Cea de-a XXV-a ediție a Festivalului „Tinere talente”, derulată miercuri, la Sfântu Gheorghe, în organizarea Fundației „Mihai Viteazul” , a cuprins un spectacol amplu dedicat Centenarului, în program fiind incluse dansuri și piese folclorice românești, dar nu numai. Evenimentul a avut, în premieră și o secțiune „folk”, în memoria îndrăgitului autor al piesei „Căciula” și s-a încheiat cu interpretarea acesteia și cu o mare Horă a Unirii.
Festivalul, găzduit de Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe, a reunit numeroși copii și tineri din Sfântu Gheorghe și din alte localități ale județului.
În deschiderea evenimentului, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat:
„Este ediția a XXV-a a Festivalului Tinere Talente. Încă de la înființarea Fundației, am avut un interes deosebit și o aplecare pentru tânăra generație, din dorința de a completa partea educațională a școlilor, a părinților, a celorlalți factori educaționali, noi, ca ONG nefiind un factor decisiv, dar să completăm ceea ce se poate. Aș vrea să vă spun că încă de la început din 1990, ne-am adresat copiilor, cu diferite concursuri. Astfel, la o lună de la înființarea Fundației, deja se desfășura primul concurs, de matematică, urmând ca în fiecare an să ne adresăm copiilor, sub o formă sau alta. Partea spectaculoasă, să spun așa, se derulează de 25 de ani, în preajma Zilei de 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, încercând să aducem pe scenă copii, mici și mari, talentați și foarte talentați, de la vârsta de 6 ani, până la vârsta de 30 de ani. Ediția din acest an se desfășoară sub semnul Centenarului Marii Uniri (…), un an deosebit de important pentru țara noastră, și începe cu cei mai mici – elevii preșcolari. ”
Evenimentul a fost moderat de elevii Alexandra Stoica și Tudor Perșa, din clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, prezentatori deja cunoscuți publicului Fundației „Mihai Viteazul”. Programul a fost deschis cu „Iepuraşii” – Grup vocal, Grupa mare Step by Step G.P.P. „Csipike” din Sfântu Gheorghe, sub coordonarea ed. Maria – Magdalena Maghiar și Lavinia Buraga-Vîlcu. A prezentat, apoi, un moment artistic, Maria Borzoș din clasa a XI-a de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din municipiu, coordonată de prof. Nina Stănoescu. A urmat grupul vocal „Mugurașii” de la Grădinița cu Program Prelungit „Rază de soare”, sub coordonarea ed. Camelia Csutak și Rodica Secelean, după care a urcat pe scenă Denisa Răducanu din clasa a VII –a, de la Școala Gimnazială Brădet – Întorsura Buzăului, coordonată de Ciprian Mazăre. Două micuțe preșcolar de la Grădinița cu Program Prelungit „Csipike” au prezentat piese folclorice, sub coordonarea educatoarei lor, Săndica Borchină, Ansamblul folcloric „Junii Întorsurii ” de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, coordonat de Ciprian Mazăre, a prezentat un amplu program de dansuri populare, după care pe scenă au urcat elevii clasei a II-a C, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, coordonați de profesor pentru învățământ primar Lavinia Ballo. Publicul a ascultat, apoi, Formația „Trubadurii”– din clasa pregătitoare Step by Step, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, coordonată de înv. Roxana – Adriana Suciu și Sânziana Pârvu, după care au urmat elevii clasei a II –a A de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din municipiul reședință de județ, coordonați de prof. pentru învățământ primar Rodica Marieta Costache, care au prezentat două cântece de suflet. Pe scenă au urcat, după aceea, talentații copii din Taraful „Ciobănaşul” de la Casa de Cultură Întorsura Buzăului, sub coordonarea prof. Ion Mitrofan. Eleva Alida Balhui, din clasa a VIII-a, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, coordonată de prof. Nina Stănoescu, a prezentat momentul său artistic, după care, Tudor Perșa, elev în clasa a IV-a, la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, a interpretat câteva piese la chitară.
În secțiunea a doua, secțiunea folk, cu denumirea „Ioan Hagiu”, Raula Rauca, tânără stundentă din județ, premiată la diverse festivaluri de profil, a încântat publicul cu câteva piese, interpretate vocal și cu chitara, dar și alături de cel care i-a fost profesor în liceu – domnul Alexandru Popovici.
A urmat, apoi, momentul artistic „Căciula ”– prezentat de clasa a IV-a de la Școala Gimnazială „Ady Endre” din municipiu, sub coordonarea înv. Maria Bularca și a prof. Alexandru Popovici, iar în încheiere, toți cei prezenți s-au prins într-o Horă a Unirii.
Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe va dedica toate manifestările pe care le va derula în acest an, împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Următoarele activități vor avea loc după perioada verii. Fundația a organizat, de-a lungul celor peste 27 de ani de existență, numeroase acțiuni dedicate comunității covăsnene. „Sfatul Seniorilor”, Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români”, concursuri cu tematici diverse – sunt câteva dintre acestea.
Ana Ciorici Costache