Angajatorii vor plăti aceleaşi contribuţii sociale şi pentru salariaţii care îndeplinesc activităţi independente, în cazul celor care au şi contract de muncă cu aceeaşi societate, dar şi în cazurile unde există clauze de exclusivitate, se arată într-un proiect de ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, informează Ziare.com.

„În cazul în care între plătitorul de venit şi persoană fizică există încheiat un contract individual de muncă precum şi un contract/raport juridic pe baza căruia se desfăşoară o activitate independentă, aceasta va fi reconsiderată de către autorităţile fiscale că activitate dependentă. Reconsiderarea poate fi efectuată de autorităţile fiscale indiferent dacă activitatea persoanei fizice pentru plătitorul de venit desfăşurată pe baza unui contract/raport juridic se realizează individual sau într-o formă de asociere”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Pentru a fi considerată activitate independentă, în proiect se precizează o nouă condiţie: beneficiarul să îşi poată desfăşura activitatea concomitent pentru mai mulţi clienţi. De asemenea, printre condiţii se numără libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului de desfăşurare a activităţii şi desfăşurarea activităţii nu numai direct, ci şi cu personalul angajat de contribuabili, în condiţiile legii.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), modificările se aplică şi la cazurile în care contractul individual de muncă este încheiat cu o firmă, iar cel în baza căruia se desfăşoară activităţile independente este cu o altă firmă din grup, dacă este vorba despre activităţi similare.

„Dacă sunt aceleaşi activităţi, atunci acţiunea trebuie tratată unitar, indiferent dacă un contract este pe o firmă, iar celălalt pe alta”, a spus un oficial al ANAF, citat de Mediafax. Acest exemplu nu este precizat şi în proiectul publicat pe site-ul ministerului.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail