În acest an, Festivalul coral „George Sbârcea” organizat de Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe se va desfăşura în 29 martie.
Preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, a explicat că evenimentul, aflat la cea de-a treia ediţie, îşi propune revigorarea mişcării corale; valorificarea potenţialului artistic individual şi de grup al elevilor, profesorilor, al corurilor de amatori deja existente; încurajarea constituirii de coruri, în vederea dezvoltării personalităţii elevilor şi promovarea performanţelor artistice, precum şi sensibilizarea concurenţilor şi spectatorilor în legătură cu bogăţia şi frumuseţea repertoriului coral existent, a valorilor culturale româneşti.
„Scopul organizării acestui festival este de a pune în evidenţă bogăţia muzicii corale româneşti, a folclorului, care reprezintă o valoare inestimabilă din viaţa poporului, de a antrena formaţiile corale judeţene într-un program cultural cu valori muzicale autentice, promovate de cercetători, etnomuzicologi, culegători de folclor, compozitori”, a declarat doamna Maria Peligrad.
10 formaţii au confirmat participarea. Înscrierile continua
Evenimentul se adresează formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale. Preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul” a declarat ieri că 10 grupuri din judeţ, dar şi din afara judeţului şi-au anunţat participarea la festival. „Până în prezent, s-au înscris 10 formaţii, din localităţi din judeţ, dar şi din Botoşani, Iaşi, Bârlad, Plopeni, Deva. Cei care şi-au anunţat participarea au urmat condiţiile regulamentului şi au ales piese corale deosebite. Încă aşteptăm înscrieri şi le dorim succes tuturor participanţilor”, a declarat ieri, prof. ing. Maria Peligrad.
Aceasta a precizat că înscrierea formaţiilor se face conform regulamentului de organizare şi desfăşurare afişat pe site-ul fundaţiei- http://fmvcov.ro/ – până în data de 15 martie a.c.
Festivalul coral „George Sbârcea” va avea loc sâmbătă, 29 martie (a.c). Președinta Fundației, doamna Maria Peligrad, a adăugat că deoarece anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui George Sbârcea, în ziua festivalului, la ora 10.00, la Sala Albastră a Bibliotecii judeţene „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe va fi un moment omagial, susținut de dl lector universitar dr Nicolae Bucur, Universitatea Sapientia, Miercurea Ciuc. Acest moment va fi urmat de o masă rotundă cu tema „Cercetări etnomuzicologice în sud -estul Transilvaniei”, o prezentare de carte şi un spectacol muzical intitulat „Întâlnire cu muzica”.
În aceeaşi zi, la ora 15,30, Sala Arta a Teatrului „Andrei Mureşanu”, Sf. Gheorghe, are loc spectacolul –concurs. Acesta va fi urmat de recitalul coral susţinut de preşcolari de la Grădiniţa „Csipike”; de Corul „Vânătorii lui Ştefan cel Mare” din comuna Vânători, judeţul Neamţ- câştigător al premiului I la ediţia de anul trecut- precum şi de Grupul „Pădurenii” din comuna Barcani, de asemenea, câştigător al premiului I la ediţia precedentă a evenimentului. Evenimentul se va încheia cu festivitatea de premiere a celor mai bune formaţii şi cu acordarea Trofeului „George Sbârcea”.
Persoanele care doresc să obţină mai multe detalii cu privire la regulamentul de organizare o pot face accesând site-ul Fundaţiei„Mihai Viteazul” – rubrica „descărcări”.
Ana Alina Costache