Festivalul de colinde şi obiceiuri „Crăciunul la români”, organizat anual de Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, începe astăzi. La Catedrala Ortodoxă din municipiu se va desfăşura, începând cu ora 16.00, primul miniconcert din seria celor susţinute de preşcolari şi elevi, pe parcursul acestei săptămâni.

Ajuns la cea de-a XXV-a ediţie, Festivalul se va desfăşura în perioada 7 – 13 decembrie (a.c.) și are ca scop promovarea tradiţiilor și obiceiurilor de iarnă.

„<<Festivalul Crăciunul la români – o mare sărbătoare de suflet>>.  Acesta este  un titlu care aparţine Cotidianului <<Mesagerul de Covasna>> din 12 decembrie 2011 şi care cred că arată esenţa acestui eveniment. De 25 de ani, iată, am reuşit să aducem în societatea românească, în sufletul locuitorilor, bucuria Sărbătorii Naşterii Domnului. Şi cum putea fi mai frumos, decât colindând împreună cu invitaţii noştri pe la <<ferestrele caselor>>, prezentând celor din jur frumoasele  şi trainicele noastre obiceiuri, tradiţii şi portul popular”,  a declarat preşedinta Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad.

Sute de colindători, la Catedrala Ortodoxă

Festivalul va fi deschis – şi anul acesta – de glasuri de copii. Timp de patru zile, de astăzi, 7  decembrie, și până joi, 10 decembrie (a.c.), aproximativ 400 de preșcolari și elevi de la mai multe unităţi de învăţământ, pregătiți de dascălii lor, vor prezenta miniconcerte de colinde.

„Festivalul începe cu o serie de miniconcerte în spaţiul cu cea mai înaltă spiritualitate: Catedrala Ortodoxă şi  biserici ortodoxe din judeţ, acolo unde în vremuri străvechi s -au plămădit odată cu poporul român, aceste minunate poeme religioase. Începând cu ziua de luni 7 decembrie, până joi 10 decembrie, la ora 16. 00,  în Catedrala vor fi prezenţi 400 de copii care ne vor aduce vestea Naşterii lui Iisus Hristos. Ei vor fi însoţiţi  de cadrele didactice, învăţători şi educatori de la Colegiul Naţional <<Mihai Viteazul>>, Şcoala Gimnazială <<Ady Endre>>, Liceul de Arte <<Plugor Sandor>> şi de la Grădiniţele : <<Csipike>>, <<Albă ca zăpada>>, <<Cenuşăreasa>>,  <<Gulliver>>,  <<Rază de soare>>, <<Pinocchio>>”, a declarat preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”.

Festivalul va continua cu un concert susţinut vineri, 11 decembrie, la ora 18.00, la Catedrala Ortodoxă, de ansamblurile „Veselie” din Vidin, Bulgaria, Grupul „Floare de nufăr” – Cahul, Republica Moldova şi Ansamblul „Colinda” – sat Măţău, comuna Mioarele, judeţul Argeş.

Colinde, în judeţ

„În aceeaşi perioadă, printr-un parteneriat cu primării, Inspectoratul Şcolar judeţean şi parohiile ortodoxe, au loc concerte ale preşcolarilor în zona Covasna  (aproximativ 115 de copii) şi Întorsura Buzăului (aproximativ 130 de copii)”, a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Parada portului popular şi spectacole de gală

Festivalul va continua sâmbătă, 12 decembrie, cu o prezentare a formațiilor participante la Festival, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, un concert, cu parada portului popular până în Piața  „Mihai Viteazul”, colinde în instituţii şi un spectacol de gală.

„Sâmbătă, 12 decembrie, la ora 10,30 ansamblurile, locuitorii se reunesc în Catedrală. După o prezentare, un concert, se va porni într – o paradă a portului popular spre piaţa Mihai Viteazul, unde se va colinda şi se vor face urări de sănătate şi an bun pentru toţi locuitorii, urmând apoi şi colindatul la instituţii. Spectacolul de gală  este prevăzut a avea loc la Sala mică de sport, din cartierul Simeria.  S-ar putea  sa revenim asupra acestei locaţii sau  a unei uşoare modificări a duratei concertelor, de aceea îndemn cititorii să urmărească şi mijloacele de comunicare on –line”,  a declarat preşedinta Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, duminică, 13 decembrie, va avea loc un spectacol de gală, la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc, prin care va fi marcată încheierea ediţiei a XXV-a a Festivalului.

„Duminică, 13 decembrie, conform programului iniţial, are loc la Târgu Secuiesc, la Casa de cultură, începând cu ora 14.00, în organizarea noastră şi a Asociaţiei de dezvoltare locală Târgu Secuiesc, spectacolul de gală care reuneşte preşcolari şi şcolari din oraş şi Breţcu, precum şi Ansamblurile <<Colinda>> – judeţul Argeş şi Grupul de datini şi Obiceiuri de Anul Nou – Tupilaţi, judeţul Neamţ, <<Datina>> – comuna Zăbala, <<Junii Covasnei>> precum şi Corul de copii și tineret ”Sfântul Ioan Valahul”.  La reuşita festivalului nostru, vor mai contribui Ansamblul  <<Moştenitorii>>> de Oglinzi – sat Oglinzi, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ, Corul <<Arhanghelii>> – Topliţa, judeţul Harghita, Ansamblul <<Plaiuri tulgheşene>> – Tulgheş, judeţul Harghita, <<Corul Pădurenii>> – comunei Barcani, judeţul Covasna şi corul <<Crescendo>> – al Colegiului Naţional <<Mihai Viteazul>>”, a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Președinta Fundației a declarat că intrarea la toate spectacolele din cadrul Festivalului este gratuită. Aceasta a spus că actuala ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri „Crăciunul la români” este cofinanțată de Consiliul Local Sfântu Gheorghe și de Consiliul Județean Covasna.

 

Gânduri  – după 24 de ediţii… . .

Preşedinta Fundaţiei a declarat că „La o sumară analiză sau trecere în revistă a celor 24 de ediţii, avem de remarcat câteva lucruri importante:  Sunt zile în care dăruim şi primim multă căldură sufletească şi acest lucru îl vedem în solidaritatea noastră, a celor din ţară şi a românilor rămaşi în afara graniţei, bucuria reunirii dragostea frăţească cu care ne întâmpinăm şi trăim momentul Sărbătorii. Adeseori am avut impresia că timpul a stat în loc pentru ca sufletele noastre să se înalţe împreună, să se împletească, în aceeaşi rugă pentru neamul românesc…  Organizatoric, observăm că tot mai mulţi colindători doresc să se reunească aici, la Sfântu Gheorghe, în inima ţării. Numai posibilităţile logistice şi aici menţionez în primul rând lipsa unei săli potrivite pentru un asemenea spectacol şi uneori resurse materiale insuficiente ne determină să limităm numărul formaţiilor participante. Unele grupuri se anunţă din primăvară.

Ne dorim din tot sufletul  ca şi această ediţie să fie o reuşită să aducă pace şi linişte în sufletele noastre ale tuturor, iar urările de sănătate, prosperitate şi bucurie să-şi găsească locul în fiecare casă, la fiecare locuitor, sau a celor veniţi de departe sau aproape  la întâlnirea noastră. Îndemn cu drag cititorii, locuitorii, să participe la momentele Festivalului, să fim împreună cât mai mulţi, să ne privim şi să zâmbim  căci ne întâlnim în iubirea pentru EL.”, a declarat preşedinta Fundaţiei, prof. ing. Maria Peligrad.

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail