fost identică pentru cercul pedagogic din semestrul al doilea, al ciclului primar din toate cele cinci zone ale județului, însă modul de abordare a acesteia a variat, a precizat inspectorul școlar de specialitate.

„Încă de la început, vreau să subliniez faptul că întreaga concepție a activităților de astăzi (vineri n.r.) a aparținut doamnelor învățătoare de la Școala Gimnazială <<Nicolae Colan>> din Sfântu Gheorghe: structurarea temei pe cele două componente (teoretică și practică), ordinea activităților, modul de realizare a acestora, pliantele de prezentare etc. au fost produsul implicării foarte creative a celor cinci cadre didactice. Referitor la tema cercurilor pedagogice vă pot spune că aceasta este identică pentru toate cele cinci zone ale județului și că se încadrează perfect în activitățile proiectate și organizate cu ocazia Centenarului.”- a declarat inspectorul Mihai Sebastian Banciu.

Momente emoționante…

Evenimentul de vineri a debutat dimineață, cu un moment in memoriam doamnei Elena Boricean, învățător,  profesor învăţământ primar şi de psihologie-logopedie, inspector şcolar pentru învăţământ primar şi alternative educaţionale, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, prețuit dascăl al județului, cu merite valoroase în dezvoltarea învățământului covăsnean. Cei prezenți la cerc au urmărit o prezentare emoționantă, realizată de către inspectorul Mihai Sebastian Banciu, cu acordul familiei Boricean, după care a fost ținut un moment de reculegere.

Pr. Dr. Sebastian Pârvu le-a adresat, apoi, participanților, urarea de „Bun venit” și le-a transmis să aibă succes în activitate și să aibă putere să își îndeplinească vocația de dascăl și să sădească o scânteie din sufletul dumnealor în inimile copiilor.

„Anii de şcoală, rămân o povaţă, /Şi-n anii de vreme, şi-n anii târzii”…

Invitat special al evenimentului, dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, director al Centrului European de Studii Covasna – Harghita, le-a prezentat, apoi, participanților la cercul pedagogic, o trecere în revistă a unor file din istoria Bisericii și școlii, instituții cu rol deosebit în viața oamenilor și în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

„Înainte de toate, îmi exprim bucuria de a mă întâlni cu dumneavoastră, (…) sunt emoționat când mă gândesc la învățătorii mei, pentru că știți foarte bine că, după părinți, purtăm o viață întreagă chipul învățătorilor noștri, cei care au pus o amprentă foarte serioasă asupra devenirii noastre ca oameni și din punct de vedere al carierei profesionale.”- le-a mărturisit, celor prezenți, în deschiderea comunicării, dr. Ioan Lăcătușu. Domnia sa a prezentat, printre altele, etape privind învățământul din zonă, rolul dascălului și modul în care își desfășura acesta activitatea, cu vreme în urmă, informații despre personalități (dascăli, dar nu numai), din județele Covasna și Harghita, care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri, și a vorbit și despre apariții publicistice și a prezentat o mulțime de alte informații valoroase.

Programul a continuat cu vizionarea unui clip didactic.

De la cercul pedagogic nu au lipsit copiii – „mugurii” cărora dascălul își dedică activitatea. Elevi ai claselor a II-a și a IV-a A, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, au prezentat un spectacol cuprinzând dansuri populare,  cântece și poezii.  În programul pregătit de școlari au fost cuprinse și două piese pe care micuții le-au oferit în dar învățătorilor. Este vorba despre piesa „Dragi învățători”, de Vitalie Dani, printre ale cărei versuri se numără:

„Răsfoim în cartea vieţii/ Anii cei de şcoală plini / Prea frumos au scris poeţii, / Profesorii sunt divini. / Au nins albe crizanteme. /Peste chipul lor cel drag. /Şi ne-ntoarcem iar din vreme/ Să-i înveşnicim în veac. Dragi învăţători/Bunii profesori/Ninge toamna cu iubire/ Numai pentru voi./ Dragi învăţători/Sfinte sărbători, /Vă aducem azi în suflet/Cerul plin de flori/ Ne-nchinăm de sănătate/ Astăzi pentru voi!” – și piesa „Iubiți învățători” – pe versuri de Ion Suruceanu, versuri printre care se numără și următoarele, care au adus lacrimi pe chipurile unora dintre participanți: „Trec anii spre culmi, ciocârlii se înalţă / Cu triluri frumoase, cu noi melodii/ Dar anii de şcoală, rămân o povaţă, Şi-n anii de vreme, şi-n anii târzii. / Cântecul cu vorba voastră-mi scriu. / Graiul vostru este veşnic viu/ Pe aripi de gând vă scriu de atâtea ori scrisori/Iubiţi învăţători, Iubiţi învăţători.”

Cocarde tricolore, sub semnul Centenarului

Evenimentul a continuat, apoi, cu partea practică, aceasta constând în confecționarea de cocarde tricolore, dedicate Centenarului. Zeci de astfel de cocarde au fost cusute cu ac și ață, cu emoție și cu suflet de către cadrele didactice participante la cercul pedagogic, iar în final, au fost predate Despărțământului Covasna – Harghita al „Astrei”, prin vicepreședinta acestuia, Maria Crețu – Graur, invitată special la eveniment.

Confecționarea de cocarde tricolore va continua și la orele de lucru manual, cu elevii, au precizat cadrele didactice. Toate acestea vor ajunge apoi, prin „ASTRA”, la cetățenii care vor participa în județ la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională și împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Un eveniment reușit…

Cercul pedagogic s-a finalizat cu discuții și dezbateri, acestea ilustrând faptul că evenimentul a fost unul reușit.

„Activitatea a fost inedită, plină de emoție, de la un capăt la celălalt. Mă duc acasă și am de reflectat, până în vacanță și după (…)!”- a declarat una dintre învățătoarele participante.

„Mulțumim pentru efortul și dăruirea cu care au fost puse cap la cap aceste activități care au decurs atât de frumos! (…) Mulțumim și pentru momentul in memoriam doamnei Boricean! Dumneaei va fi mereu în sufletul nostru, pentru tot ce a făcut pentru învățători. Vedeți cum se leagă lucrurile? Evenimentul a început cu istorie. Doamna Boricean va rămâne în istoria învățământului covăsnean, iar copiii sunt viitorul! Dacă noi nu știm să creăm aceste punți, munca noastră nu va fi eficientă! Orele de istorie la clasă sunt foarte tehnice, metodice, dar aducându-i pe copii într-o asemenea stare de emoție, precum cea trăită astăzi, cred că atât cât vor trăi ei, își vor aduce aminte că au fost la o activitate unde au cântat un cântec despre limba română, despre învățători, despre lucrurile frumoase și sfinte care sunt ale noastre și pe care trebuie să le cunoaștem (…)!” – a spus un alt dascăl participant la cercul pedagogic, în încheierea manifestării.

„Îmi felicit colegele de la Școala Gimnazială <<Nicolae Colan>>, pentru derularea acestei activități! Toți suntem responsabili de educația morală a micilor elevi. Educația moral – civică, patriotică se începe la școală. Depinde de noi, intră în responsabilitatea noastră, să îi dirijăm, să le formăm această idée de patrie, de patriotism! (…)”- a declarat un alt dascăl prezent.

La eveniment a participat și directorul adjunct al Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, prof. Maria Dobrean, care a urmărit întreaga activitate.

„Mă bucur că am participat la acest eveniment! (…) Vreau să vă urez multă sănătate și putere de muncă și vreau să vă lansez o provocare: anul acesta, fiind un an special, să purtați ii, nu doar la evenimente!”- le-a transmis prof. Maria Dobrean, învățătorilor prezenți.

„Activitățile din cadrul cercului organizat de Școala Gimnazială <<Nicolae Colan>> (filmul didactic, spectacolul prezentat de elevii claselor a II-a și a IV-a, activitatea practică în care au fost implicate toate cadrele didactice), contribuția majoră a invitaților și partenerilor, alocuțiunile din partea finală (de evaluare) a activităților, îmi întăresc convingerea că scopul principal al cercului pedagogic a fost atins: contribuția la dezvoltarea cadrelor didactice care, cu siguranță, va adăuga un plus de valoare în formarea și educarea copiilor din ciclul primar.” – ne-a declarat în încheierea cercului pedagogic, inspectorul școlar pentru învățământ primar și alternative educaționale, prof. Mihai Sebastian Banciu.

Cadrele didactice organizatoare au transmis, public, mulțumiri gazdelor, invitaților speciali, partenerilor, părinților elevilor, pentru implicarea în acest eveniment:

„Mulțumim foarte mult pentru sprijin gazdelor primitoare – reprezentanții Muzeului Spritualității Românești din Sfântu Gheorghe! Mulțumim pr. dr. Sebastian Pârvu,  domnului dr. Ioan Lăcătușu că ne-au fost alături și au sprijinit acest eveniment! Mulțumim pentru comunicările valoroase, mulțumim tuturor partenerilor și părinților copiilor!”- a declarat prof. înv. primar Rodica Marieta Costache.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail