După recitalul susţinut luni de violoncelistul Răzvan Suma şi pianista Rebeca Omordia, Centrul de Cultură Arcuş va organiza luna aceasta alte trei evenimente culturale de referinţă – un festival internaţional de chitară clasică, Gala tinerilor laureaţi şi concertul cvartetului german Quadro Nuevo.
Potrivit directorului Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila, la festivalul de chitară, ce va avea loc în perioada 21-24 mai, vor participa solişti din România, Ungaria, Austria, Cuba şi Ucraina, iar în cadrul Galei tinerilor laureaţi, organizată în perioada 26-28 mai, vor fi prezentaţi 12 elevi şi studenţi din ţară, premiaţi la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de muzică clasică.
„Quadro Nuevo din Munchen, care s-a bucurat de un succes deosebit la concertul anterior ţinut în curtea castelului de la Arcuş, va fi prezent la Sfântu Gheorghe pe 31 mai (…) Noi am fost nevoiţi să ne mutăm într-un alt sediu (castelul în care a funcţionat fiind retrocedat -n.r), iar noua locaţie de la Casa Bastion din Sfântu Gheorghe nu este chiar aşa de spaţioasă şi generoasă ca cea de la Arcuş, dar eu spun că sala de concerte pe care am amenajat-o aici corespunde pentru toţi artiştii şi e un loc îndrăgit de melomanii din oraş, dar chiar şi de cei din Braşov, care vin pentru anumite concerte (…) Noi suntem foarte bucuroşi că am intrat în circuitul punctelor concertistice din ţară şi că foarte mulţi dintre cei mai valoroşi solişti includ în turneelor lor şi Centrul de Cultură Arcuş”, a declarat, pentru AGERPRES, Kopacz Attila.
Răzvan Suma şi Rebeca Omordia au pregătit o ‘Seară britanică’ pentru concertul susţinut luni seară la Centrul de Cultură Arcuş din Sfântu Gheorghe, repertoriul exclusiv englezesc cuprinzând piese foarte rar cântate pe scenele din ţara noastră, compuse de Frederick Delius, William Lloyd Webber, John Ireland, Ian Venables, S. Coleridge-Taylor, Edward Elgar, Frank Bridge şi Robert Matthew-Walker.
„Dacă îmi aduc bine aminte, în urmă cu 25 de ani am venit pentru prima dată la Centrul de Cultură Arcuş, apoi am avut o pauză de câţiva ani, iar de 5 ani suntem permanenţi în stagiunile de aici. Mă bucur foarte mult că există viaţă muzicală şi aici şi că avem continuitate în turnee. Anul trecut am prezentat muzică spaniolă, mai cunoscută decât muzica britanică, anul acesta am inventat acest concept de ‘Seară britanică’ şi încercăm să facem o radiografie şi a repertoriului britanic (…) Muzica britanică este foarte diversă şi cred că am reuşit să alegem un repertoriu cât mai ilustrativ”, a declarat, pentru AGERPRES, Răzvan Suma.
Cei doi solişti au mai concertat pe 13 mai la Deva, pe 14 mai la Bistriţa, iar pe 17 mai vor concerta la Sala Radio din Bucureşti.
„Eu sunt stabilită în Anglia de zece ani şi acolo am luat cunoştinţă cu compozitorii britanici. Am mai lucrat cu Răzvan şi înainte, i-am prezentat acest program şi a fost încântat iar de aici a rezultat ideea acestei ‘Seri britanice’. Turneul a fost precedat de şapte concerte în Marea Britanie cu acest program şi acum suntem fericiţi să îl aducem şi în România. Până acum publicul ne-a primit cu mare bucurie şi sperăm ca şi ultimul concert, cel de miercuri, de la Sala Radio, să fie primit cu acelaşi entuziasm ca şi până acum’, a declarat Rebeca Omordia.
Turneul, organizat de Radio România şi cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, a avut şi o componentă caritabilă, artiştii dedicând seria acestor concerte susţinerii activităţii Hospice Casa Speranţei, care de 25 de ani oferă servicii de îngrijire paliativă copiilor şi adulţilor cu boli incurabile.
Răzvan Suma a îndemnat melomanii să li se alăture, făcând donaţii sau direcţionând 2% din impozitul pe venit către această fundaţie.
‘Pe cei de la Hospice Casa Speranţei i-am cunoscut la un eveniment (…), apoi am fost invitat la centrul lor din Bucureşti, mai există unul la Braşov, şi am fost pur şi simplu impresionat şi am spus că, dacă putem face ceva pentru ei, facem cu mare drag. Eu nu sunt un fan al campaniilor umanitare sau pentru strângere de fonduri pentru absolut orice (…), dar în acest caz am fost primul care a oferit, ca să putem face ceva pentru oamenii care au nevoie de aceste servicii de medicină paliativă, dar şi din respect pentru gazdele acestor oameni, de la Hospice Casa Speranţei, care sunt nişte adevăraţi profesionişti şi care şi-au pus sufletele pe tavă’, a mai spus Răzvan Suma.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES
www.agerpres.ro