Oa­menii puterii favorizează ALTER­MEDIA (3)

„Când minciuna, ticăloşia… sunt la rang de virtute, ştim că suntem în România. Ne-am obişnuit! Am trăit, totuşi, poate naivi, sub impresia că zona aceasta, oraşul acesta sunt parcă mai curate, mai puţin infectate de bolile societăţii de astăzi. Dar iată că ne-am înşelat. Şi, deşi nu ne-am fi dorit să spălăm rufele în public, ne simţim nevoiţi să facem o serie de lămuriri…”.

Pasajul de mai sus nu-mi aparţine, ci este parte dintr-un material publicat în Observatorul de Covasna, la momentul la care ziarul nostru a apărut pe piaţă, respectiv în luna noiembrie 2009. L-am reprodus, deoarece, deşi la acel moment punea într-o lumină proastă publicaţia noastră şi oamenii care lucrau la ea (fără ca materialul să conţină măcar un dram de adevăr) se potriveşte ca o mănuşă materialului de faţă. Nici eu nu sunt adepta spălării rufelor în public, dar cei care mă cunosc ştiu foarte bine că, atunci când am dreptate, merg până în pânzele albe pentru a demonstra acest lucru, indiferent de cine-mi este “adversar”.  Pentru aflarea adevărului ar trebui, în primul rând, “să se bată” cei în drept să o facă şi care sunt plătiţi din banii noştri, ai tuturor, să-şi facă treaba cum trebuie.

Şi iarăşi… ALTERMEDIA SRL, a şefului PDL Covasna

În toamna anului 2009, sătulă să văd şi să trăiesc pe pielea mea (din calitatea de angajat, iar ulterior din cea de asociat şi administrator al SC Expert Consult care a editat Observatorul de Covasna) cum Dan Manolăchescu, din postura de proprietar al mărcii, calcă în picioare şi-şi bate joc de cei care, prin intermediul firmelor lor, au editat publicaţia mai sus amintită, am hotărât să nu mai fiu “cârpa de şters pe jos a marelui om de presă din Covasna”, şi-am  pus punct relaţiei de colaborare existente la acel moment. Şi asta datorită faptului că acesta refuza cu încăpăţinare să-şi achite partea din contractul încheiat între societăţile noastre, în baza căruia vindea publicitate, în numele ziarului, către anumite instituţii şi firme din judeţ. Ulterior, deoarece asociatul meu (care a trecut în tabăra devenită adversă) nu a fost de acord ca Mesagerul de Covasna să fie editat de Expert Consult, societatea a intrat în procedura de faliment. La acel moment, conform  facturilor emise, cuprinse în contabilitatea firmei falimentare, SC ALTERMEDIA SRL avea de achitat către aceasta suma de 18.685,21 lei.

„Odiseea” falimentului

Din capul locului trebuie să precizez că, de-a lungul anilor, cam opt la număr, toate firmele care au desfăşurat activitatea de editare a ziarului lui Dan Manolăchescu au intrat în procedura de faliment, cu datorii către buget şi alţi creditori, Expert Consult fiind a patra care s-a închis. Şi nimeni, poate, nu s-a întrebat care a fost “mobilul” acestor eşecuri în administrarea firmelor în cauză, dar, în acelaşi timp, care a fost “succesul” lui Dan Manolăchescu de-a merge mai departe, fără nicio problemă (nici măcar de conştiinţă).

Odată procedura falimentului iniţiată, “intră în scenă” lichidatorul judiciar SC CONTINENTAL 2000 SPRL, numit prin sentinţă a Tribunalului Covasna. La cererea reprezentanţilor acestuia, pe bază de proces verbal se face predarea-primirea actelor necesare şi obligatorii de predat, printre care şi lista debitorilor societăţii care avea “cap de afiş” SC ALTERMEDIA SRL cu suma de 18.685,21 lei. Şi termenele în instanţă “curg” unul după altul, la solicitarea lichidatorul judiciar care, conform legii, trebuia să clarifice situaţia creanţelor debitoarei, mai simplu spus a sumelor pe care firma intrată în faliment le avea de încasat, de la diferiţi clienţi.

Iar  SC CONTINENTAL 2000 SPRL  “şi-a făcut treaba atât de bine”  încât, în raportul de activitate din data de 25.02.2011 în care precizează că “De la termenul anterior a fost clarificată situaţia creanţelor debitoarei… faţă de aceste constatări, urmează să formulăm cerere de închidere a procedurii”, “uită” să specifice ce s-a întâmplat cu suma de 18.685,21 lei cu care, “la data deschiderii procedurii de faliment, SC ALTERMEDIA SRL figura, în evidenţa contabilă, ca client neîncasat”. Această sumă reprezenta contravaloarea facturilor emise de SC EXPERT CONSULT, pentru anunţurile publicate în Observatorul de Covasna, în perioada aprilie-august 2009.

Constatând acest lucru, dar mai mult, aflând între timp, chiar de la lichidatorul judiciar, că a stornat această sumă (?!), am sesizat instanţa solicitând judecă­torului sindic, în luna mai a.c., „să dispună ca SC CONTINENTAL 2000 SPRL să facă toate demersurile în vederea recuperării acestei creanţe a SC EXPERT CONSULT SRL”.

Ca o lămurire ce trebuie făcută, contravaloarea unei-unor facturi emise poate fi stornată, dacă serviciul facturat nu a fost prestat. În cazul de faţă, faptul că anunţurile facturate au fost publicate în Observatorul de Covasna se vede şi „de pe lună”, însă SC CONTINENTAL 2000 nu a văzut sau, mai bine zis nu a dorit să vadă, şi a luat măsura stornării facurilor „deoarece Altermedia nu recunoaşte datoria pretinsă, serviciile pretinse şi facturate fiind inexistente, facturile fiind emise abuziv…”.

Ca orice om de bună credinţă, care mai crede în justiţie şi în puterea şi dorinţa judecătorilor de a stabili adevărul, în cauzele pe care le judecă, am probat cu acte relaţia contractuală dintre societăţile în cauză, demersurile întreprinse anterior deschiderii procedurii de faliment, pentru recuperarea pe cale amiabilă a sumei datorate, prestarea serviciului facturat (dovadă fiind copiile xerox din arhiva ziarului, pe care le-am depus la dosar), precum şi faptul că SC ALTERMEDIA a şi încasat bani pentru serviciul de publicitate prestat. Astfel, la dosarul instrumentat de Tribunalul Covasna a fost depusă atât copia adeverinţei prin care Primăria Sfântu Gheorghe  ne-a comunicat că suma plătită  pentru serviciile de publicitate, în anul 2009, către SC Altermedia SRL este de 26.547,51 lei, cât şi cea a Consiliului Judeţean Covasna care a achitat “pentru anunţurile de mică publicitate sau publicitate în cotidianul local Observatorul de Covasna”, suma de 21.871,32 lei.

Iar lista autorităţilor sau instituţiilor publice ale căror anunţuri au fost publicate în Observatorul de Covasna, în perioada aprilie-august 2009, (arhiva stă la dispoziţia oricui doreşte să afle adevărul) şi care au fost facturate de SC ALTERMEDIA SRL, mai cuprinde Direcţia Silvică, APM Covasna, Primăria oraş Covasna, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Prefectura Covasna şi DGFP-AFP Sfântu Gheorghe.

Aştept ca reprezentanţii acestor instituţii să nege, public, faptul că nu au plătit anunţurile publicate! Sau oare nu s-au publicat, deci nu s-au plătit, (dar Primăria şi CJ Covasna au spus că au plătit!!!). Încurcate sunt căile… lichidării unei firme! Căci, cu toate dovezile „produse” în instanţă, judecătorul sindic a dispus închiderea procedurii de faliment a SC Expert Consult SRL, fără a dori să afle cum „au dispărut” din gestiunea firmei, cei  18.685,21 lei.

De ce tac Finanţele?

Din dorinţa de a elucida “magia” prin care Lichidatorul Judiciar l-a scutit, pur şi simplu, pe Dan Manolăchescu de plata datoriilor, în detrimentul bugetului statului, făcându-i “cadou” suma de 18.685,21 lei, încă din luna martie a.c. m-am adresat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice solicitând să “dispună efectuarea de verificări pentru a stabili modalitatea prin care datoriile SC Altermedia SRL, către SC Expert Consult SRL-în faliment, au fost stornate”.

DGFP avea şi calitatea de creditor al firmei falimentare, Expert Consult, adică avea de încasat nişte bani care n-au fost plătiţi la timp, către bugetul statului, exact din cauză că “marele PDL-ist” nu îşi onorase contractul. Mergând după dictonul “de moarte şi de fisc nu scapă nimeni”, mi-am zis că dintr-un simplu click, reprezentanţii DGFP-ului vor vedea, în  anul 2011, că facturile emise în anul 2009, către ALTERMEDIA SRL, sunt înscrise în contabilitatea acesteia, pentru deducerea TVA (deci nu aveau de ce să fie stornate) şi vor acţiona în consecinţă. Mai mult, o şi vedeam pe jurista Finanţelor “cum se bate” în instanţă, la cele 4 termene de judecată ce s-au scurs de la momentul la care au fost sesizaţi, până la închiderea procedurii de faliment, pentru a îndrepta această “eroare” şi pentru a aduce la bugetul statului, pe care îl reprezentă şi în folosul căreia munceşte, banii ce nu fuseseră încasaţi. Dar, se pare, am fost prea naivă când am crezut că angajaţii DGFP, cu responsabilitate în acest sens, chiar îşi doresc să “umple” golul din buget, chiar şi cu această sumă “infimă” de  18.685,21 lei.

Epilog?

Iar pentru că în ţara noastră mai sunt şi alte instituţii în drept să scoată la iveală adevărul, şi cărora ne-am adresat în acest sens, sperăm că reprezentanţii acestora nu se vor lăsa intimidaţi şi copleşiţi de „greutatea” dată de apartenenţa la partidul de guvernământ, a repre­zentantului SC ALTERMEDIA SRL.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail