Răsfoind paginile publicației Cuvântul Nou, din perioada 1968-1989, în vederea documentării pentru redactarea volumului Viața publică din Sfântu Gheorghe – Covasna (1919 -1989). Cronologie, am reținut câteva articole referitoare la desfășurarea Festivalului-concurs de muzică ușoară și tânără „Nufărul”, o manifestare culturală de prestigiu care s-a desfășurat anual, în perioada 1968-1989, la Sfântu Gheorghe și Reci. Redăm, cronologic, câteva din materialele referitoare la acest subiect, așa cum au fost ele redactate, la timpul respectiv, de nume cunoscute ale publicisticii românești, din județul Covasna, din perioada de referință.
Dintr–o știre, nesemnată, apărută în Cuvântul Nou din 27 iulie 1968, aflăm informații despre prima ediție a Festivalului „Nufărul”, după cum urmează: „Comitetul Județean U.T.C. Covasna, continuând tradiția serbărilor populare, organizează duminecă, 28 iulie 1968, la Reci, Festivalul „Nufărul”, precedat de o întâlnire a tinerilor din județ. Festivalul începe printr-o paradă a echipelor participante. În continuare își vor prezenta programul tineri artiști amatori din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și din unele comune. În plus, în cadrul acestui festival al județului va avea loc alegerea celei mai atrăgătoare participante (adică Miss Covasna – n.n.), ca și un program susținut de soliști de muzică ușoară- unii dintre aceștia fiind cunoscuți de la radio – televiziune”.
Peste trei ani, festivalul capătă formatul devenit tradițional, așa cum rezultă din articolul Avanpremieră la Festivalul de muzică ușoară „Nufărul” 71, apărut în Cuvântul Nou din 23 iulie 1971, sub semnătura publicistului Ioan Negulici: „Sâmbătă 24 iulie 1971, în sala Teatrului de Stat din Sfântu Gheorghe a avut loc concursul de muzică ușoară „Nufărul”, cu participarea soliștilor din județele Sibiu, Buzău, Mureș, Harghita, Dolj, Argeș, Brașov și Covasna. Laureații concursului, alături de soliștii profesioniști invitați, a doua zi, au participat la festivalul de la Reci. Acompaniamentul soliștilor a fost asigurat de orchestra „Saturn” din Sf. Gheorghe, dirijor Szarvas Iosif. Actorii Berko Gyorgy și Baiko Laszlo de la Teatrul Maghiar de Stat din Sf. Gheorghe au susținut momente vesele, în programul festivalului”.
Cum s-a desfășurat ediția din anul 1980 a Festivalului „Nufărul”, aflăm din articolul apărut în Cuvântul Nou din 12 august 1980, semnat de profesorul Gheorghe Măciucă: „Pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, precum și în locul de agrement din Mestecănișul de la Reci, timp de două zile – 9 și 10 august 1980 – a avut loc cea de-a XI-a ediție a festivalului concurs de muzică ușoară și tânără „Nufărul”. Au participat concurenți din 7 județe. Ca o noutate, spre deosebire de celelalte ediții, de data aceasta, concurenții au avut obligația de a prezenta numai piese de muzică ușoară din România. O altă noutate a reprezentat-o desfășurarea în cadrul programului festivalului, a simpozionului cu tema „Cum ne regăsim în contextul liric contemporan”. A doua zi, la Reci, cei 5000 de spectatori au fost nevoiți să înfrunte câteva reprize de ploaie de vară. Juriul, avându-l în frunte pe muzicologul George Sbârcea, a stabilit ierarhia concurenților călăuzindu-se după criteriul valorii artistice. Ediția a XI-a a Festivalului concurs de muzică ușoară Nufărul 80, după cum spunea și muzicologul George Sbârcea, s-a desfășurat sub semnul calității, înaltei ținute artistice interpretative, al înfrățirii și exuberanței tinerești, cucerind astfel noi adepți și iubitori ai genului, constituind totodată o bună propagandă pentru muzica folk și ușoară în județul Covasna, prilej de depistare și afirmare a noi talente.”
Din articolul Nufărul 83, semnat de Ioan Negulici, aflăm că, la ediția respectivă „au participat 15 concurenți. Programul festivalului a fost următorul: sâmbătă, 13 august 1983, ora 16,00, pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Sfântu Gheorghe a avut loc concursul soliștilor, iar duminică, 14 august 1983, ora 10,00, la Mestecănișul de la Reci, premierea câștigătorilor ediției. Seara, la ora 20,00, Teatrul Maghiar de Stat din Sf. Gheorghe a găzduit spectacolul de gală. Juriul concursului l-a avut ca președinte pe compozitorul Aurel Giroveanu. Invitații festivalului au fost Dorin Atanasiu și Gal Terezia.” (Cuvântul Nou, 13 august 1983).
La rândul său, publicistul Ioan Drăgan, în articolele Concursul interjudețean de muzică ușoară pentru tineret „Nufărul 87” și Printre sute de catarge…, apărute în Cuvântul Nou din 10-11 august 1987, afirmă: „…Actuala ediție, cea de-a 18-a, a concursului, a fost, fără doar și poate, una din cele mai reușite de până acum. Atât membrii juriului, cât și alți invitați au apreciat ca ridicat nivelul artistic al interpreților, cifra acestora (30), cât și numărul județelor din care au provenit (19) constituindu-se ca recorduri. Ca, de altfel, și numărul spectatorilor de la Reci (10000!). Subliniind cu satisfacție prezența pe scena Nufărului a unor valoroși și îndrăgiți interpreți de muzică ușoară – Alina Mavrodin, Mihaela Runceanu, Ioan Lucian Mihalea, Darko Eva, Peter Balint, Riki Dandel, cărora le mulțumim și pe care îi mai așteptăm, dăm cuvântul unor oaspeți: (…) Mihaela Runceanu, invitată de marcă a concursului: Mă bucur nespus că am avut prilejul acestei prime întâlniri cu publicul dumneavoastră cald, receptiv, entuziast, pe care aș vrea să-l reîntâlnesc. Cadrul natural de la Reci este cât se poate de bine ales, câtă vreme are „capacitatea” unui stadion, fiind însă mult mai cald, mai apropiat de natură. Am avut duble emoții, de artist și de pedagog. Consider ca fiind obiective deciziile juriului, iar premianții – competitivi. Întrevăd între ei viitoare stele ale muzicii ușoare românești. Prin muncă, ambiție și perseverență, ei au de la mine „pașaportul” pentru deplina afirmare. Le-o doresc din suflet. (…). Concursul „Nufărul 87” s-a desfășurat sub semnul – cert, fără dubiu – al grijii pentru tineri, pentru acești frumoși și talentați interpreți de muzică ușoară românească, pentru cei care reprezintă viitorul ei. S-au acordat următoarele premii: premiile I, II, III, premiul special al juriului, premiul Casei de Discuri „Electrecord”, premiul Consiliului Județean al Sindicatelor, premiul ziarului Cuvântul nou, premiul ziarului Megyei Tukor, premiul de popularitate, premiul Editurii Muzicale.”
În contextul cercetării legăturilor muzicologului, compozitorului, scriitorului și publicistului George Sbârcea, cu meleagurile natale, am identificat interviul acordat de distinsul cărturar, regretatului publicist Vasile Artenie, apărut în Cuvântul Nou, din 26 august 1977, cu titlul Manifestarea de la Sfântu Gheorghe tinde să devină un adevărat festival republican, interviu pe care îl redăm integral:
– Sunt unul dintre cei care au urmărit emisiunile și au citit cărțile dumneavoastră despre muzică și orașele ei. Ați colindat lumea întreagă și întreaga lume românească. Cunoașteți muzica și dinlăuntrul și din afara ei; sunteți compozitorul Claude Romano și scriitorul și muzicologul George Sbârcea. Ce credeți, respectând, evident, proporțiile, despre Sfântu Gheorghe, ca oraș al muzicii ușoare?
– Mă aflu pentru a doua oară – și mă aflu cu bucurie – la Sfântu Gheorghe, oraș care organizează și ocrotește cu multă însuflețire un festival destinat tineretului, un festival de muzică ușoară, festival al cântecului îndrăgit de tineri, fie că e pop, folk sau „altceva”, odată ce etichetele nu au fost lămurite – și nu numai la noi. Cred că este nevoie de astfel de manifestări care, în afara faptului că asigură afirmare și confruntare între interpreți, prilejuiesc și asultătorilor – tineri ei înșiși – posibilitatea de a-și exercita spiritul de opțiune – în ultimă instanță, spiritul critic. Or, critica este unul din principalele elemente ale progresului, deci și ale evoluției gustului, preferințelor, ale cântecului îndrăgit de mase.
– Pentru că reveniți la ideea de cântec și a evoluției sale, cum considerați, ce concluzii credeți că se impun, în urma celei de-a opta ediții a „Nufărului”, având în vedere experiența dumneavoastră și ca membru sau conducător a numeroase jurii internaționale din țară și de peste hotare?
– Principalele și esențialele concluzii sunt oglindite în însuși palmaresul concurenților. Juriul, care a avut o fericită compoziție, cuprinzând compozitori, muzicologi, scriitori, activiști culturali, cadre didactice și muncitori, a urmărit să promoveze aspectul de ansamblu al interpreților amatori ai unui gen atât de popular maselor largi. Așadar, nu doar vocea, înzestrările muzicale în sine, ci și prezența pe scenă, comportamentul de ansamblu al interpreților, fiindcă acest concurs din orașul de reședință al județului Covasna are și un scopuri educative sau, mai ales, scopuri educative.
– Cum înțelegeți acest lucru ?
– Cântecul este un mijloc de comunicare a unor idei, simțăminte, emoții sincere și adevărate. Acest lucru presupune darul, capacitatea de a convinge pe ascultători. Dragostea de patrie, de muncă, de datorie, sentimentele de dragoste, prietenie și armonie își află în cântece o exprimare spontană și convingătoare. Pentru a transmite un conținut tălmăcit cu mijloace artistice, se presupune deplina lui înțelegere de către interpret. Amatorii, prezenți în aceasta a opta ediție a festivalului „Nufărul”, veniți din atâtea județe, încât manifestarea de la Sfântu Gheorghe tinde să devină un adevărat festival republican, au dovedit că posedă capacitatea de a înțelege conținutul cântecelor – firește, când interpretul lor a fost bine ales. Ceea ce, firește, nu s-a întâmplat în toate cazurile.
– Scriitor, publicist, muzicolog, compozitor, conferențiar, cum vă simțiți ca membru sau președinte într-un juriu de festival muzical, știind că acesta nu este primul și nici ultimul în care activați în calitatea de mai sus ?
– Cât se poate de firesc, deoarece caut să îmbin diversele aspecte ale preocupărilor mele într-o întărire cât mai obiectivă și mai imparțială a muzicii și tălmăcitorilor ei. Iar muzica, artă complexă, nu poate fi judecată, receptată, decât privită sub o multitudine de fațete: voce, tehnică, expresie, mișcare, comportament scenic.
– (…) Cred că la viitoarea ediție veți binevoi să răspundeți afirmativ invitației județului nostru la Sfântu Gheorghe, oraș al muzicii ușoare amatoare, cu amabilitatea dumneavostră binecunoscută!..
– Nefiind pentru prima oară la festivalul „Nufărul”, sper să nu fie nici ultima oară când mi se oferă prilejul de a lua contact direct cu tineretul țării, care, împletind munca, studiul cu arta, tinde să realizeze idealul omului complex, al omului bogat deopotrivă în cunoștințe, simțire și civitate”.
Despre ediția din anul 1988, publicista Dora Maria Nagy, în articolul intitulat Bucuriile muzicii în trei acte, apărut în Cuvântul Nou din 16 august 1988, spune: „După patru zile de repetiții, emoțiile se consumă la concurs. Președintele juriului a fost cunoscutul muzicolog George Sbârcea, „om de mare suflet și cultură”. Maestrul George Sbârcea găsește de cuviință ca în pauza concursului să adreseze câteva cuvinte participanților, și are ce le spune. Concurenții aplaudă în semn de mulțumire și prețuire față de maestru”.
Așadar, o manifestare culturală de prestigiu, despre desfășurarea căreia se găsesc informații detaliate în arhivele fostelor instituții de cultură, din vremea respectivă, dar și în amintirile unor personalități implicate în organizarea și desfășurarea Festivalului „Nufărul”, și care ar merita să vadă lumina tiparului într-un studiu monografic, lucrare care să redea o filă din istoria culturală a județului Covasna din perioada 1968 -1989, parte a vieții culturale naționale, și, de ce nu, să stea la baza reluării, într-o formă actualizată, a Festivalului „Nufărul”, de la Sfântu Gheorghe și Reci.
Ioan LĂCĂTUȘU