Respectând portul şi tradiţia populară, ne respectăm pe noi înşine, ne respectăm ţara şi toate acestea ne reprezintă ca naţiune.” – Rodica Boieru, profesor la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului      

Ediţia a IX –a a festivalului de folclor pentru copii, „Mlădiţe Româneşti” a avut loc sâmbătă, 6 decembrie a.c., la Căminul Cultural din Sita Buzăului. Mai multe grupuri de copii şi tineri au făcut spectacol de muzică şi dansuri populare pe scena Căminului Cultural. Evenimentul a fost organizat de Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului alături de Căminul Cultural din Sita Buzăului.

Printre formaţiile care au fost prezente la ediţia a IX – a a festivalului „Mlădiţe Româneşti” se regăsesc: „Mlădiţe Româneşti Juniori” şi „Mlădiţe Româneşti” de la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, „Cetăţuia” din Teliu, formaţia de dansuri populare de la Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, „Brâuleţul” din Sita Buzăului, „Siriaşul”, „Mugurii Siriaşului” şi „Florile Siriaşului” din  Siriu şi „Brâuleţul” din  Pârşcoveni, judeţul Olt.

. .

În discursul de început, Rodica Boieru, principalul organizator al evenimentului, a precizat: „Noi, Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului, alături de Căminul Cultural din Sita Buzăului, reprezentat prin dl. Director Daniel Neagoe, încercăm prin intermediul acestei manifestări şi nu numai, să culegem, să păstrăm şi să valorificăm cântecul, jocul, portul şi obiceiurile populare, transmiţându-le generaţiilor tinere. Respectând portul şi tradiţia populară, ne respectăm pe noi înşine, ne respectăm ţara şi toate acestea ne reprezintă ca naţiune.”

Potrivit organizatorilor, spectacolul de folclor pentru copii a fost creat din dorinţa de a revitaliza, promova şi valorifica patrimoniul folcloric, dar şi pentru a cunoaşte şi  a valorifica folclorul din alte zone ale ţării. „Mlădiţe Româneşti” a luat fiinţă în urmă cu 10 ani la iniţiativa doamnei profesor, Rodica Boieru.

Sponsori şi parteneri ai evenimentului

Festivalul a fost organizat şi cu sprijinul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe, reprezentat prin directorul Instituţiei, Kerekeş Jeno, Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural din Sita Buzăului, SC Morărit Rovasit SRL, SC Petromar SRL Sita Buzăului, SC Luci SRL Întorsura Buzăului, SC Marilen SRL, SC Milkom SRL şi Constantin Vlad.

Organizatorii au ţinut să mulţumească şi tarafului Ciobănașul „pentru prestația artistică și pentru frumoasa colaborare a acestuia cu Clubul Copiilor și cu ansamblul Brâulețul. Colaborarea se materializează prin punerea scenică a materialului muzical coregrafic în spectacole sau alte activități cultural – artistice, în care sunt implicate în mod deosebit persoane de suflet ce cunosc valorile tradiției populare, cu spirit de echipă și cu dorința de a transmite tinerei generații tradiția românească.”, s-a precizat în cadrul evenimentului.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail