Fermierii ale căror animale nu au crotalii în ambele urechi pot fi sancţionaţi multi-anual.

În cadrul conferinţei de presă de la sfârşitul săptămânii trecute, Angela Negoiţă, directoarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna, a ţinut să-i atenţioneze pe fermieri să aibă grijă ca animalele din bătătură să aibă crotalii în ambele urechi, deoarece controalele de la Bruxelles sunt dese şi neaşteptate.

„Fermierii trebuie să ştie că animalele trebuie să aibă două crotalii, neapărat. Dacă nu au două crotalii, proprietarii lor sunt scoşi de la plată, până în 2007. (…) Adică, dacă în 2011 vine controlul, şi fermierul «cade la control», atunci el este sancţionat presupunându-se că nu a dat date corecte, încă  din 2007 şi până acum. Nu se acceptă scuza că medicul veterinar a fost anunţat, pentru că este o sincopă între medici veterinari şi fermieri (…) Nu se discută, animalul trebuie să fie conform regulamentului şi punct”, a explicat director executiv al APIA Covasna.

Angela Negoiţă a mai spus că banii pentru bovine, pentru anul 2011, se dau numai la anul. Ca urmare, fermierii nu trebuie să-şi scoată animalele din exploataţie până în luna iunie a anului viitor. Directoarea APIA Covasna a precizat că perioada de depunere a cererilor în cadrul “Schemei de plată a ajutorului specific pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate” s-a încheiat în data de 20 septembrie, constatându-se o creştere a numărului lor.

„În 2010 am avut 2.748 de cereri, din care s-au aprobat 2.542, pentru 10.873 de capete, iar în 2011 avem solicitate 2.846 de cereri, pentru 13.072 de capete de bovine. Deci, asta înseamnă o creştere faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că fermierii au înţeles că ajutorul de la APIA, dacă putem să spunem că este un ajutor, este binevenit pentru ca  ei să-şi dezvolte gospodăriile”, a spus directoarea APIA Covasna, Angela Negoiţă.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail