Sărbătorim un moment istoric care cuprinde întreaga existență a poporului român. Istoria oferă în mod normal condițiile necesare pentru a face apel la memorie, noi suntem însă pe punctul de a scurta orizonturile noastre ca o proiectie in viitor.
În societatea actuală și cu atât mai mult în cea de mâine, succesul se bazează pe încrederea în sine, autonomie și ușurința de a crea relații. Adevărata măsură a stării unei națiuni este considerată aceea care urmărește cât de bine servește copiilor ei, asigurându-le starea de bine care le dă sensul de a fi iubiți, valorizați și cu adevărat incluși în familia și societatea în care s-au născut, dar totodată avem obligația să ducem mai departe năzuințele acestui neam, de a ne menține aceste valori, care ne definesc de mii de ani. Centenarul este ca un proiect pentru țară, prin care tânăra generație poate să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației Marii Uniri.
Miercuri, 23 mai 2018, peste 240 de copii preșcolari din zona Buzaielor au participat la Festivalul Județean „SUNTEM MÂNRII ROMÂNAȘI‟ dedicat Centenarului Marii Uniri, ce a avut loc la Căminul Cultural Brădet. Evenimentul a fost organizat de educatoarele de la Gradinița cu Program Prelungit „Prichindel‟ din Întorsura Buzăului, sub coordonarea inspectorului pentru educație timpurie și alternative educaționale Nica Florica și în parteneriat cu Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu, reprezentată de director Stroie Adela, Primăria Orașului Întorsura Buzăului, reprezentată de domnul primar Băncilă Leca și domnul viceprimar Platon Ștefan, și Asociația Pedagogior Români, reprezentată de Muntean Loredana.
Copiii, îmbrăcați în straie populare și purtând în suflete dragostea de țară, au realizat momente artistice minunate inspirate din folclorul românesc, ce ne-au încântat privirea și auzul. Juriul format din Doamna Inspector Nica Florica, doamna Muntean Loredana președinte al Asociației Pedagogilor Români, doamna director Stroie Adela, domnul primar Băncilă Leca, domnul viceprimar Platon Ștefan, doamna educatoare Florea Ioana, și doamna educatoare Baniță Neluța au înmânat premii tuturor copiilor care au participat la acest festival.
Vrem să mulțumim pe această cale tuturor partenerior implicați dar nu în ultimul rând conducerii Inspectoratului Școlar Județean Covasna pentru sprijinul acordat în organizarea acestui festival.
„Să nu-i educăm pe copiii noștri pentru lumea de azi, această lume nu va mai exista când ei vor fi mari și nimic nu ne permite să știm cum va fi lumea lor. Atunci să-i învățăm să se adapteze, să pastreze tradițiile poporului român să le transmită la rândul lor, generațiilor viitoare.”
Prof. înv. preșcolar
Elena Claudia Luca
GPP „Prichindel” Înt.Buzăului