Desfăşurat în perioada 29 august – 2 septembrie 2018, în Piaţa Sfatului din Braşov, în anul Centenarului României şi semicentenarului „Cerbului de Aur”, festivalul a fost gândit într-un format special, care să reunească o paleta largă de manifestări atractive. Deschiderea s-a produs miercuri-seara cu o Gală Aniversară,  urmează două zile de concurs, sâmbătă se vor cunoște laureații, iar duminică este invitat folclorul, fiind pregătit un grandios spectacol  intitulat „România Centenar”.

 

După o jumătate de veac

 

După  50 de ani de la prima ediție, iată că în 2018 s-a reluat cu brio prestigiosul Festival Internațional  „Cerbul de Aur”, care a debutat în anul 1968 şi a avut 17 ediţii, ultima dintre acestea fiind organizată în anul 2009. Evenimentul a devenit cel mai mare festival internaţional de muzicã pop organizat în România . Prin calitatea actelor artistice prezentate, „Cerbul de Aur” este nu doar un brand de prestigiu al TVR, ci şi unul naţional.

De-a lungul anilor la Brașov au evoluat vedete precum Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Dalida, Sheryl Crow, Tom Jones, Juliette Greco, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Cliff Richard, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas, Gilbert Becaud, Josephine Baker, Toto Cutugno, Enrico Macias, Boy George, James Brown, Kenny Rogers, Ray Charles, UB 40, Scorpions, Pink, Sheryl Crow şi mulţi alţii.

Secţiunea Concurs a Festivalului are 18 protagonişti. Artişti din 15 ţări și trei din România vor încerca să obţină Marele Trofeu al Festivalului „Cerbul de Aur” sau unul dintre celelalte premii. Au susținut deja recitaluri sau urmează să o facă azi și mâine-seară  staruri autohtone și străine  precum Andra, Delia, Horia Brenciu & HB Orchestra, Loredana, The Motans, Carla’s Dreams, Flavius and Linda Teodosiu Show Band, Gigliola Cinquetti, The Humans, Eleni Foureira, James Blunt, Amy Macdonald,  Edvin Marton și  Nicole Scherzinger.

 

Două orchestre reunite

 

Acompaniamentul de un înalt nivel artistic este asigurat de două prestigioase  formații instrumentale reunite, anume Big Band-ul Radio și Orchestra Operei din Brașov. După primele două zile de festival se poate spune că prestația lor a fost excelentă, semn al profesionalismului de care minunații muzicieni dau dovadă.

În anul 1968 Orchestra de Estradă a Radioteleviziunii, condusă de Sile Dinicu, acompania primii artiști care participau la „Cerbul de Aur”. Jumătate de veac mai târziu, la ediția cu numărul 18 a evenimentului, artiștii care iau parte la  Concursul de  Interpretare  evoluează sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor  și Andrei Tudor.

„Este o mare bucurie pentru mine să particip în calitate de dirijor și orchestrator, alături de fiul meu, Andrei, la Festivalul Internațional „Cerbul de Aur”. Sunt fericit că am astfel ocazia de a continua tradiția participării la Festival a Orchestrei Radio, tradiție începută în anii ’60 când dirijor era Sile Dinicu, a declarat maestrul Ionel Tudor. Anul acesta au urcat pe scenă atât un ansamblu format din cei mai buni instrumentiști profesioniști din țară, membri ai Big Band-ului Radio România, cât  și colegii  de  la Orchestra Operei Brașov. Sperăm să oferim publicului momente frumoase, clipe de emoție și de bucurie!”

Ansamblul va interpreta peste 30 de piese, acompaniind concurenții, artiștii români din prima seară a Festivalului, dar și pe celebrul violinist și compozitor Edvin Marton. Orchestrațiile sunt semnate de cei doi dirijori – Ionel Tudor și Andrei Tudor – și de Simona Strungaru, orchestrator, și vor cuprinde inclusiv genericul evenimentului.

Dintre șlagărele românești ce figurează în cadrul Concursului Internațional de Interpretare figurează creații nemuritoare  precum „Oameni”, „Dau viața mea pentru o iubire”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Of, inimioară”, „Dincolo de nori”, „Cât de frumoasă ești”, „Spune-mi”, „Copacul” etc.

Concurenții vor cânta două melodii, o piesă din repertoriul propriu și una din repertoriul românesc.

Spectacolul de Deschidere a fost feeric, prilejuind emoția revederii cu artiști care au marcat  istoria Festivalului. Spectatorii din Piața Sfatului ca și telespectatorii  s-au reîntâlnit cu  Luminiţa Dobrescu, primul artist român care a câştigat Marele Trofeu,  dar și cu Paula Seling, Monica Anghel, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Laurențiu Cazan, Nico, Doru Tufiş,  formația Proconsul, Ovi, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu și Răzvan Krivach.

Edvin Marton din Ungaria, Gigliola Cinquetti, Kristina Cepraga Goodwin şi Luminiţa Dobrescu din Italia, Eleni Foureira din Grecia, Arsenie Toderaş din Republica Moldova şi Mădălin Voicu (România) alcătuiesc Juriul care va decide câştigătorii ediţiei din acest an a Festivalului Concurs Internaţional Cerbul de Aur.

 

Scena din Piața Sfatului – o premieră la Brașov

 

Ediția Aniversare a „Cerbului” a adus și o premieră importantă din punct de vedere logistic pentru Brașov. Este vorba de imensa scenă pe care au cântat și Metallica, Iron Maiden, Dua Lipa, Maluma, Prodigy, Martin Garrix, Depeche Mode, Nick Cave sau Kings of Leon. Prin cifrele sale, structura gigantică este  impresionantă: are o suprafață de 800 de metri ! Au fost aduse cele 50 de mii de componente în 12 tiruri de câte 20 de tone!!! Scena cântărește aprox. 250 tone, fără echipamente, având…18 metri înălțime, depășind un bloc cu patru etaje.

Tavanul poate susține 60 de tone, de trei ori mai mult decât o scenă obișnuită de aluminiu. Dispune de un ecran LED curbat, acționat de 12 motoare, care poate masca Orchestra festivalului în funcție de momentele scenice. Există nu mai puțin de  500 de metri pătrați de ecrane LED. Incredibil.

Pentru specialiștii în domeniu să mai precizăm că instalația de sunet are un „power handling” de 100.000 de watt. Artiști ca Brian Adams, Coldplay, Gorillaz sau Radiohead folosesc exclusiv această instalație pentru turneele lor mondiale.

Festivalul din 2018 se desfășoară într-un perimetru de 9.000 m.p, în decorul istoric al Pieței Sfatului din Brașov.

 

O prezentatoare charismatică – Iulia Vântur

 

Iulia Vântur revine în România pentru a prezenta trei dintre serile pline de spectacol ale Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”. Actriță și cântăreață, cu o carieră fulminantă în India, Iulia deja s-a reîntâlnit cu fanii din țara noastră la „Cerbul”, în direct la Televiziunea Română. Vedeta i-a prezentat aseară și îi va  introduce în continuare pe cei 18 concurenţi în atmosfera Festivalului, dar și pe artiștii care au susținut sau vor susține recitaluri în spectacolele din 30, 31 august și 1 septembrie: Nicole Scherzinger, Amy Macdonald, James Blunt, Eleni Foureira, Edvin Marton, Loredana, Delia, Horia Brenciu & HB Orchestra, Flavius and Linda Teodosiu Show Band, The Motans și Carla’s Dreams.

Iulia și-a început cariera la 15 ani și a avut doar job-uri care i-au plăcut. Timp de opt ani, a prezentat show-ul „Dansez pentru tine” împreună cu Ștefan Bănică Jr, și a fost prezentatoare de știri timp de 10 ani, din 2006 prezentând știrile în prime time și week-end.  A primit numeroase premii pentru activitatea sa în televiziune, fiind cunoscută și pentru spectacolele susținute la cele mai importante premii internaționale din industria Bollywood în Thailanda și SUA, spectacole echivalente Oscarului American.

Iulia Vântur va urca pe scena din Piața Sfatului alături de actorul italian Gabriel Garko, cunoscut publicului din România grație rolului pe care l-a interpretat în serialul difuzat recent de TVR „Onoare şi respect”. Cei doi artiști vor găzdui serile de concurs și Gala Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”.

 

„România Centenar”, grandiosul spectacol al tradițiilor

 

Devenită deja o tradiție, seara care încheie Festivalul Internațional „Cerbul de Aur” va fi dedicată folclorului românesc. În acest an, fiind vorba de o ediție Aniversară, spectacolul din 2 septembrie va avea un concept inedit, care va aduce folclorul în modernitate.  Prin urmare, publicul TVR şi spectatorii din Piața Sfatului Brașov vor fi martorii unui spectacol eclectic în care se vor regăsi teme muzicale folclorice extrem de cunoscute, în variante reinterpretate de invitații speciali Grigore Leșe, Damian Drăghici și Alex Calancea Band, alături de Orchestra „Lăutarii” din Chișinău condusă de maestrul Nicolae Botgros. De asemenea, în anul celebrării Centenarului Marii Uniri, TVR invită pe scenă artişti din toate regiunile istorice ale țării, nume sonore ale folclorului. O demonstraţie muzicală care ne reamintește că folclorul îi uneşte şi îi reprezintă pe toţi românii. Teleastul Iuliana Tudor va fi gazda show-ului special dedicate muzicii populare. Şi pentru că Televiziunea Română a lansat un Proiect național menit să descopere o nouă generație de artiști, promotori ai culturii tradiționale române – show-ul „Vedeta Populară” -, pe scena Festivalului se vor afla şi câțiva dintre laureații concursului, dar și tineri care au debutat la TVR. „Mi-a lipsit mult Cerbul de Aur. Și parcă în fiecare an în care a lipsit, am așteptat cuminte revenirea lui. Și asta pentru că „Cerbul de Aur” a fost prima mea apariție pe o scenă mare! La „Cerb” am făcut cele mai frumoase petreceri, am adunat mereu vârfurile atâtor generații de artiști,  am inovat pentru spectacolul de folclor din România și  am trăit unele dintre cele mai mari împliniri profesionale. Anul acesta nu ne dezmințim! Vă aștept pe 2 septembrie cu multe emoții și bucurie!”, a declarat Iuliana Tudor, producător și prezentator al spectacolului România Centenar.

Finalul serii este dedicat unui Proiect muzical: „Toți K1 Pentru România”, cu o distribuție de gală din care fac parte Nicolae Furdui Iancu, Paula Seling, Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia, Trupa K1, actorii Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Sorin Francu.

 

Concert gratuit al Filarmonicii din Brașov la Bastionul Țesătorilor

 

Așa cum am mai precizat, autoritățile locale în colaborare cu conducerea Filarmonicii brașovene au decis să le ofere un frumos cadou melomanilor din zonă, dar și numeroșilor turiști aflați în această perioadă în frumosul burg transilvan. Ca atare, luni, 3 septembrie de la ora 19.00 va avea loc în pitoreasca locație a Bastionului Țesătorilor din apropierea Promenadei de sub Tampa, mai precis pe strada George Coșbuc nr. 9 un Concert în aer liber gratuit intitulat „Armonii de toamnă” susținut de Orchestra simfonică dirijată de tânărul compozitor și pianist italian Jacopo Sipari Di Pescasseroli. În program  figurează melodii celebre din creația lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Bizet, G. Rossini, P. Mascagni, G. Puccini. V. Bellini.

Intrarea este liberă.

Așadar, seri și nopți magice la Brașov…

Horia C. Deliu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail