Festivalul Atelier”, cel mai vechi festival internațional de teatru, inițiat de dramaturgul Radu Macrinici, revine la Sfântu Gheorghe. Aflat la ediția cu numărul XXI, Festivalul se va desfășura în perioada 28 mai – 4 iunie (a.c.). Pe parcursul celor opt zile, vor putea fi văzute 22 de spectacole importante – din țară, dar și din străinătate.

„Atelier”, cel mai vechi festival internațional de teatru din România a fost inițiat de dramaturgul Radu Macrinici, în anul 1992, la Sfântu Gheorghe. După 13 ediții desfășurate aici, odată cu schimbarea conducerii Teatrului „Andrei Mureșanu”, de la acea vreme,  evenimentul s-a mutat la Sighișoara, apoi la Baia Mare și  la Satu Mare. Festivalul „Atelier” revine acasă anul acesta, cu cea de-a XXI-a ediție.

Manifestare teatrală neconvenţională, cu caracter exploratoriu, „Atelier” îşi propune să prezinte tendințele noi din arta teatrală contemporană: „Atelier încă de la început a dorit să ofere o imagine a celor mai noi tendințe în regia, scenografia, dramaturgia, arta actorului din perioada contemporană (…) Este un festival care e ancorat în social, în experiment, în text, în viața orașului”, ne-a explicat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, inițiatorul festivalului, dramaturgul Radu Macrinici.

O ediție dedicată orașului cultural Sfântu Gheorghe și Anului Jocului

Evenimentul se va desfășura în perioada 28 mai – 4 iunie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, fiind organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu”, împreună cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, UNITER, Asociația de Tineret „Ecou” și Fundaţia „Liga pentru teatru” și alți parteneri.

„Am dedicat această ediție orașului cultural Sfântu Gheorghe, pentru că după cum știți, Sfântu Gheorghe este unul dintre primele 5-6 orașe din țară- în ceea ce privește finanțarea culturii pe cap de locuitor și desigur, dedicăm această ediție și Anului Jocului. În program sunt cuprinse toate trupele de teatru și dans din Sfântu Gheorghe, și este pentru prima dată, cred, când acestea sunt reunite la același festival. Mă bucur că domnul director Dan Țopa, odată cu preluarea mandatului, a acceptat acest proiect în planul dumnealui managerial”, a declarat domnul Radu Macrinici, director artistic al Teatrului ”Andrei Mureșanu”.

Festivalul se va desfășura pe parcursul a opt zile și va cuprinde 22 de spectacole prezentate de: Teatrul „Tamasi Aron” din municipiu, Compagnie Bakhus din Grasse (Franța); Teatrul Național Târgu Mureș – trupa „Tompa Miklos”; La Compagnie Galante din Paris (Franța); Teatrul Independent „Osono” din Sfântu Gheorghe; Teatrul Tineretului din Piatra Neamț; Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe; La Domus di Pulcinella din Napoli (Italia); Teatrul de Mișcare „Studio M” din Sfântu Gheorghe; Teatrul „Simon Bolivar”, Centrul Internațional de Teatru Nou și Laboratorul Teatral „Casa Abierta” (Venezuela); Teatrul „Maria Filotti” din Brăila; Ansamblul Folcloric „Haromszek” din Sfântu Gheorghe; Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău; „DramAcum și Festivalul Internațional de Teatru din Nitra (Slovacia), în parteneriat cu Teatrul Odeon București; Groundfloor Group din Cluj; Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale din București și ERRO Grupo din Florianopolis (Brazilia).

Patru dintre spectacolele invitate au luat premiul UNITER anul acesta. Este vorba despre  „Hamlet”- de William Shakespeare – regia Bocsardi Laszlo- al Teatrului „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe;  „Tipografic majuscul”- regia Gianina Cărbunariu- al „DramAcum” și Festivalului Internațional din Nitra (Slovacia), în parteneriat cu Teatrul „Odeon” din București; „Parallel”- regia Ferenc Sinko și Leta Popescu – al Groundfloor Group din Cluj;  și „Zic Zac” –spectacolul Andreei Gavriliu și al lui Ștefan Lupu (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București).

Dramaturgul Radu Macrinici a precizat că programul s-ar fi desfășurat pe mai multe zile și că oferta festivalului ar fi fost alta – incluzând și workshopuri și alte activități- dacă evenimentul ar fi avut sprijin financiar din partea Ministerului Culturii: „Din păcate, Ministerul Culturii nu a alocat niciun ban. Este prima dată în 21 de ani când nu avem niciun ban de la Ministerul Culturii (…).De la Minister am cerut aproximativ 200.000 de lei, pentru a face un festival puternic, odată cu reîntoarcerea lui în Sfântu Gheorghe”, a spus domnul Radu Macrinici.

Potrivit acestuia, evenimentul a beneficiat de sprijin din partea Consiliului Local – care a alocat suma de 50.000 de lei; din partea Consiliului Județean – care asigură cazarea participanților; fiind susținut și de UNITER, care a alocat o sumă de bani și de Fundația „Liga pentru Teatru” care se ocupă de partea de tipărituri, tehnoredactare.

În organizarea festivalului este implicată și Asociația de Tineret „Ecou” care va aduce spectacolul „Zic Zac” al tinerilor Andrea Gavriliu și Ștefan Lupu: „Asociația  Ecou e onorată să aducă spectacolul ZIC ZAC și să achite onorariile și toată partea de transport a acestui spectacol. Cei doi tineri, Andreea Gavriliu și Ștefan Lupu au debutat pe scenele de aici, când erau liceeni și făceau parte din trupa de Teatru  a Asociației de Tineret Ecou. Ei se întorc acasă ca mari premianți la Gala UNITER din acest an, și e o mare onoare pentru noi”, a declarat Mădălin Guruianu, coordonator de programe în cadrul Asociației de Tineret Ecou.

Acesta a precizat că Asociația „Ecou” va pune la dispoziție voluntari pentru buna desfășurare a festivalului, va încerca să asigure partea de promovare online a întregului eveniment și se va ocupa și de anumite chestiuni tehnice, dar și care țin de logistică.

Premii

În cadrul evenimentului vor fi acordate mai multe categorii de premii: „Este vorba despre niște premii deosebite –ce vor consta în lucrări de artă, donate de artiștii filialei Sfântu Gheorghe a Uniunii Artiștilor Plastici”, a spus domnul Radu Macrinici.

Printre premiile oferite se numără: marele premiu Atelier -pentru cel mai bun spectacol; premiul pentru regie, scenografie, coregrafie, muzică de scenă, cel mai bun actor în rol principal și secundar, cea mai bună actriță în rol principal și secundar, premiul pentru cel mai bun recital actoricesc, un premiu special al juriului. Asociația de Tineret „Ecou” va acorda premiul  pentru debut.

Biletele pot fi achiziționate, de astăzi

Managerul Teatrului „Andrei Mureșanu”, regizorul Dan Țopa, a declarat că biletele vor putea fi achiziționate începând de astăzi, de la Casieria Teatrului și  de la Biroul de Evenimente Culturale. Biletele vor avea prețul de 10 lei. Vor putea fi achiziționate și abonamente, pentru întreaga perioadă, cu prețul de 250 de lei, pentru două persoane.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail