Prestigioasa instituție artistică din municipiul de la poalele Tâmpei, anume Filarmonica Brașov, se pregătește să încheie originala și extinsa Stagiune estivală din acest an, urmând să revină în sală cât de curând posibil.
Mâine, miercuri, 23 septembrie 2020, la ora 19.00, va avea loc un concert mai aparte, intitulat „Arc peste timp”, susținut de muzicieni ai Orchestrei Simfonice brașovene, care va marca într-un mod simbolic „Căderea cortinei” peste Stagiunea de vară marcată de pandemie. Evenimentul este găzduit de originalul cadru oferit de „Bastionul Țesătorilor”, devenit… „Bastionul Artiștilor”, acțiune inițiată de Filarmonică, Muzeul Județean de Istorie, cu sprijinul Consiliului Local Brașov.
Programul este unul special și sugestiv – de la preclasic la …samba, aducând în atenția publicului piese noi, ritmate și interpretate în prima audiție de muzicienii brașoveni. Concertul îl va avea la pupitru pe maestrul Ovidiu-Dan Chirilă. Vor putea fi ascultate lucrările: E. Elgar – Serenada în mi minor op. 20 pentru orchestră de coarde; E. Grieg – Suita „Holberg” op. 40 pentru orchestră de coarde; H. Purcell – „Trumpet Tune” pentru formație de suflători; S. Joplin – „Three Rags for Five” pentru formație de suflători. 1. „Ragtime Dance”. 2. „Gladiolus Rag”. 3. „The Entertainer”; „La Cumparsita” și „El Cumbanchero”pentru formație de suflători.
„Bastionul Țesătorilor” a devenit în ultimele luni… „Bastionul Artiștilor”
Cum spuneam, din cauza lui Covid 19 întreaga viață ne-a fost dată peste cap din martie și până acum. Iar „lumința” nu se întrevede… Nu doar traiul de zi cu zi ne este afectat, ci toare activitățile materiale, sociale, inclusiv cele culturale. Ca atare, s-a impus găsirea unor soluții viabile pentru desfășurarea evenimentelor artistice, fiindcă ne referim acum la acest capitol, anume găsirea unor locații sun cerul liber, care să ofere protecție spectatorilor. La inițiativa Muzeului Județean de Istorie din municipiul de sub Tâmpa, împreună cu Filarmonica, Teatrul ,,Sică Alexandrescu”, Centrul Cultural ,,Reduta” și Teatrul pentru copii ,,Arlechino”, cu sprijinul Consiliului Local Braşov, s-a găsit la începutul verii un spațiu adecvat, parțial acoperit – vechiul „Bastion al Țestătorilor”. Aici s-a desfășurat cu succes Stagiunea estivală în aer liber cu programe muzicale, de teatru și film. Proiectul a căpătat denumirea inspirată de ,,Bastionul Artiștilor”. Sub sloganul ,,Dacă vă place arta, puteți să ne priviți de sus!”, Stagiunea estivală de la „Bastionul Țesătorilor” din Brașov de pe strada George Coșbuc nr. 9 a readus pentru câteva luni etajele curții interioare în aria evenimentelor culturale, oferind spectatorilor posibilitatea să urmărească reprezentațiile de muzică, teatru sau film de pe galeriile etajelor I și II ale celebrei fortificații istorice.
Scurt istoric
Situat în zona sud-vestică al cetății Brașov, ansamblul arhitectural „Bastionul Țesătorilor” ocupă o suprafață de 1.616 de metri pătrați. Zidurile au o grosime cuprinsă între patru metri la bază și un metru la cel de-al patrulea nivel al construcției. Ridicat de către Breasla țesătorilor pe patru nivele, cu goluri de tragere, guri de păcură și cu două turnuri de strajă, edificul are o arhitectură unică în Sud-Estul Europei. Fiind cruțat de marele incendiu de la 1689, s-a păstrat pînă în prezent în forma sa originală.
Cele dintâi lucrări de construcție au avut loc între 1421 și 1436, fiind ridicate primele două nivele. În anul 1522 a fost atestat documentar. Între 1570 și 1573 a fost ridicat cel de-al treilea etaj, iar între 1750 și 1910 au fost executate importante lucrări de restaurare, după ce bastionul se prăbușise parțial în 1701. În anul 1908, după ce a slujit mult timp numai ca depozit, bastionul a căpătat clădirea adiacentă (sediul breslei), și, din ce în ce mai mult a fost folosit pentru petreceri și mai ales concerte de operă, datorită extraordinarelor calități acustice de care dă dovadă. În 1950, în interiorul bastionului s-a amenajat Muzeul Țării Bârsei, în care este expusă macheta vechii cetăți a Brașovului și a Șcheiului așa cum arăta la sfârșitul secolului al XVII-lea, precum și arme și produse ale Breslei Țesătorilor.
La revedere!
După ce săptămână de săptămână talentații muzicieni ai Filarmonicii Brașov au încântat publicul meloman cu programe adecvate și atractive, unele în premieră, a sosit momentul despărțirii de arhaicul lăcaș, urmând reîntoarcerea cu…„arme și bagaje” în sala de concert. Proiectul estival fortuit se va încheia mâine, urmând să auzim în curând „Gongul” noii Stagiuni muzicale 2020-2021 în Sala ”Patria”.
Așadar, ne luăm „La revedere” de la „Bastionul Artiștilor”, mulțumind în numele artiștilor, dar și al spectatorilor pentru găzduire!
Horia C. Deliu