Manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale, la Târgu Secuiesc, au continuat cu prima ediție a „Festivalul interetnic de dans și port popular”, organizat de Asociația „Suflet Românesc” înființată în anul 2013 și care are ca scop principal păstrarea și promovarea limbii, culturii și tradițiilor românești din Târgu Secuiesc și comunele învecinate.

 Casa de Cultură Vigado, locul unde s-a susținut festivalul, a fost însuflețită de bucuria celor veniți pentru acestă premieră care a reușit să aducă laolaltă câteva sute de suflete însetate de tradiție și frumos.Mulțumită ambiției și eforturilor depuse de președinte Asociației, Constantin Pătru, pe scena Casei de Cultură și-au dat concursul ansambluri venite atât din județul Covasna cât și din afara lui.

       Ansamblul care a deschis festivalul,  „Florile Zagonului” din Zagon, coordonat de Dorina și Marin Bălăcean, a prezentat o suită de dansuri specifice zonei, surprinzând publicul cu vioiciunea și tinerețea lor, grupul fiind format din elevi de gimnaziu, pentru care dansul este „o bucurie în suflet”, bucurie pe care au reușit să ne-o transmită și nouă.

       A urmat un moment surpriză pregătit de Gheorghe Filip, purtător de cuvânt al IPJ Harghita, venit special din Miercurea Ciuc pentru a prezenta festivalul, care a surprins plăcut nu doar prin dezinvoltură, ci și prin recitarea unor poeme, compoziție proprie și „Imposibila donație” , „Poem pentru țară” două poeme ale poetului Ionel Simota, președinte al Asociaţiei Cenaclului Literar „Buna Vestire” din Miercurea Ciuc. Prezent și el pe scena Festivalului interetnic de dans și port popular, ne-a oferit un moment poetic, după care a adresat cuvinte de apreciere președintelui Asociației pentru organizarea unui astfel de eveniment, care presupune responsabilitate și multe nopți nedormite și un „La mulți ani” cu pace și bucurii spectatorilor prezenți.

        O prezență surprinzătoare, pentru care domnul Constantin  Pătru a ținut să adreseze în mod special mulțumiri, a fost Ansamblul Secuiesc „Kineckeresok” din Sfântu Gheorghe, coordonat de Tokes Edit și Tokes Zsolt, care prin activitatea sa urmărește să-și însușească și să promoveze dansurile populare secuiești, apreciate de public prin aplauze.

      Coordonați de doamna Dagmar Cloos, în compania fanfarei cu același nume, condusă de Adrian Sămean, Ansamblul „Korona” din Brașov, a încântat publicul

cu repertoriul abordat bazat pe muzica tradițională de fanfară: marșuri, polci, valsuri, dansuri populare, piese clasice, aranjamente moderne, muzică românească,

făcându-ne astfel cunoscute prin muzică și dans, tradițiile folclorice germane.

O curiozitate a acestui ansamblu  este multitudinea culturală din care este formată, cei nouă membri ai fanfarei :sași, români si maghiari, sunt cel mai viu exemplu de conviețuire armonioasă interetnică pe meleaguri transilvănene.

     Afirmat în decursul anilor  prin numeroase trofee câștigate atât în țară cât și în străinătate, având în repertoriu o largă paletă a dansurilor populare din toate zonele României, Ansamblul Folcloric „Pandelașu” din Medgidia (Constanța), venit direct de la Verona unde au participat la un festival, sub îndrumarea Ninei Prodan, ne-a oferit un moment de excepție, în care ritmul, eleganța, bucuria dansului, dar și frumusețea costumele folosite în spectacol au impresionat prin diversitatea lor.

Alături de ei a evoluat ca interpretă, Ionela Pascaru, o tânără domnișoară care a fermecat atât prin interpretare cât și prin prezența scenică deosebită.

         Tot din Medgidia, pe scena de la Târgu Secuiesc a urcat și Ansamblul

„Karasu”, cunoscut la festivalurile de tradiție din România și din străinătate, a încântat publicul cu mișcările specifice dansului oriental, cu muzica, dar mai ales cu frumusețea portului lor. Un moment de înaltă ținută la care se ajunge cu multe repetiții și disciplină, după cum avea să spună la un moment dat, Elis Menagi, coordonatoarea grupului, cunoscută ca o împătimită a păstrării și promovorii  tradițiilor culturale ale etniei tătare. O parte din dansuri au fost acompaniate muzical de Elfin Regen,  solistul vocal al ansamblului. Le mulțumim pentru lecția de profesionalism și pentru transmisiunea în direct la Medgidia a Festivalului nostru.

          Sub îndrumarea coregrafului, Puiu Tarbă, Ansamblul Casei de Cultură a Sindicatelor de la Câmpulung Muscel (Argeș), „Plaiuri muscelene” a oferit spectatorilor  dansuri populare specifice zonei, fiind acompaniaţi de Rodica Voicu, solist profesionist de muzică populară, cât și de Adelina Moiceanu, o tânără de 12 ani care a impresionat publicul prin dăruirea și dragul cu care a interpretat o melodie musceleană. Tot din Câmpulung Muscel a fost și momentul muzical susținut de formația „Modern” formată din Gigi Găncilă și Dorel Tamaș.

         De pe plaiuri covăsnene, a fost prezent un tânăr ansamblu format din adolescenți pentru care muzica populară și dansurile tradiționale românești sunt un mod de a-și păstra valorile folclorice ale spațiului în care s-au născut, fiind un bun exemplu pentru tânăra generație. Coordonați de Oana Șulea și Popa Gică, ansamblul „Junii Covăsneni” au dat încă o data dovadă de profesionalism și seriozitate, calități care stau în spatele succesului pe care îl au deja.

         O surpriză plăcută ne-a fost dăruită de Ansamblul „Datina” din Zăbala sosit aproape de finalul spectacolului, care a prezentat o suită de dansuri populare specifice zonei, răsplătiți din plin cu aplauze.

. .

         Solistul a cărei voce zguduie și pietrele din temelii, Alexandru Baciu, ne-a emoționat cu o interpretare de excepție ca de fiecare dată, iar „Hora Unirii” cu care a încheiat spectacolul, a reunit pe scena Casei de Cultură din Târgu Secuiesc toate ansamblurile de dansuri și interpreții de muzică populară care au evoluat în Festivalul interetnic de dans și port popular în aplauzele publicului extaziat de parada de frumusețe și bogăția culturală desfășurată sub privirile lor.

        Niciodată n-a fost atâta bucurie adunată la un loc sub tricolor. Niciodată sufletele nu au râs și plâns de drag și dor ca în această zi în care, poate, pentru prima dată  mulți dintre noi au sărbătorit cu adevărat românește, așa cum firesc ar fi să se întâmple în fiecare an. Poate e timpul să înțelegem că tezaurul folcloric care ne-a fost lăsat  este o avuție la care putem avea acces după pofta inimii și că nimeni și sub nici o formă nu are voie să ne îngrădească acest drept!

           Reușitul eveniment, încheiat cu un foc de artificii în Piața Gabor Aron, reprezintă o lecție de patriotism într-o zonă deloc favorabilă, o nestemată agățată în istoria comunității românești care sper să-și sporească strălucirea de la an la an, astfel încât să văd pe străzi în fiecare zi români fericiți, nu gârboviți de tristețe și de griji!

Mulțumiri organizatorilor, sponsorilor și tuturor celor implicați în realizarea acestui 1 Decembrie memorabil! Dumnezeu să ne aibă în pază!

                               Mihaela Aionesei-Târgu Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail